Οι εκδόσεις Καστανιώτη και το Salon de Bricolage παρουσιάζουν το νέο μυθιστόρημα του Αλέξη Σταμάτη: ΜΕΛΙΣΣΙΑ την Τρίτη 27 Ιανουαρίου, στις 8:00 μ.μ.

Παρουσιάζει ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Διαβάζουν οι: ΜΠΕΤΤΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΣΠΙΩΤΗΣ

Σχολιάζει μουσικά ο ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΜΟΥΣΑΣ

Salon de Bricolage,  Αλωπεκής 9, 210 729650, http://salondebricolage.gr
Θα ακολουθήσει party με τους συντελεστές της παρουσίασης να παίζουν δικές τους επιλογές.

ALEXHS STAMATHS (2)

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

H Αγάπη, grande dame της ελληνικής λογοτεχνίας, βρίσκεται κατάκοιτη στο κρεβάτι της σ’ ένα μεγάλο αρχοντικό στα Μελίσσια. Στον ίδιο χώρο εμφανίζονται ένας μυστηριώδης βοηθός που επιμελείται την αυτοβιογραφία της, τα δύο της παιδιά, ο άντρας της κόρης της και μια παράξενη, γοητευτική κοπέλα. Κάποια στιγμή ένας πίνακας πάνω από το προσκεφάλι της Αγάπης ξυπνάει παλιές πληγές.

Τι ζητάει το κάθε πρόσωπο; Ποιες είναι οι κρυφές προθέσεις του; Τι είναι αλήθεια και τι όχι; Πόσο καθορίζει το παρελθόν τη μοίρα των ανθρώπων;

Με θεατρική ένταση και μέσα σε συγκρουσιακή συχνά ατμόσφαιρα, η «οικογενειακή γιορτή» εξελίσσεται απρόβλεπτα. Το δωμάτιο της Αγάπης μετατρέπεται σταδιακά από ένα σκηνικό που σιγοβράζει σε ένα θάλαμο που εκρήγνυται.

Ένα βιβλίο για τη μνήμη και το πάθος, το τραύμα και την ασθένεια, το «αίμα» της οικογένειας και την ίδια την αφήγησή του.

????????

 

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΣΤΑΜΑΤΗ

Κολλέγιο Αθηνών-Ψυχικού

Έναρξη σεμιναρίου: Δευτέρα 2 Μαρτίου

Στο σεμινάριο αυτό θα συμμετάσχουν άτομα που έχουν κάποια πρώτη εμπειρία με τη γραφή. Ο στόχος είναι μέσα από ασκήσεις, συζήτηση, διάδραση, συνομιλία με καλεσμένους αλλά κυρίως ασκήσεις και εργασία μέσα στην τάξη, να εξελίξει ο κάθε ένας την δική του μοναδική «φωνή» και να αναπτύξουμε ένα συγκεκριμένο κείμενο, – ο καθένας φυσικά το δικό του, το οποίο θα «χτίζεται» μάθημα το μάθημα.

Θα ασχοληθούμε με πιο προχωρημένες τεχνικές αφήγησης και θα πειραματιστούμε με ελεύθερο τρόπο πάνω σε βασικά είδη της λογοτεχνίας ανάλογα με τι ενδιαφέρει τον καθένα.

Στόχος μας είναι, κάθε μαθητής, φεύγοντας από το σεμινάριο αυτό, να έχει δημιουργήσει – ανάλογα με την επιθυμία του – μια «πρώτη ύλη» για κάτι που θα ήθελε να δουλέψει: είτε έναν ολοκληρωμένο σκελετό για ένα μυθιστόρημα, είτε την αρχή ενός μυθιστορήματος, μια νουβέλα, ένα θεατρικό έργο ή ένα μέρος του, μια συλλογή διηγημάτων ή ένα μέρος της. Εδώ το πεδίο είναι ιδιαίτερα ευρύ και αφορά στην ιδία επιθυμία του μαθητή, το στυλ και τη «φωνή» του.

Εκείνο, λοιπόν, στο όποιο εστιάζουμε είναι η ίδια πράξη της γραφής προσπαθώντας μέσω της διαδικασίας (που είναι το σημαντικότερο κομμάτι) να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, φυσικά πάντα σε σχέση με την ιδιοσυγκρασία του καθενός.

Επίσης, θα υπάρξουν από πλευράς μου βιβλιογραφικές προτάσεις, και ενίσχυση της διαδικτυακής επαφής αλλά και της εκτός σεμιναρίου επαφής μεταξύ μας, ώστε να μπορεί ο ένας να κρίνει και να συνομιλεί με τα κείμενα του άλλου. Θα είχε ενδιαφέρον αν στο τέλος του εργαστηρίου εκδίδαμε σε e-book μια συλλογή του εργαστηρίου – ένα κείμενο μικρής φόρμας διήγημα από το κάθε μαθητή.

Τέλος, θα έχουμε οπωσδήποτε καλεσμένο από εκδοτικό οίκο για να συζητήσουμε επί του πρακτέου πώς μπορούμε να εξελίξουμε το υλικό, που θα έχουμε είτε σχεδιάσει, είτε παράγει.

Χώρος: Κολλέγιο Αθηνών- Κολλέγιο Ψυχικού
Μέρα / ώρα: Δευτέρα 5 – 7 μ.μ.
Έναρξη σεμιναρίου: Δευτέρα 2 Μαρτίου
Λήξη σεμιναρίου: Δευτέρα 11 Μαΐου
Διάρκεια: 10 δίωρα μαθήματα (21 ώρες – η μια ώρα θα διασπαρεί)
Μail Αλέξη Σταμάτη: bm-sruome@otenet.gr
Τηλέφωνα Κολλεγίου Αθηνών Κολλεγίου Ψυχικού (Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Ενηλίκων): 210 6748160, 210 6748153 και 210 6798191.
Site: http://www.haef.gr/gr/pee/contact.php
Facebook event: https://www.facebook.com/events/403584399797885/?notif_t=plan_user_associated

 

greekaffair.gr