O Νίκος Βαξαβανέλης μιλάει αποκλειστικά στον Κυριάκο Τσικορδάνο«Η τηλεόραση στην Ελλάδα είναι επιεικώς αίσχος»

Νίκος Βαξαβανέλης

Δεν θα γίνω τηλεοπτικό σκουπίδι κανενός, με αφήνει παντελώς αδιάφορο το σύνολο τον έντυπων που απεικονίζουν τον Παπανδρέου, τον Σαμαρά και τη Μενεγάκη τόπλες”.

Ο Νίκος Βαξαβανέλης έχει 25 χρόνια καριέρας και ως στιχουργός έχει συνεργαστεί με πολύ μεγάλα ονόματα στο χώρο του τραγουδιού.

Νίκο Βαξαβανέλη ποιος είσαι, γιατί δεν δίνεις συνεντεύξεις, ποιος ο λόγος που δεν βγαίνεις στα κανάλια και δεν κάνεις δημόσιες σχέσεις; Είσαι 25 χρόνια στο χώρο της μουσικής με τεράστιες επιτυχίες. Γιατί δεν τις προσωποποιείς;

Η τηλεόραση στην Ελλάδα είναι επιεικώς αίσχος. Το ίδιο και ο τύπος. Τι δουλειά έχω εγώ με τον Σουλεΐμάν,τα παρατράγουδα, την Όλγα Τρέμη και τον Πρετεντέρη έχουμε κάτι κοινό. Δεν θα γίνω τηλεοπτικό σκουπίδι κανενός. Όσο αφορά τον τύπο και το σύνολο τον έντυπων που απεικονίζουν τον Παπανδρέου,τον Σαμαρά και τη Μενεγάκη τόπλες με αφήνουν παντελώς αδιάφορο. Εγώ από κοιλιακούς δεν έχω, έχω μόνο κοιλιά δεν έχω το ”κους”. Δημόσιες σχέσεις κάνω με ανθρώπους της δουλειά μου και μόνο. Στο εξωτερικό έχω δώσει πολλές συνεντεύξεις σε πολλά κανάλια και ραδιόφωνα της Αμερικής, του Καναδά και της Ευρώπης λόγω συναυλιών.Νομίζω ότι ο δημιουργός είναι ο αφανής ήρωας του τραγουδιού,έχει δώσει την ψυχή του.Το πρόσωπο του είναι περιττό.

Έχεις γράψει τραγούδια στα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου. Αυτό το διάστημα έχεις δώσει επίσης τραγούδια στον Πάνο Κίαμο, Νικο Μακρόπουλο, Γιώργο Τσαλίκη και ετοιμάζεσαι να δώσεις και στον Γιάννη Πλούταρχο. Πώς επιλέγεις να δώσεις σε ερμηνευτές κομμάτια σου; Με ποιο κριτήριο;

Καταρχάς δεν το κάνω μόνος μου αλλά σε συνεργασία με τον συνθέτη του τραγουδιού.Αυτό που μας νοιάζει περισσότερο είναι η χημεία που θα κάνει η φωνή στο τραγούδι. Μετά η τιμή κανονίζεται…(γέλια).

Όταν μπαίνεις στο στούντιο με τον καλλιτέχνη έχεις τη διαίσθησή ποιο κομμάτι θα γίνει επιτυχία; Σου έχει τύχει πότε να πέσεις έξω από κάποιο προγνωστικό; Να υποτιμήσεις κάποιο τραγούδι και αυτό να γίνει μετά μεγάλο σουξέ;

Σε αυτή τη δουλειά τα έχω δει όλα δεν υπάρχει συνταγή της επιτυχίας μόνο άξιοι δημιουργοί και ερμηνευτές. Για να σου δώσω ένα παράδειγμα το τραγούδι “Αν είσαι η αγάπη” με συνθέτη το Νίκο Παπαδόπουλο περίμενε επτά χρόνια το Γιάννη Πλούταρχο για να γίνει ότι έγινε. Αντίθετα το “Φωτιά με Φωτιά” με το που το έβαλα και το άκουσε ο Πάνος Κιαμος κολλήσαμε και το τραγουδούσαμε και εγώ και ο Παναγιώτης Μπρακούλιας για μέρες στο στούντιο μέσα.

Νίκο, ποιοι είναι αυτοί που διαμορφώνουν πιστεύεις κατά την κρίση σου το μουσικό κλίμα της εποχής οι δημιουργοί η οι τραγουδιστές;

Ανέκαθεν οι δημιουργοί, ο τραγουδιστής είναι ο οδηγός, το τραγούδι είναι το αυτοκίνητο. Δηλαδή ένας ήταν ο Τσιτσάνης, ένας ο Χατζηδάκης, ένας ο Θεοδωράκης, ο Πλέσσας,  ο Χατζηνάσιος κλπ. Μια είναι η Mercedes μια η BMW. Οι οδηγοί είναι πολλοί και αναλώσιμοι.

Ποια είναι η γνώμη σου πρέπει να στέλνουμε νέα πρόσωπα στη Εurovision ή μεγάλα ονόματα τραγουδιστών;

Κατ αρχάς η γνώμη μου για τη Eurovision δεν είναι καλή, πιστεύω είναι ένα τηλεοπτικό πανηγυράκι. Τώρα σαν αναγκαίο κακό αν πρέπει να στέλνουμε κάποιον θα ήθελα να πηγαίνει με τα τραγούδια στην ελληνική γλώσσα. Γιατί πιστεύω είναι η πλουσιότερη στο κόσμο. Δεν υποτιμώ κάποιες συμμετοχές που πήγαν και πολύ καλά αλλά πιστεύω ότι είχαν και πολύ δυνατούς χορηγούς.

Ποια είναι η γνώμη σου πιστεύεις ότι μέσα από το “Τhe voice” μπορούν να βγουν νέες φωνές που να μην αποδειχτούν φούσκες στη συνέχεια;

Το πιστεύω γιατί η Ελλάδα έχει πολλά ταλέντα. Όμως θα ήθελα οι κριτές να ήταν και δημιουργοί. Πίστεψε με έχουμε μεγαλύτερη πείρα από φωνές, και ξέρουμε να δημιουργούμε και καριέρες, ρωτήστε τους τραγουδιστές.

Νίκο στην Ελλάδα τι κάναμε λάθος και φτάσαμε στην οικονομική κρίση σήμερα;

Η κρίση που περνάμε είναι κυρίαρχα κρίση αξιών και μετά οικονομική. Ξεκινάει μέσα από το ίδιο μας το σπίτι, κάνεις μας δεν νοιάζεται για τον άλλο και για την πατρίδα παρά μόνο για την πάρτη του. Δεν νομίζω να αλλάξει κάτι σύντομα γιατί δεν το θέλουμε εμείς οι ίδιοι.

Ποια είναι η γνώμη σου για τη σημερινή πολιτική κατάσταση που ζει η χώρα μας πιστεύεις ότι πρέπει να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό;

Αλλάξει δεν αλλάξει αν δεν αλλάξουμε εμείς δεν γίνεται τίποτα.Έχουμε χάσει την εθνική μας ταυτότητα.

Θα ήθελες να γράψεις κάποια στιγμή για την τηλεόραση το θέατρο η το σινεμά μουσική;

Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί πιο άξιοι συνάδελφοι για να κάνουν αυτή τη δουλειά. Εγώ τραγουδάκια ψυχής κάνω μόνο.

Υπάρχει κάποιος Έλληνας τραγουδιστής – τραγουδίστρια, που θα ήθελες να δώσεις τραγούδι σου και δεν έτυχε ακόμα;

Βέβαια ο ένας και μοναδικός Γιάννης Πάριος αυτό είναι το μεγαλύτερο όνειρο μου.

Έμαθα ότι αντιμετωπίζετε προβλήματα με το νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα τι συμβαίνει;

Κάποιοι πολιτικοί για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους θέλουν να αλλάξουν και μόνο το λόγο για τα πνευματικά δικαιώματα δηλαδή να μας κόψουν τις μοναδικές μας αμοιβές. Να είναι σίγουροι ότι δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια και δεν θα γίνουμε επαίτες κανενός. Δουλεύουμε, προσφέρουμε δουλειά σε πολλά άλλα επαγγέλματα δημιουργώντας τραγούδια και πρέπει να αμειβόμαστε.

Ποια συνεργασία έχεις ξεχωρισει και πιστεύεις ότι ήταν σταθμός στην δημιουργική σου καριέρα;

Η συνεργασία μου με τον Παύλο Κικριλή από τους Τερμίτες ήταν ο πρώτος σταθμός ο δεύτερος ήταν ο Βασίλης Κελαίδης και ο τρίτος ο Παναγιώτης Μπρακούλιας. Σε αυτούς τους τρεις ανθρώπους χρωστάω την όποια καριέρα μου!! Είναι μεγάλη μου τιμή που βρέθηκαν στο δρόμο μου τραγουδιστές όπως: ο Σφακιανάκης, ο Καράς, ο Τερζής, ο Πλούταρχος και η Άννα Βίσση. Ακόμα όμως δεν έχω κάνει Πάριο οπότε είμαι στην αρχή της καριέρας μου. Ζηλεύω με τη καλή ενιαία και θαυμάζω απεριόριστα τον αθάνατο Πυθαγόρα, την Λίνα Νικολακοπούλου, και τον τεράστιο Σπύρο Γιατρά.
Δεν θα τους φτάσω ποτέ …

Τον ελεύθερο σου χρόνο πως σου αρέσει να τον περνάς και με ποιους;

Τον ελεύθερο μου χρόνο μου αρέσει να τον περνάω με τον προσωπικό μου φίλο, το Γιώργο Γεωργίου, αυτός ΑΕΚ, εγώ Γαύρος και να κυνηγάμε τα πράσινα…!

Τι ετοιμάζεις αυτήν την εποχή στο στούντιο;

Μόλις τελείωσα το cd ”ΑΝΘΡΩΠΟΣ” με το Γιώργο Μαρίνη σε μουσική του Παναγιώτη Μπρακούλια και Αλέξανδρου Βουραζέλη. Μια παραγωγή του Χρήστου Λιαλιουτη. Συνεργάζομαι τώρα με τον Γιώργο Τσαλίκη και τελειώνουμε σε λίγες ήμερες το cd του. Με συνθέσεις του Σπύρου Μεταξά ενός νέου μεγάλου ταλέντου. Επίσης με τον Παναγιώτη Μπρακούλια γράφουμε νέα τραγούδια για τον Γιάννη Πλούταρχο και τον Πάνο Κίαμο. Ετοιμάζω και αλλά πολλά μαζί με τους γιους μου Γρηγόρης και Γιώργο Βαξάβανελη και σας περιμένουν πολλές μουσικές εκπλήξεις.

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΣΙΚΟΡΔΑΝΟΣ