Χ. Σταϊκούρας: “Επίδομα” 600 ευρώ σε ιατρούς, δικηγόρους και άλλους επαγγελματίες

Νέες πρωτοβουλίες για τη στήριξη της οικονομίας και της αγοράς ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος.

 

Όπως ανέφερε σήμερα θα ανακοινωθεί η ρύθμιση για τις επιταγές, ενώ θα εκδοθούν και διευκρινίσεις για δευτερεύοντες κλάδους δραστηριότητας (ΚΑΔ) που είναι ήδη επιλέξιμοι για τα μέτρα στήριξης του Μαρτίου. Επιπλέον, την άλλη εβδομάδα θα ανακοινωθεί και η διεύρυνση σε νέους ΚΑΔ.

Επίσης, προανήγγειλε για σήμερα ανακοίνωση του πλαισίου στήριξης των επαγγελματιών (γιατρών, δικηγόρων κλπ) με επίδομα το οποίο θα έχει τη μορφή της επιταγής κατάρτισης και υπολογίζεται περίπου στα 600 ευρώ.

Ο λόγος για ένα επίδομα ανάλογο, όπως είπε, με αυτό των 800 ευρώ και συνδυάζεται με το υπόλοιπο πλέγμα μέτρων στήριξης που παρέχεται στον εν λόγω κλάδο (σ.σ. έχουν ανακοινωθεί ειδικά επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης από το υπουργείο Εργασίας).

Αναφορικά με την αναβολή δόσεων δανείων επισήμανε ότι υπάρχει ένα πρακτικό θέμα που επιχειρείται να λυθεί και προανήγγειλε σήμερα νέες κινήσεις. Για παράδειγμα είπε πως το τραπεζικό σύστημα πρέπει να πάρει τηλέφωνο τους πολίτες και να τους κάνει πρόταση αναστολής κάτι που έχει “πρακτικά προβλήματα για τη χρήση τηλεφωνικών γραμμών σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα και πρέπει να αντιμετωπίσουμε και αυτό το θέμα”.

 

Ο υπουργός έκανε λόγο για βασικό σενάριο ύφεσης κατά 3% φέτος βασισμένο στην υπόθεση ότι η κρίση θα διαρκέσει τρεις μήνες δηλαδή ως τον Ιούνιο. Δεν απέκλεισε δυσμενέστερα σενάρια.

Εξήγησε ότι το βασικό σενάριο του ΥΠΟΙΚ βασίζεται σε πρόβλεψη της ΕΚΤ για ύφεση 5% φέτος. Ανέφερε όμως πως η ίδια η ΕΚΤ έχει καταστρώσει δυσμενές σενάριο ύφεσης 8,7% στην ΕΕ.

Για τις διαπραγματεύσεις της Συνόδου Κορυφής εξήγησε ότι οι Γερμανοί και οι δορυφόροι τους αρνούνται οποιαδήποτε στήριξη δεν έχει όρους MOU, έκθεση βιωσιμότητας και άλλες ρήτρες. Eπέμεινε στην ανάγκη για ομόλογο συνδεδεμένο με το ζήτημα υγείας, εξηγώντας πως διαφορετικά, τα περίπου 4 δισ. ευρώ που προβλέπει η γερμανική πρόταση για την Ελλάδα μέσα από τον ESM δεν είναι αρκετά.