Η γενικευμένη οικονομική κρίση που σαρώνει τη χώρα μας χτύπησε και τον χώρο του βιβλίου.

Ιστορικά βιβλιοπωλεία έκλεισαν, εκδοτικοί οίκοι παλεύουν με τις οικονομικές δυσκολίες για να κρατηθούν στο χώρο των εκδόσεων.

Ένα νέο σκηνικό διαμορφώνεται και η ενιαία τιμή του βιβλίου καταργήθηκε ουσιαστικά. Ωστόσο κάποιοι αντιστέκονται και ο προγραμματισμός των εκδόσεων με ποιοτικά βιβλία που στοχεύουν στους ιδιαίτερους αναγνώστες είναι μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη.

Παρά την οικονομική κρίση και τα πολλά βιβλία που εκδόθηκαν φέτος το αναγνωστικό κοινό στήριξε τα βιβλία.

Παρατηρήθηκε βέβαια μια επέλαση της λεγόμενης ροζ λογοτεχνίας και της παραλογοτεχνίας αλλά συνάμα είχαμε πολύ σπουδαίες εκδόσεις. Το ζήτημα είναι ότι σύντομα θα ξεχωρίσει « η ήρα από το σιτάρι».

Η κλασική μορφή του βιβλίου στο χαρτί είχε να ανταγωνιστεί και τα e-books. Γίνεται μεγάλη συζήτηση για τη νέα αυτή μορφή και η διάδοση της τεχνολογίας ευνοεί την επιλογή αυτή. Θεωρώ ότι είναι μια εφαρμογή της χρήσης του κειμένου περισσότερο και της προσωπικής επιλογής του αναγνώστη παρά μια άλλη μορφή βιβλίου.

Το διαδίκτυο εξ άλλου ενθάρρυνε και την μικρή φόρμα γραφής που αποτελεί ένα λογοτεχνικό ρεύμα και το μέσον του δίδει τεράστιες δυνατότητες για να αναδειχτεί.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι ξεπρόβαλαν στο κέντρο και στην περιφέρεια νέοι μικροί εκδοτικοί οίκοι με όραμα και όρεξη για ποιοτική δουλειά και αναμένουμε νέες ενδιαφέρουσες και ποιοτικές εκδόσεις.