Οι ομαδικές αποχωρήσεις χρηστών του facebook έχουν θορυβήσει τον κατασκευαστή του Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Σύμφωνα με έρευνα που γίνει  από το επιστημονικό Cyberpsychology, Behavior and Social Networking, οι χρήστες του Facebook κλείνουν ομαδικά τα προφίλ τους καθώς αισθάνονται ότι τους ασκείται μεγάλη ψυχολογική πίεση.

Ο λόγος είναι η έλλειψη της ιδιωτικότητας, η εκμετάλλευση των προσωπικών τους δεδομένων, ο διαδικτυακός εθισμός καθώς επίσης και ο ψυχαναγκασμός της συμμετοχής.

Οι χρήστες νιώθουν ότι είναι κουραστικό να απαντούν σε όλα τα σχόλια που τους γίνονται μέσα στο Facebook  , δεν τους αρέσουν πλέον οι ομαδικές συζητήσεις, προφανώς γιατί περιορίζουν τον πολύτιμο χρόνο τους, ενώ, όπως λένε, φοβούνται ιδιαίτερα και το γεγονός ότι αρχίζουν να εθίζονται με το διαδίκτυο και χάνουν πολύτιμες  στιγμές από την κανονική τους ζωή.

Όπως επεσήμαναν κάποιοι  χρήστες, βιώνουν έντονο άγχος επειδή πρέπει να είναι εξωστρεφείς, φιλικοί και αποδεκτοί σε ένα κοινωνικό σύνολο που στην ουσία δεν το γνωρίζουν  και δεν το έχουν επιλέξει οι ίδιοι .

Αξίζει να τονίσουμε  ότι  η έρευνα η οποία έγινε από επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων στο πανεπιστήμιο της Βιέννης, έδειξε ότι το 2014 σφράγισαν  τους λογαριασμούς τους κατά 28% περισσότεροι χρήστες από αυτούς που τους έκλεισαν τον προηγούμενο χρόνο, το 2013.

Το φαινόμενο έχει χαρακτηρισθεί  στο κόσμο του διαδικτύου ως «διαδικτυακή αυτοκτονία  – virtual identity suicide» και σύμφωνα με τους ειδικούς αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2015.

 

greekaffair.gr