Τραγανή Χωριάτικη Χορτόπιτα από την Θεσσαλία μία εκπληκτική πίτα που μυρίζει Ελλάδα.

ΥΛΙΚΑ

4 ΦΥΛΛΑ ΣΠΙΤΙΚΑ ‘Η ΧΩΡΙΑΤΙΚΑ

1 ½ ΚΙΛΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΧΟΡΤΑ

1 ΜΑΤΣΑΚΙ ΜΑΙΝΤΑΝΟ

1 ΜΑΤΣΑΚΙ ΑΝΙΘΟ

1 ΜΑΤΣΑΚΙ ΜΑΡΑΘΟ

2 ΠΡΑΣΑ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΑ

½ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

1 ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΦΡΥΓΑΝΙΑ ΤΡΙΜΜΕΝΗ

600 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΦΕΤΑ

3 ΑΥΓΑ

½ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΓΑΛΑ

ΛΑΔΙ ΓΙΑ ΑΛΕΙΜΜΑ ΦΥΛΛΩΝ

 

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

 

Καθαρίζουμε τα χόρτα τα ψιλοκόβουμε και κάνουμε το ίδιο με τα μυρωδικά μας. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι μας και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα πράσα, κατόπιν προσθέτουμε τα χόρτα και τα μυρωδικά μας προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο ανακατεύουμε και σβήνουμε την φωτιά μας και τα αφήνουμε να μαραθούν. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη να κρυώσουν και προσθέτουμε τη φρυγανιά το τυρί σε κομματάκια και τα αυγά χτυπημένα μαζί με το γάλα. Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι τοποθετούμε τα μισά φύλλα  αλειμμένα με λάδι ρίχνουμε το μείγμα και από επάνω σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα αλειμμένα με λάδι και αυτά. Χαράζουμε τη πίτα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1-1 ½ ώρα.

TIPS

 Χρησιμοποιείστε το λαμαρινένιο σκεύος του φούρνου ή κάποιο πυρίμαχο και όχι ταψί inox, συμβουλή επιβεβαιωμένη από την εμπειρία και κυρίως από τους ειδικούς τεχνικούς των εταιριών κουζίνας. Ψήστε επίσης στην κάτω σχάρα του φούρνου.