Χταπόδι με κρεμμύδια μια συνταγή πολύ, γευστικότατη για τους λάτρεις των θαλασσινών και συγκεκριμένα του χταποδιού.

 

 

ΥΛΙΚΑ

1 ½ ΚΙΛΟ ΧΤΑΠΟΔΙ

2 ΛΑΔΟΚΟΛΛΕΣ

4 ΣΚΕΛΙΔΕΣ ΣΚΟΡΔΟ ΚΟΜΜΕΝΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ

8 ΦΥΛΛΑ ΔΑΦΝΗΣ

3 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ

½ ΜΑΤΣΑΚΙ ΜΑΙΝΤΑΝΟ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ

2 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΛΑΔΙ

ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ

1 ΚΙΛΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΜΙΚΡΑ

5 ΣΚΕΛΙΔΕΣ ΣΚΟΡΔΟ

3 ΤΟΜΑΤΕΣ ΞΕΦΛΟΥΔΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΤΡΙΜΜΕΝΕΣ

½ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΛΑΔΙ

2 ΦΥΛΛΑ ΔΑΦΝΗΣ

2 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΞΙΔΙ

ΑΛΑΤΙ ΠΙΠΕΡΙ

 

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

 

Πλένουμε το χταπόδι του αφαιρούμε το μάτι και το στραγγίζουμε. Στρώνουμε τη μια λαδόκολλα πάνω στο τραπέζι της κουζίνας ισιώνουμε τα πλοκάμια και ραντίζουμε με λάδι και κρασί. Παίρνουμε την άκρη από κάθε πλοκάμι και την τυλίγουμε προς τα μέσα με προσοχή, βάζουμε ανάμεσα σε κάθε πλοκάμι μισή σκελίδα σκόρδο ένα φύλλο δάφνης και πασπαλίζουμε με μαϊντανό. Προσπαθώντας να μην χαλάσει το σχήμα από το χταπόδι τυλίγουμε τη λαδόκολλα γύρω από το χταπόδι και το καλύπτουμε με τη δεύτερη λαδόκολλα. Το τοποθετούμε σε ένα ταψί προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό και το ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 2 ώρες. Όταν είναι έτοιμο αφαιρούμε τις λαδόκολλες και το σερβίρουμε σε μια πιατέλα, παίρνουμε το ζουμί του χτυπάμε σε ένα μπολ λίγο λάδι και ξύδι μαζί με το ζουμί του και περιχύνουμε πάνω από το χταπόδι. Όσο ψήνεται το χταπόδι καθαρίζουμε τα κρεμμύδια τα πλένουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με τα σκόρδα ολόκληρα τη δάφνη, το λάδι, τη τομάτα, αλάτι, και ξύδι, το σιγοβράζουμε  για 30 λεπτά και συμπληρώνουμε αν χρειαστεί νερό. Αφήνουμε να μείνει το φαγητό μας με λίγη σάλτσα, βάζουμε τα κρεμμύδια γύρω από το χταπόδι και σερβίρουμε.