ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΟΜΕΝΟΥΣ 

Πριν σας εξηγήσω οτιδήποτε θα ήθελα απλα να κανω μια διευκρίνιση
Δεν έχει σημασία με ποια μορφή βίζας θα επιλέξετε να έρθετε ….σίγουρα η απόφαση είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ δική σας.

Δεν παρακινώ ούτε ενθαρρύνω ούτε αποθαρρύνω ούτε συμμετέχω στις αποφάσεις σας.. Σας παραθέτω την πραγματική εικόνα της κατάστασης εδω και εςεις αποφασίζετε για τις κινήσεις σας. ΚΑΝΕΙΣ μα ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορει να σας εγγυηθεί για την διαμονή σας… την εργασία σας… την φιλοξενία σας… την πορεια σας.

Αυτο το οποιο σαν αδέλφια μπορούμε να σας προσφέρουμε απλόχερα και χωρίς καμία υποχρέωση ειναι να σας κατατοπίσουμε και να σας πληροφορήσουμε αντικειμενικά για την εδω κατάσταση.

Κάτι το οποίο εμείς που ανήκουμε στην πρώτη φουρνιά μετανάστευσης δεν βρήκαμε και μας πήρε μήνες να μάθουμε και με πολλές και καθημερινές μετωπικές συγκρούσεις να μάθουμε. Να σας πούμε για που μπορείτε να χτυπήσετε την πόρτα για δουλεια. Τι ισχύει απο πλευράς νόμων. Που βρίσκονται – ελληνικη κοινότητα, Εκκλησίες, Προξενεία. Να σας δώσουμε πληροφορίες μετακίνησης και περιοχές συμφέρουσες να μείνετε με χαμηλά ενοίκια. Ολο εκείνο το πακετο πληροφοριών που σας επαναλαμβάνω δεν μας κοστίζει τίποτα παρά να πιούμε εναν καφε και να σας το παρέχουμε.

Οποιος σας μιλάει για εργασίες υποσχόμενες και σας γεμίζει τα μυαλά με παραμύθια. Ειναι ψεύτης και θα παρακαλέσω να μην παίζουμε με την αγωνία των αδελφών μας. Αν μπορούμε να σας προτείνουμε κάπου για δουλεια ειναι τελείως διαφορετικό απο το να σας υποσχεθεί κάποιος εργασία.

Φτάνοντας εδω εξαρτάται απο ΕΣΑΣ. Την διάθεση. Την προθυμία. Τις ικανότητες. Την γλώσσα. Και φυσικα την τύχη. Το κατα ποσο θα τακτοποιηθείτε και ποσο γρήγορα θα βρείτε δουλεια. Φυσικα και υπάρχουν δουλειες. Αλλα να σκεφτείτε οτι τα επίπεδα και οι συνθήκες εργασίας ειναι άκρως ανταγωνιστικές. Και θα πρέπει ανα πάσα στιγμή να ειστε έτοιμοι να φτάσετε στα όρια των δυνάμεων σας. Έχετε να ανταγωνιστείτε φτηνό εργατικό απο τουρίστες απο αλλες εθνικότητες που επιτρέπεται να δουλέψουν έστω και προσωρινά. Έχετε να αντιμετωπίσετε σκληρές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης ειδικα εάν δεν έχετε την δυνατότητα να ειστε εδω με κάποια άλλη μορφή βίζας εκτός της φοιτητικής.

Απλα ήθελα να διευκρινήσω προτού πάρετε κάποια απόφαση ΖΩΗΣ. Ξερω και συμμερίζομαι την αγωνία σας για ενα καλύτερο μέλλον. Και να τα λάβετε ολα υπόψην σας πριν αποφασίσετε. Εάν θέλετε την δικη μου άποψη, όποιος δεν τολμά δεν καταφέρνει τίποτα. Εννοώντας βέβαια να τολμήσεις αλλα να κινηθείς νόμιμα έξυπνα μεθοδικά έντιμα και θα τα καταφέρεις.

1. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΒΙΖΑ

Με την τουριστική βίζα επιτρέπεται η είσοδος σου στην χώρα για 3 μήνες. Δεν επιτρέπεται να εργαστείς. Πολλοί έρχονται και με τουριστική και ψάχνουν να βρουν μια δουλεια στην αγορά της μαύρης εργασίας. Δεν ειναι ο πιο κατάλληλος τρόπος για να έρθεις. Εγκυμονεί κίνδυνο και ρίσκο. Κίνδυνο οτι δεν θα βρεις εργασία και ρίσκο αν σε πιάσουν να εργάζεσαι εχεις φύγει. Εχω συναντήσει ανθρώπους που τα έχουν καταφέρει εχω συναντήσει όμως και ανθρώπους που έχουν γυρίσει πάλι πιςω, επιτρέπεται να καθίσεις για 3 μήνες και μεςα σε αυτους τους τρεις μήνες εάν βρεις εργασία που πάλι λέω εχει τα ρίσκα του. Πρέπει να μαζέψεις λεφτα. Η αν εχεις οικονομίες και εχεις φέρει μαζι σου. Να βρεις μια σχολή και να μετατρεψεις την βίζα σου απο τουριστική σε φοιτητική. Σας τονίζω και πάλι οτι δεν ειναι ο καλύτερος τρόπος για να έρθει κάποιος. Ειδικά αν είστε ζευγάρι η έχετε οικογένεια. Εάν είσαι τωρα νέος και βράζει το αιμα, τοτε καλη τύχη αν το αποφασίσεις.

2. ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΒΙΖΑ

Μπορείτε και από εκεί που είστε να βρείτε σχολές και να κάνετε την εγγραφή σας σε οποιαδήποτε σχολή της αρεσκείας σας. Συνήθως ο πρώτος χρόνος είναι η γλώσσα και μετά επιλέγεται την ειδικότητα σπουδών. Φυσικα υπάρχει ενα κόστος ανάλογα την σχολή που θα επιλέξετε. Υπολογίζετε ενα κόστος μεταξύ $6.000-$10.000 ανα σχολικής σαιζόν, συνήθως συμπεριλαμβάνει και ασφάλεια μέσα το κόστος αυτο. Σας επιτρέπει να εργαστείτε για 20 ώρες την εβδομάδα νόμιμα. Οπως αντιλαμβάνεστε οι ώρες εργασίας ειναι λίγες και οι περισσότεροι ψάχνουν και επιπλέον ώρες στην αγορά μαύρης εργασίας. Οι περισσότεροι ελληνες βρισκονται εδω με αυτήν την μορφή βίζας. Το κόστος πρέπει πολυ προσεκτικά να μελετήσετε και οπωσδήποτε θα πρέπει να βρείτε και επιπλέον ώρες εργασίας για τα βγάλετε πέρα. Και να ξαναπώ. Η μαύρη εργασία εχει ρισκο. Αλλα ειναι ας πούμε ο άγραφος νόμος της αγοράς. Εάν τωρα είστε ζευγάρι. Ο ένας μπορει να ειναι με φοιτητική βίζα και ο άλλος μπαίνει πάνω στην βίζα την φοιτητική του αλλου. Και αυτο ισχύει αν έχετε και παιδια. Θα πρέπει να είστε συνεπείς σε οτι αφορά την παρουσία σας στην σχολή. Την πληρωμή της σχολής. Και την επιτυχία των εξετάσεων σας στα μαθήματα της σχολής. Οι περισσότεροι που έρχονται με φοιτητική βίζα κάνουν το σκατό τους παξιμάδι για να τα βγάλουν πέρα και είναι λίγο δύσκολα αλλά ανάλογα τις αντοχές σας. Θα τα καταφέρετε αν έχετε την διάθεση. Καλα είναι να το ψάξετε και απο εκει που είστε.

Και οπως εχω πει σε πολλούς απο την στιγμή που θα σπουδάσετε κάτι κοιτάξτε να επιλέξετε κάτι το οποιο θα σας ειναι χρήσιμο πέραν απο τα χαρτιά διαμονής σας. Μια σπουδή που θα σας είναι εργαλείο ζωής όποια και να είναι η εξέλιξη.

passport_greekaffair.gr
3. ΒΙΖΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Υπάρχει μια λίστα με εργασίες και συγκεκριμένες ειδικότητες που ανα καιρούς αυστραλιανές εταιρίες και επιχειρήσεις ψάχνουν να σπονσοράρουν εργάτες απο το εξωτερικό. Εάν λοιπόν έχετε κάποια ειδικότητα καλό θα είναι να απευθυνθείτε στην αυστραλεζικη πρεσβεία που βρίσκεται στην αθηνα. Και να ζητήσετε την λίστα. Υπάρχει και στο διαδύκτιο βέβαια. Αλλα για όλες τις πληροφορίες σχετικά ο αρμόδιος φορέας ειναι η πρεσβεία. Αυτο θα ειναι και το πιο τέλειο εάν σας συμβεί. Να έχετε υπόψη σας οτι οποία ειδικότητα και να έχετε θα πρέπει να υπαρχει απόδειξη προϋπηρεσίας αλλά και κάποιο δίπλωμα πτυχίο που να στηρίζει αυτήν την ειδικότητα. Ακούω πολλούς να λέτε είμαι βαφεας. Γυψοσανίδες. Ηλεκτρολόγος. Μηχανικός αυτοκινήτου κλπ. ΟΛΕΣ μα ΟΛΕΣ οι ειδικότητες εδώ είναι με χαρτιά. Δεν υπάρχει Εμπειρίκος τεχνίτης. Και μην ψάξετε. Είναι τόσο αυστηροί εδω με τους κανόνες υγείας και ασφαλείας που εκεί αν σας πιάσουν θα υποστείτε και τις βαριές συνέπειες. Και μην τα βάζετε με κανέναν αδελφό ο οποίος μπορεί να σας αρνηθεί εργασία επειδή δεν έχετε πτυχίο ειδικότητας γιατί ΔΕΝ μπορεί να σας βοηθήσει.
Υπάρχουν και οι περιπτώσεις που κάποιοι ενώ είναι εδώ με φοιτητική. Και εργάζονται να βρίσκουν χορηγό. Εάν βρεθεί χορηγός τότε πρέπει να εργαστείτε συνεχόμενα δυο χρόνια για τον ίδιο εργοδότη και σας παραχωρεί το κράτος μόνιμη βίζα.
Ανα πάσα στιγμή εάν δεν είστε καλός η δεν είστε κατάλληλος για την εργασία αυτή ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να ακυρώσει την χορηγία και έχετε περίπου 20 ημέρες να λύσετε το θέμα της διαμονής σας σε οτι αφορά την νομιμότητα.

4. ΒΙΖΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ Η ΓΑΜΟΣ

Εάν είστε σε μια σχέση και έχετε στοιχεία να το αποδείξετε οτι έχετε σχέση με μόνιμο κάτοικο της Αυστραλίας τοτε μπορει να σας χορηγηθεί βίζα συντρόφου. Θα πάρετε μια προσωρινή βίζα γέφυρας και σε άλλες περιπτώσεις επιτρέπεται η εργασία σε άλλες ΟΧΙ. Σε οτι αφορά γάμου και τετοια. ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ. Δεν το αναλύω και καθόλου, δεν πιστεύω στους δήθεν γάμους. Βλακείες.
Εάν αποφασίσετε να έρθετε. Οπως σας είπα θα βρείτε χέρι βοήθειας όπως σας την εξήγησα στην αρχή. Η Αυστραλια είναι μια όμορφη οργανωμένη με σύστημα χώρα που δεν χωράνε λαμογιες. Αν ακολουθήσεις το σύστημα σε βοηθάει…διαφορετικά σε πετάει εκτός. Δεν βρέχει δολάρια δεν είναι εύκολα. Υπάρχει ένα γκρουπ που λέγεταιnew Greeks living in Australia. Εάν θέλετε μπορείτε να αναρτήσετε και εκεί το ενδιαφέρον σας και υπάρχουν αξιόλογοι αντικειμενικοί άνθρωποι που ξέρουν τον νόμο πολύ καλύτερα απο μένα.