Κατά μέσο όρο μία στις 20 εγκύους γυναίκες μπορεί να παρουσιάσει σακχαρώδη διαβήτη κύησης, χωρίς να γνωρίζει ότι έχει σακχαρώδη διαβήτη.

Στη συντριπτική πλειονότητά τους οι γυναίκες αυτές μετά τον τοκετό θα έχουν επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ξανά στα φυσιολογικά όρια.

Η έγκαιρη και αποτελεσματική ρύθμισή του εξασφαλίζει την υγεία τόσο της εγκύου όσο και του νεογνού. Κλειδί σε αυτό είναι η προσεγμένη διατροφή.

Στην περίπτωση που η μητρική υπεργλυκαιμία δεν ελεγχθεί αποτελεσματικά οι επιπτώσεις θα αφορούν κυρίως το έμβρυο παρά την μητέρα και αυτές είναι:

  1. Η υπερβολική ανάπτυξη του εμβρύου:Το έμβρυο έτσι γίνεται μακροσωμικό και το βάρος του στη γέννηση μπορεί να ξεπερνά τα 4 κιλά.

Η μακροσωμία σχετίζεται με μελλοντική παχυσαρκία κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, με τις γνωστές επιπτώσεις της.

  1. Άλλη επίπτωση είναι η καθυστέρηση της πνευμονικής ωρίμανσηςπου δημιουργεί αυξημένη συχνότητα συνδρόμου αναπνευστικής δυσχέρειας.
  2. Επίσης, αμέσως μετά τη γέννηση μπορεί το βρέφος να παρουσιάσειυπογλυκαιμία.

Μετά τον τοκετό, η μητέρα πρέπει να υποβάλλεται σε τακτικό έλεγχο για την πιθανότητα ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι όλες αυτές οι δυσμενείς για το έμβρυοκαταστάσεις προλαμβάνονται με την έγκαιρη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη κύησης και ακρογωνιαίος λίθος είναι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Η αντιμετώπιση

Όλες οι έγκυες με διαβήτη κύησης είναι απαραίτητο με τη διάγνωση να λάβουν ένα σωστό και ισορροπημένο διαιτολόγιο. Η διατροφή πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει 175γραμ. υδατάνθρακες στο ελάχιστο καθημερινά, καθότι η γλυκόζη είναι το κύριο καύσιμο για την ανάπτυξη του εμβρύου.

Οι έγκυες με διαβήτη συνιστάται να λαμβάνουν τρία κυρίως γεύματα και τρία σνακ.

Κάθε ασθενής θα πρέπει να μάθει να μετράει το σάκχαρό της με το μετρητή γλυκόζης και να μάθει πώς πρέπει να προσαρμόσει τη διατροφή της ανάλογα με τα ισοδύναμα υδατανθράκων, ώστε το σάκχαρό της να παραμείνει συνέχεια ρυθμισμένο.

  • το σάκχαρο νηστείας είναι >95 mg/dL
  • μία ώρα μεταγευματικά το σάκχαρο είναι >135mg/dL

Οι έγκυες γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη ελέγχουν τη γλυκόζη αίματος 4-6 φόρες την ημέρα προγευματικά και 1 ώρα μετά.

Κατά μέσο όρο το 1/3-2/3 των γυναικών που εμφανίζουν σακχαρώδη διαβήτη στην εγκυμοσύνη θα το εμφανίσουν και στην επόμενη εγκυμοσύνη.

 

www.iasy.gr

 

greekaffair.gr