To “Big Bang” στην εκπαίδευση έρχεται στη Θεσσαλονίκη!

Ένα δημοτικό σχολείο διαφορετικό από τα άλλα φιλοδοξεί να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη μια ομάδα εκπαιδευτικών, εντάσσοντας ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία και τους γονείς. Οι εκπαιδευτικοί Βέτα Γεωργιάδου και Άγγελος Πατσιάς και ο επιχειρηματίας Γιάννη Σωτηράκος θα παρουσιάσουν αναλυτικά το φιλόδοξο εγχείρημα τους το Σάββατο 4 Ιουνίου, στη Μονή Λαζαριστών, ωστόσο, χτες, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε, έδωσαν μια μικρή γεύση του… “Big Βang” που θέλουν να δημιουργήσουν στην ελληνική εκπαίδευση.

sxoleio

Στόχος της Βέτας, του Άγγελου και του Γιάννη, είναι το σχολείο να αφήνει το παιδί να εκφραστεί. Να ρισκάρει, να δοκιμάζει τις δυνατότητες του, ώστε να χαίρεται κάθε στιγμή που βρίσκεται σε αυτό.

Σημαντικό στοιχείο στη δομή που θα δημιουργήσουν στη Θεσσαλονίκη, θα είναι η άμεση συμμετοχή του γονέα σε αυτό. Τόσο η εκπαίδευση του όσο και η συνεισφορά του στη λειτουργία του. Καλούν τους γονείς να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια και οικονομικά. Θα μπορούν να γίνουν μέτοχοι, θα μπορούν να έχουν λόγο στη λειτουργία του σχολείο, ενώ θα λαμβάνουν και μέρισμα.

«H νέα φιλοσοφία που θα φέρει στο δημοτικό σχολείο»

Μπορεί να μη δόθηκαν πολλά στοιχεία για το ποια θα είναι μέθοδος διδασκαλίας στο καινοτόμο σχολείο που θα δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο η πορεία του Άγγελου Πατσιά και της Βέτας Γεωργιάδου, μας προδιαθέτει για κάτι ιδιαίτερο, κατί που σίγουρα δεν έχουμε ξαναδεί.

Η κ. Γεωργιάδου ξεκίνησε το 2007 στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης το «Σχολείο της Φύσης». Πρόκειται για ένα σχολείο το οποίο στοχεύει στη μάθηση και όχι στη διδασκαλία, δίνοντάς στο παιδί τη δυνατότητα να μάθει μέσα από το βίωμα και να εκπαιδεύεται σε αξίες ζωής.

“Στο Σχολείο της Φύσης, θέλαμε να κάνουμε το παιδί να μάθε να μπορεί, να ρισκάρει. Εμείς πιστεύουμε πως καλύτεροι δάσκαλοι είναι τα παιδιά, γιατί τα παιδιά πιστεύουν στα θαύματα”, τόνισε η δημιουργός  του “Σχολείου της Φύσης” και πρόσθεσε:

” Θέλουμε να εκπαιδευτεί και ο γονιός , να αποκτήσει μία άλλη νοοτροπία για να τη μεταδώσει και στο παιδί του”.

Παράλληλα προσφέρει την ευκαιρία στους γονείς να εκπαιδεύονται και αυτοί συστηματικά για να αντιληφθούν το ρόλο τους και να αφήσουν το παιδί τους να προσπαθήσει για να δει τι μπορεί να κάνει.

Το εγχείρημα του κ. Πατσιά έγινε γνωστό το 2012 όταν βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετέχει στο TedxΤhessaloniki. Ο νεαρός δάσκαλος από τη Δράμα πραγματικά ενθουσίασε το κοινό με αυτό που δημιούργησε σε ένα χωριό στο ορεινό Ρέθυμνο. Με στόχο πρώτα τη μάθηση και μετά τη γνώση δημιούργησε «το σχολείο της φύσης και των χρωμάτων».

Με εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας, ο Άγγελος και οι συνάδελφοι του στο δημοτικό σχολείο στο Φουρφουρά, κατάφεραν να κάνουν τους μαθητές να βγάλουν το καλύτερο τους εαυτό. Έγιναν ρεπόρτερ δημιουργώντας το «Φουρφουρά TV», έκαναν το δικό τους αγροτικό συνεταιρισμό φτιάχνοντας το δικό τους λάδι, ενώ συμμετείχαν στον τρόπο λειτουργίας τόσο του μαθήματος όσο και της λειτουργίας του σχολείου, ψηφίζοντας και συμμετέχοντας με δημοκρατικές διαδικασίες. Τώρα ο Άγγελος Πατσιάς αφήνει τη «σιγουριά» του δημοσίου και δημιουργεί με την Βέτα Γεωργιάδου και τον Γιάννη Σωτηράκο το νέο καινοτόμο σχολείο στη Θεσσαλονίκη.

“Θέλαμε πρώτα από όλα να νοιώθουμε χαρούμενοι και εμείς που το κάναμε, ώστε να το μεταδώσουμε στα παιδιά και νομίζω το καταφέραμε. Θέλαμε να νοιώθει το παιδί ότι δεν είναι “υπό” στο σχολείο. Θέλαμε να νοιώθει ότι μπορεί να συμμετέχει και αυτό στο λειτουργία του”, εξήγησε ο κ. Πατσιάς.

“Με αυτό τον τρόπο καταφέραμε να κάνουμε τους μαθητές να νοιάζονται για το σχολείο τους, να χαίρονται που έρχονται σε αυτό. Θέλουμε ένα πιο ανθρώπινο σχολείο που στοχεύει πρώτα στη μάθηση και μετά στη γνώση, που σέβεται την άποψη του μαθητή και τον χαρακτήρα του. Του διδάσκει πάνω απ’ όλα πώς να μάθει τον εαυτό του και από εκεί και πέρα να μπορεί να αποφασίζει για αυτόν.” , υπογράμμισε ο δάσκαλος από τη Δράμα.

Από την πλευρά του ο κ. Σωτηράκος μπορεί να μην είναι εκπαιδευτικός, ωστόσο έχει δημιουργήσει την Α2Κ μια ΜΚΟ που έχει στόχο την εκπαίδευση.

Παράλληλα είναι και ιδρυτής της εταιρείας “ΕΥ ΖΗΝ”, η οποία ειδικεύεται στη διοργάνωση πρωτότυπων event στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Έτσι σίγουρα θα βάλει και αυτός το δικό του λιθαράκι στη δημιουργία του νέου πρωτότυπου δημοτικού σχολείου.

Ο Άγγελος, η Βέτα και ο Γιάννης σας καλούν όλους στις 4 Ιουνίου 2016 στη Μονή Λαζαριστών προκειμένου να δείτε αναλυτικά το πρωτότυπο εγχείρημα τους, το οποίο έχουν ως στόχο να υλοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2017.

Βαγγέλης Κοκολάκος