ΔΙΔΑΧΕΣ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΙΣΙΟΥ: Το «Δόξα σοι, Θεέ μου» ρίχνει τους δαίμονες στην θάλασσα.

– Γέροντα, στενοχωριέμαι γιατί έχω πολλά προβλήματα υγείας.

– Όλα να τα δέχεσαι σαν μεγάλα δώρα του Θεού. Ο Θεός δεν είναι άδικος. 

Στον ουρανό θα έχεις πολλά να απολαύσεις θα έχεις σύνταξη μεγάλη, εάν δεν την μειώσεις μόνη σου με τον γογγυσμό. – Πώς, Γέροντα, αφού τώρα δεν νιώθω μέσα μου τον ουρανό; – Δε νιώθεις τον Ουρανό, γιατί δεν δοξολογείς τον Θεό. Όταν ο άνθρωπος κινείται στον χώρο της δοξολογίας,… χαίρεται με όλα.

Υπάρχουν κοσμικοί άνθρωποι που θα μας κρίνουν εμάς τους μοναχούς. Να δειτε οι Βεδουίνοι τι ταλαιπωρία περνούν, αλλά ευχαριστούν τον Θεό και είναι χαρούμενοι! Το σιτάρι δεν το καθαρίζουν, για να βγάλουν την πέτρα, αλλά το αλέθουν όπως είναι, και το ψωμί τους είναι όλο πέτρα! Και οι τροφές τους, φαίνεται, δεν έχουν τα απαραίτητα συστατικά, ασβέστιο κ.λπ., οπότε τα δόντια τους καταστρέφονται τελείως.

Και βλέπεις Βεδουίνους να έχουν μόνον ένα δόντι και να χαίρονται σαν να είναι το δόντι μαργαριταρένιο. Και άλλος του λείπει ένα δόντι και αισθάνεται μειονεκτικά. Με όλα αυτά που ακούτε, να κινήστε συνέχεια στην δοξολογία να δοξάζετε μέρα-νύχτα τον Θεό για τις ευεργεσίες Του. Μου έλεγε κάποιος επίσκοπος ότι σε έναν ναό, την ώρα που ο διάκος διάβαζε το Ευαγγέλιο της θεραπείας των δαιμονισμένων των Γεργεσηνών, ένας άνθρωπος πολύ απλός στεκόταν πίσω από το δεσποτικό και έλεγε συνέχεια, «Δόξα σοι, Θεέ μου». 

Αρχίζει ο διάκος :

«Τω καιρώ εκείνο ελθόντι τω Ιησού εις την χώραν των Γεργεσηνών, «Δόξα σοι, Θεέ μου»  λέει εκείνος, «απήντησαν αυτό δύο δαιμονιζόμενοι»,«Δόξα σοι, Θεέ μου» «χαλεποί λίαν»«Δόξα σοι, Θεέ μου» «και ιδού όρμησε πάσα η αγέλη των χοίρων …εις την θάλασσαν», «Δόξα σοι, Θεέ μου». «Κατάλαβα, μου είπε ύστερα ο επίσκοπος, ότι είχε δίκαιο αυτός ο απλός άνθρωπος που έλεγε «Δόξα σοι, Θεέ μου»  γιατί το «Δόξα σοι, Θεέ μου» «ρίχνει τους δαίμονες στην θάλασσα. Και εσείς πάντα να λέτε ««Δόξα σοι, Θεέ μου»», μέχρι να ορμήσει η αγέλη στην θάλασσα. Η δοξολογία αγιάζει τα πάντα.

Με την δοξολογία διαλύεται ο άνθρωπος από ευγνωμοσύνη, παλαβώνει με την καλή έννοια, πανηγυρίζει τα πάντα. Και όταν ο άνθρωπος ευχάριστη τον Θεό ακόμη και για τα λίγα, έρχεται μετά τόσο πλούσια η ευλογία του Θεού, που δεν μπορεί να την αντέξει και τότε ο διάβολος δεν μπορεί πια να σταθεί και φεύγει.