unnamed

Ένα μιούζικαλ τρυφερό που παρά τη σκληρή πραγματικότητα, δείχνει τους ανθρώπους να ξεδιπλώνουν τα αληθινά τους αισθήματα, να δίνουν μαθήματα ανθρωπιάς και σεβασμού στη διαφορετικότητα.

Όλα ξεκινούν το 1984, όταν η τότε πρωθυπουργός της Αγγλίας Μάργκαρετ Θάτσερ κλείνει τα ορυχεία και οι ανθρακωρύχοι ξεκινούν  απεργία διαρκείας.  Την ίδια στιγμή, ο εντεκάχρονος Billy, γιός ενος ανθρακωρύχου, το σκάει απο το μάθημα του μποξ για να ανακαλύψει τυχαία σε μια αίθουσα μπαλέτου  το πάθος του για το χορό.  Άραγε είναι το πάθος αυτό αρκετά δυνατό ώστε να εναντιωθεί στην οικογένειά του και σε ολόκληρη την φιλοσοφία της εποχής του προκειμένου να κυνηγήσει το όνειρό του;

unnamed (1)

Ο Billy Elliot του Παλλάς καθίσταται μια άξια μεταφορά του Billy Elliot της μεγάλης οθόνης.  Έχει αρκετά στοιχεία απο αντίστοιχες παραστάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό, κι αν κάποιος δεν έχει τύχει να δει την ομώνυμη ταινία καθηλώνεται με ευχαρίστηση να παρακολουθήσει τη παράσταση με τα πολλαπλά ηθικά διλλήματα και τα πάντοτε επίκαιρα διδάγματα.  Με μεγάλη επιτυχία ο θεατής αφομοιώνεται απο τη πλοκή του έργου αλλά και απο την εναλλαγή των αισθημάτων των πρωταγωνιστών.  Στιγμές συγκίνησης πλημμυρίζουν κάθε τόσο τη σκηνή και ξεχυλίζουν προς το κοινό.  Δεν λείπουν βέβαια και οι στιγμές γέλιου με αποκορύφωμα τα καμώματα των παιδιών, που γεμίζουν με τρόπο μοναδικό το χώρο επι σκηνής.

unnamed (2)

Τα πλούσια σκηνικά είναι σήμα κατατεθέν της παράστασης.  Η φτωχή γειτονιά του Billy, το σπίτι του, καθώς και η αίθουσα που μαθαίνει χορό δεσπόζουν στο μεγαλύτερο μέρος της παράστασης.  Ωστόσο δεν λείπουν οι πρωτότυπες και αναπάντεχες πινελιές, όπως οι αιωρούμενες χρωματιστές ομπρέλες που ζωγραφίζουν το σκηνικό τοπίο.


Βασικό και αναπόσπαστο στοιχείο του έργου αποτελεί και η μουσική.  Η ορχήστρα δίνει το καλύτερό της εαυτό, ώστε η ενορχήστρωση της παράστασης να δίνει χρώμα στην υπόθεση.  Τα τραγούδια που προέκυψαν ως ομαδική προσπάθεια των καλλιτεχνών άσκησαν έλξη στην αισθητική του θεατή, ενω τα σολο κομμάτια στην πλειοψηφία τους είχαν μέτριο αποτέλεσμα.  Παράγωγο της μουσικής φύσης του έργου είναι φυσικά και οι χορογραφίες που το συνοδεύουν.  Εδώ φαίνεται η καλή και οργανωμένη προσπάθεια των συντελεστών που σε μερικές περιπτώσεις τραγουδούν και χορεύουν ταυτόχρονα με άνεση και στυλ.

unnamed (3)

Πρωταγωνιστούν:

Αιμίλιος Χειλάκης
Αθηνά Μαξίμου
Αποστόλης Τότσικας
Νίκη Παλληκαράκη
Γιωργος Ψυχογιός
και η Τιτίκα Στασινοπούλου
μαζί με τρία ταλαντούχα αγόρια στο ρόλο του Billy Elliot.

Μια υπερπαραγωγή του Lee Hall με πρωτότυπη μουσική του Elton John, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Λιγνάδη και χορογραφίες του Δημήτρη Παπάζογλου.