Πλουσιότερο από ποτέ, το πρόγραμμα του φετινού, επετειακού τριήμερου Φεστιβάλ, περιλαμβάνει πλήθος events για όλες τις ηλικίες και όλες τις βαθμίδες εξοικείωσης με τον μαγικό κόσμο των comics. Αν και το πλήρες πρόγραμμα, σας περιμένει στο Comicdomcon.gr, επιλέξαμε για τη δέκατη διοργάνωσή μας, 10 events που πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να χάσει κανένας επισκέπτης του Comicdom Con Athens 2015.

 • GREAT AMERICAN COMICS: HIGHLIGHTS FROM THE CARTOON ART MUSEUM COLLECTION

Αφιερωμένη στα κορυφαία αμερικανικά comics, από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι και τις μέρες μας, η κεντρική έκθεση περιλαμβάνει πρωτότυπες σελίδες και ανατυπώσεις έργων ορισμένων απ’ τους σημαντικότερους και πλέον επιδραστικούς δημιουργούς, όπως, μεταξύ άλλων, οι Milton Caniff, Mort Walker, Jules Feiffer, Dan DeCarlo, Patrick McDonnell, Jimmy Swinnerton, Mike Mignola, Sergio Aragones και Hank Ketcham. Η έκθεση αποτελεί μέρος της ομώνυμης συλλογής του Cartoon Art Museum του Σαν Φρανσίσκο.

 • LIVE ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ x100+

Σπάζοντας κάθε ρεκόρ, το φετινό Comicdom Con Athens φιλοξενεί περισσότερους από 100 Έλληνες δημιουργούς, οι οποίοι θα σχεδιάζουν για το κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου, τόσο στα περίπτερα των εκδοτικών και των καταστημάτων, όσο και στον χώρο των ανεξάρτητων δημιουργών. Αν είστε λάτρεις της live δημιουργίας, μη χάσετε το Sketch Event που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 18:00-20:00, στο οποίο 10 καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες (Ulises Farinas, Declan Shalvey, Peter Snejbjerg, Μιχάλης Διαλυνάς, Αυγή Κανάκη, Δανάη Κηλαηδόνη, Γιώργος Κομιώτης, Ηλίας Κυριαζής, Σοφία Κυρίσογλου, και Τόμεκ) θα δώσουν τη δική τους, απόλυτα προσωπική πινελιά σε ισάριθμα λευκά εξώφυλλα. Παρακολουθήστε ζωντανά τη δημιουργία ενός εξωφύλλου, και αγοράστε λαχνούς για να συμμετάσχετε στην κλήρωση, ώστε κάποιο από αυτά τα μοναδικά συλλεκτικά τεύχη να γίνει δικό σας!

 • MASTERCLASS: Σπύρος Ορνεράκης

Ιδρυτής του ομώνυμου Κέντρου Εφαρμοσμένων Τεχνών, ο βετεράνος Σπύρος Ορνεράκης έχει στο ενεργητικό του περισσότερα από 50 χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας. Πολύπλευρος καλλιτέχνης, έχει διακριθεί ως πολιτικός γελοιογράφος, σκηνογράφος και ενδυματολόγος, δημιουργός και καλλιτεχνικός διευθυντής σε μεγάλες διαφημιστικές εταιρίες. Παράλληλα, έχει εικονογραφήσει δεκάδες παιδικά και λογοτεχνικά βιβλία, καθώς και εκδόσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Αυτή τη γνώση και την εμπειρία του, θα μεταφέρει σε ένα και μοναδικό masterclass, το Σάββατο, 17:30-19:00, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τη μέθοδο και τις τεχνικές του καλλιτέχνη, μέσω της live δημιουργίας!

 • ΠΡΟΒΟΛΗ: SHE MAKES COMICS

Παρά την επικρατούσα άποψη ότι η 9η Τέχνη είναι μια καθαρά αντρική υπόθεση, οι γυναίκες έγραφαν, σχεδίαζαν και διάβαζαν comics από τις απαρχές του Μέσου, στα τέλη του 19ου αιώνα. Σήμερα, υπάρχουν δεκάδες γυναίκες που ασχολούνται με τα comics, συμμετέχοντας ενεργά στη δημιουργία και παραγωγή τους. Το ντοκιμαντέρ SHE MAKES COMICS της Marisa Stotter, φιλοξενεί συνεντεύξεις των πλέον επιφανών θηλυκών εκπροσώπων του Μέσου, όπως η ιστορικός Trina Robbins, η σεναριογράφος της Captain Marvel, Kelly Sue DeConnick, η underground δημιουργός Joyce Farmer, η πρώην εκδότης της DC Comics, Jenette Kahn, η συν-δημιουργός του ELFQUEST, Wendi Pini, η ιδρύτρια της Vertigo, Karen Berger, η δημοφιλής σχεδιάστρια Becky Cloonan, και πολλές ακόμη. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 19:15-20:30.

 • Q&A + SIGNINGS ΔΙΕΘΝΩΝ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΩΝ

Η ετήσια ευκαιρία σας να γνωρίσετε από κοντά και να «ανακρίνετε» γνωστά ονόματα της βιομηχανίας των comics έφτασε! Τέσσερις καλλιτέχνες, που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στο χώρο των αμερικανικών comics, ο Peter Snejbjerg, ο Declan Shalvey, η Jordie Bellaire και ο Ulises Farinas θα βρίσκονται το Σάββατο, 13:00-15:00, στο Θέατρο, για να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, και στη συνέχεια, να σας υπογράψουν τα comics τους. Την Κυριακή, 13:00-15:00, τη σκυτάλη θα πάρουν τρεις ξεχωριστοί Ευρωπαίοι δημιουργοί, ο Patrice Killoffer, η Barbara Stok, και ο Miguel Gallardo.

 • EVENT: ΑΠΟΝΟΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ COMICS

Μια Ακαδημία αποτελούμενη από άτομα που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ελληνικών comics, αναλαμβάνει από φέτος να μετονομάσει τα Comicdom Awards σε Ελληνικά Βραβεία Κόμικς και εγκαινιάζει μια νέα εποχή. Καλλιτέχνες, εκδότες, δημοσιογράφοι, μεταφραστές, ιδιοκτήτες καταστημάτων comics και ιδιοκτήτες διαδικτυακών ιστότοπων, συναποτελούν την Ακαδημία των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς και είναι αυτοί που, με την ψήφο τους, αναδεικνύουν τις εκδόσεις και τους καλλιτέχνες που διακρίθηκαν τη χρονιά που μας πέρασε. Την τελετή που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 21:00-22:00, παρουσιάζει ο stand-up comedian, Βύρων Θεοδωρόπουλος, ενώ στην απονομή θα συμμετέχουν δημιουργοί από τον ελληνικό χώρο των comics.

 • PANEL: Comics, Ελευθερία Έκφρασης Και Λογοκρισία

Πολύ μελάνι έχει χυθεί για τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης, αλλά και για τους κάθε είδους περιορισμούς της. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα comics και οι δημιουργοί τους έχουν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα. Από τις προκλητικές εμφανίσεις υπερηρωίδων, μέχρι τα σκίτσα του CHARLIE HEBDO, και από τα horror comics της EC, μέχρι τις σύγχρονες πολιτικές γελοιογραφίες, η κοινή γνώμη διχάζεται για το τί ξεπερνά τα όρια, τί προσβάλλει τον αναγνώστη και πού ξεκινά η λογοκρισία. Μια ανοιχτή συζήτηση, με αφετηρία τα πρόσφατα φριχτά γεγονότα στο Παρίσι, για το πώς δοκιμάζονται τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης στον κόσμο των comics, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 16:15-18:00. Συμμετέχουν: Patrice Killoffer – δημιουργός comics, Γιάννης Κουκουλάς – ιστορικός τέχνης, δημοσιογράφος, Τάσος Μαραγκός – δημιουργός comics, Γιώργος Μπότσος – δημιουργός comics.

 • EVENT: Διαγωνισμός COMICDOM COSPLAY 2015

Ήρωες από όλο το φάσμα της pop κουλτούρας ζωντανεύουν στη σκηνή του θεάτρου της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, και οι καλύτεροι θα βραβευθούν! Το Comicdom Cosplay αποτελεί ένα από τα πλέον αγαπημένα events του Comicdom Con Athens, και φυσικά, είναι και φέτος, ο εθνικός προκριματικός για το EuroCosplay, οπότε ο πρώτος νικητής στην κατηγορία του ατομικού θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα cosplay, στο MCM EXPO του Λονδίνο, τον Οκτώβριο! Ο Διαγωνισμός COMICDOM COSPLAY 2015 θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 19:30-21:30.
Η είσοδος του κοινού θα γίνεται μόνο με τις δωρεάν προσκλήσεις, οι οποίες θα μοιράζονται στη Γραμματεία του Φεστιβάλ, από τις 19:00, λίγο πριν την έναρξη του event και μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.

 • ΠΡΟΒΟΛΕΣ: STAR WARS – Γίνε Κυρίαρχος της Δύναμης + Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ – ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ: Η ΣΠΙΘΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Πριν την προβολή της ταινίας animation Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ – ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ: Η ΣΠΙΘΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, δείτε 10 κλιπάκια με αποσπάσματα από τις κλασικές ταινίες, που παρουσιάζουν τους αγαπημένους μας χαρακτήρες και συνεχίστε με την κυρίως προβολή της ταινίας στα χνάρια της επικής παράδοσης του θρυλικού έπους Star Wars με ολοκαίνουριες περιπέτειες γεμάτες δράση. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 12:30-14:00 και είναι προσφορά του DISNEY XD.

 • ΠΡΟΒΟΛΗ: COMICDOM-THE DOCUMENTARY (Extended Preview)

Με αφορμή τα 10 χρόνια ύπαρξης του Comicdom Con Athens, Έλληνες και διεθνείς δημιουργοί comics, συνεργάτες, επισκέπτες και διοργανωτές, μιλούν για το φεστιβάλ που ξεκίνησε ως η συνεσταλμένη προσπάθεια μιας μικρής ομάδας εθελοντών, για να εξελιχθεί στο πιο σημαντικό σημείο συνάντησης μιας ακμαίας σκηνής comics. Το ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Βελισσάριου, θα προβληθεί την Κυριακή, 20:30.

Comics_poster

Τα comics γιορτάζουν για δέκατη χρονιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Στις 24, 25 και 26 Απριλίου 2015, η Ελληνοαμερικανική Ένωση και η Comicdom Press σας προσκαλούν στην επετειακή 10η διοργάνωση του διεθνούς φεστιβάλ που άλλαξε τα δεδομένα στην εγχώρια σκηνή και την σχέση των Ελλήνων με τα comics


Αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά, πως η αγάπη για τα comics δεν γνωρίζει καλλιτεχνικά ή γεωγραφικά σύνορα, το Comicdom Con Athens παρουσιάζει στη 10η διοργάνωσή του, τους επίσημους προσκεκλημένους του:

 • Τον βραβευμένο με Eagle Award, Ιρλανδό σχεδιαστή Declan Shalvey (MOON KNIGHT, INJECTION). (Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιρλανδίας στην Ελλάδα)
 • Τον Γάλλο δημιουργό comics και συνιδρυτή της ανεξάρτητης εκδοτικής L’ Association, Patrice Killoffer. (Σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος)
 • Τον Δανό σχεδιαστή Peter Snejbjerg, γνωστό για τα σχέδιά του σε τίτλους μεγάλων αμερικανικών εκδοτικών, όπως THE BOOKS OF MAGIC και STARMAN.
 • Την Ολλανδή Barbara Stok, δημιουργό του graphic novel VINCENT, για τη ζωή και το έργο του ζωγράφου Vincent Van Gogh. (Καλεσμένη των Εκδόσεων Αιώρα, με την υποστήριξη του Ολλανδικού Ιδρύματος για τη Λογοτεχνία, και της Ολλανδικής Πρεσβείας στην Αθήνα)
 • Τον Ισπανό δημιουργό του βραβευμένου graphic novel, MARIA AND I, Miguel Gallardo. (Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες)
 • Την Αμερικανίδα colorist Jordie Bellaire (HAWKEYE, THE MANHATTAN PROJECTS). (Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιρλανδίας στην Ελλάδα)
 • Tον Αμερικανό δημιουργό, Ulises Farinas (JUDGE DREDD: CITY OF COURTS, GAMMA)
 • Τους καταξιωμένους Πολωνούς δημιουργούς, Łukasz Mazur και Maciej Pałka. (Σε συνεργασία με το International Comics And Games Festival του Lodz)

Οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους δημιουργούς και τα έργα τους, στα αντίστοιχα Q&A και signings.

Πλουσιότερο από ποτέ, το πρόγραμμα του φετινού, επετειακού τριημέρου περιλαμβάνει:

 • Εκθέσεις: Η κεντρική έκθεση του φεστιβάλ, Great American Cοmics, αποτελεί τμήμα της ομώνυμης συλλογής του Cartoon Art Museum του San Francisco, και φιλοξενεί αυθεντικές σελίδες και αναπαραγωγές έργων από σημαντικούς δημιουργούς, όπως οι Milton Caniff, Mort Walker, Jules Feiffer, Patrick McDonell, Mike Mignola, και Sergio Aragones. Παράλληλα θα φιλοξενηθεί η ατομική έκθεση του διεθνούς φήμης Έλληνα δημιουργού Ηλία Κυριαζή (ο οποίος επιμελείται και το επίσημο εικαστικό της φετινής διοργάνωσης), αλλά και φωτογραφική έκθεση Cosplay του Σπυρίδωνος Κακούρη.
 • Προβολές: Το αμερικανικής παραγωγής ντοκιμαντέρ SHE MAKES COMICS, που ανιχνεύει τη συναρπαστική ιστορία των γυναικών στη βιομηχανία των comics. Επίσης, το ειδικό εκτεταμένο preview του MADE ORDINARY, μιας δραματικής ταινίας υπερηρωικής φαντασίας (παρουσία του σκηνοθέτη της, Christian Kotey), και σε παγκόσμια πρώτη παρουσίαση, το ντοκιμαντέρ για τη 10ετή, παράλληλη και αλληλένδετη πορεία του Comicdom Con Athens με την ελληνική σκηνή comics.
 • Παρουσιάσεις – Ανοιχτές Συζητήσεις: Παρουσιάσεις νέων τίτλων, αλλά και ανοιχτές συζητήσεις (panels) με θέματα όπως οι καμπάνιες συμμετοχικής χρηματοδότησης, η λογοκρισία στα comics και τη γελοιογραφία, οι υπερηρωικές ταινίες και σειρές, αλλά και οι μεταφορές λογοτεχνικών έργων σε comics.
 • Workshops για τις τεχνικές του σεναρίου και της εικονογράφησης, από τους διεθνείς προσκεκλημένους μας, τους Έλληνες δημιουργούς Τάσο Ζαφειριάδη, Δημήτρη Κάσδαγλη και Soloup, καθώς και ένα masterclass του βετεράνου Σπύρου Ορνεράκη.
 • Διαγωνισμός Comicdom Cosplay: Ήρωες από όλο το φάσμα της pop κουλτούρας, ζωντανεύουν επί σκηνής, με τον νικητή να εκπροσωπεί τη χώρα μας στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό EuroCosplay, στο MCM EXPO του Λονδίνου.
 • Sketch event με τη συμμετοχή των διεθνών και Ελλήνων σχεδιαστών.
 • Απονομή Ελληνικών Βραβείων Comics: Τα βραβεία στους καλύτερους Έλληνες δημιουργούς comics της προηγούμενης χρονιάς, απονέμει μια Ακαδημία επαγγελματιών του χώρου, αποτελούμενη, μεταξύ άλλων, από δημιουργούς, εκδότες και δημοσιογράφους του χώρου.
 • Bazaar ελληνικών καταστημάτων comics και εκδοτικών εταιριών και Artists Alley, με πλήθος νέων, αλλά και παλαιότερων εκδόσεων και, φυσικά, αμέτρητα signing events!
 • Παιδικό Πρόγραμμα: Οι μικροί φίλοι της 9ης Τέχνης θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε σεμινάρια εξοικείωσης με τα comics μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι, καθώς και να παρακολουθήσουν ταινίες κινουμένων σχεδίων.

Όπως πάντα, η είσοδος στο Comicdom Con Athens 2015 είναι ελεύθερη, ενώ όλοι οι επισκέπτες θα λάβουν, δωρεάν, τον έγχρωμο, πολυσέλιδο κατάλογο με το πρόγραμμα και τα events του τριημέρου. Μείνετε συντονισμένοι για όλες τις νέες ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα comicdom-con.gr

 

greekaffair.gr