Ανάπτυξη του μωρού και ερεθίσματα – είναι απαραίτητα;

Ποια θεωρείτε σωστά βήματα ώστε ένας γονιός να μπορέσει να ανοίξει  ένα δίαυλο επικοινωνίας με το παιδί του;

Η θεμελίωση της πολύτιμης σχέσης γονέα -παιδιού γίνεται σχεδόν από την στιγμή της σύλληψης και όσο είναι το μωρό στο ενδομήτριο! Ίσως ακούγεται παράξενο άλλα σίγουρα οι μελέτες τεκμηριώνουν ότι το μωρό σας περισσότερο ακούει την φωνή ( εκτός της μητέρας του ) & του πατέρα του ενδομήτρια του περισσότερο την αναγνωρίζει όταν γεννηθεί!

Οι ευχάριστες σκέψεις, η κλασική μουσική, η καλή διατροφή της μητέρας  πόσο ευνοούν το μωρό;

Το μωρό επηρεάζεται άμεσα από την μητέρα και το τι νιώθει.
Και από την πρώτη ώρα γέννησης και στην συνέχεια οι γονείς είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνούν με το μωρό τους μιλώντας του και καλύπτοντας κάθε είδους ανάγκη για άνευ όρων αγάπη, θαλπωρή, επαφή, στοργή – και οτιδήποτε περιλαμβάνεται – δερματική επαφή, σε κάποιες περιπτώσεις ρυθμικό απαλό κούνημα (rocking) – (ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΤΕ ΠΕΤΑΜΑ ΨΗΛΑ !)
Η απλά να ακουμπά στο στήθος της μητέρας – η του πατέρα όπου θα ακούει τους κτύπους της καρδιάς που το ηρεμούν!

Ποια είναι τα πρώτα ερεθίσματα  που μπορεί να  προσφέρει η μητέρα στο παιδί τους πρώτους 3 μήνες;

Το πρώτο διάστημα μετά την γεννά  – που συμπίπτει και με την  εδραίωση της Γαλουχίας -τα νεογνά λόγω ανωριμότητας και ραγδαίας ανάπτυξης του εγκεφάλου δεν χρειάζονται πολλά ιδιαίτερα έντονα εξωγενή ερεθίσματα.
Αυτό σημαίνει -και είναι καθοριστικής σημασίας – ότι ο μητρικός θηλασμός εκτός από θρέψη βοηθά  αισθητηριακά -μέσω της δερματικής επαφής, της μυρωδιάς της μητέρας ακόμη και μέσω της εναλλαγής της ανώριμης όρασης του νεογνού (που μπορεί να διακρίνει μόνο το περίγραμμα των πραγμάτων, το κέντρο είναι ακόμη θολό  έως τον τρίτο μήνα, και εστιάζει περίπου στα 20-30 cm στην απόσταση που είναι η μητέρα που το θηλάζει).
Εδώ αξίζει να πούμε ότι δεν βλέπουν χρώματα αρχικά και για αυτό είναι κατάλληλο για την βοήθεια ανάπτυξης συνάψεων να φτιάξετε mobilo μαυρόασπρα η απλά να τυπώσετε μια σκακιέρα με μαύρα και άσπρα τετραγωνάκια η άλλα σχήματα και να είναι κοντά εκεί που εστιάζει λίγο το μωρό !!
Οπότε σε συνδυασμό οι ιδέες αυτές είναι  καθοριστικής σημασίας για την πλαστικότητα του εγκεφάλου καθώς η  γνωστική ικανότητα  επηρεάζεται από τα ερεθίσματα και την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον – εμπειρίες μάθησης που θα το ακολουθούν σε όλη τη διάρκεια της ζωής του !
Επίσης μην ξεχνάτε να μιλάτε στο μωράκι σας, να κάνετε κάποιους μορφασμούς η και να δουλέψετε το σώμα του μέσω ενός βρεφικού Μασάζ, μετά της 40 ήμερες.

Γιατί το δεύτερο μήνα ζωής του το νεογνό αντιδρά περισσότερο σε ερεθίσματα και ξεκινά να έχει περισσότερο έλεγχο στο σώμα του;

Κοιτάξτε θα σας πω!!! Μια  από τις αξέχαστες εμπειρίες είναι όταν περίπου στις 6 εβδομάδες ανταποδίδει χαμόγελα και ανταποκρίνεται συνειδητά!
Δε  σε  αυτήν την φάση επίσης και η φωνή των γονιών είναι ακόμη πιο σημαντική ! Όπως φαίνεται άλλωστε τα Νανουρίσματα και  τα χαμηλόφωνα τραγούδια που τραγουδούσαν οι μητέρες η οι παραμάνες ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της οικογένειάς μας  με πολλά οφέλη στα μωρά ,αφού η επαναλαμβάνομενοι ρυθμοί (απαλοί!)θυμίζουν την ενδομήτρια ζωή – και τα χαλαρώνει !
Μην αμελείτε να τραγουδάτε στο μωράκι σας!!
Εδώ να συμπληρώσω ότι  και οι επιστήμονες αναφέρουν για την θετική επίδραση του Mozart στην ανάπτυξη εγκεφάλου! – για τους λάτρεις της κλασικής μουσικής!

Άλλα οφέλη, εκτός της ανάπτυξης εγκεφάλου – σύμφωνα με στοιχειά από έρευνες στο Μοντρεάλ του Καναδά είναι ότι μέσω της σωματικής επαφής με τους γονείς το μωρό – είναι η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του παιδιού καθώς μεγαλώνοντας γίνεται λιγότερο ανασφαλές και περισσότερο ανεξάρτητο!

Μετά τους 3 μήνες που πλέον είναι μωρό αναπτύσσεται σε ικανότητες και έτσι ξεκινά να ανταποκρίνεται ακόμη πιο έντονα με ενθουσιασμό στα διάφορα παιχνίδια όπως: να γλιστρά επάνω σε μια μεγάλη μπάλα με ήχους χαράς , κρατώντας τα χεράκια απαλά να το ανεβάζουμε και να το κατεβάζουμε ρωτώντας παράλληλα που είναι το μωρό; Καθώς και περιγράφοντας αναλυτικά τι κάνουμε πχ όταν το ντύνουμε, κάνουμε μπάνιο κοκ
Αυτές είναι μερικές ιδέες καθώς θα είναι πολύ χρήσιμες οι εισηγήσεις σύμφωνα με την Μοντεσοριανη αγωγή!
(Η Μαρία Μοντεσόρι ήταν γιατρός η οποία θεμελίωσε σύστημα εκπαίδευσης που εφαρμόζεται Διεθνώς σε σχολεία.- κάποια υπάρχουν και στην χώρα μας κυρίως προσχολικής ηλικία κοκ
Η καινοτομία της Αγωγής  της ήταν ότι βασιζόταν στα στάδια ανάπτυξης του παιδιού ως γνώμονα ούτως ώστε ανάλογα με τις ανάγκες να βελτιώνονται στο μέγιστο οι δεξιότητες, η δημιουργικότητα και η συγκέντρωση και επίτευξη στόχων, με πολύ καλά αποτελέσματα!
Καλή επιτυχία! 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC, LLLI

Σύμβουλος Μητρότητας CPD /

Matermity Care / Childbirth educator

Επείγουσα ιατρική Ερευνήτρια