Έκτακτη Επικαιρότητα:Εκατό κρούσματα ιλαράς τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα.

 

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΚΗΣ ΕΞΑΡΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ – ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ

 

Εκατό κρούσματα ιλαράς μέσα στους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουν καταγραφεί στη χώρα μας, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στο ΚΕΕΛΠΝΟ και στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας για τυχόν επέκταση της επιδημικής έξαρσης που παρουσιάζει η νόσος σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα.

Το τελευταίο διάστημα η ιλαρά βρίσκεται σε έξαρση σε σημαντικό αριθμό χωρών, όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ρουμανία κ.α. Ενώ κατά τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα καταγραφόταν πολύ μικρός αριθμός σποραδικών περιστατικών ιλαράς (περίπου ένα κρούσμα ετησίως την τελευταία 3ετία), πλέον ο κίνδυνος επέκτασης της νόσου είναι υπαρκτός. Θετικό παράγοντα αποτελεί το γενικά υψηλό επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών στη χώρα μας, το οποίο έχει διαπιστωθεί σε διάφορες μελέτες κατά το πρόσφατο παρελθόν, ωστόσο δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό.

Ήδη από τις αρχές Απριλίου, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ξεκινήσει στη χώρα μας δραστηριότητες ενημέρωσης του κοινού και παρεμβάσεις εμβολιασμού σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Παρόμοιες δραστηριότητες έχουν γίνει και από άλλους φορείς υγείας. Επίσης, έχουν γίνει συστάσεις για την ετοιμότητα των νοσηλευτικών μονάδων και έχουν ληφθεί μέτρα για τη κατάλληλη οργάνωσή τους.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε την Τετάρτη (06/09/2017), παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζου, και συστήνει για τη θωράκιση του πληθυσμού απέναντι στην ιλαρά.

Τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολισμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR).

– Εκτάκτως, λόγω της επιδημικής έξαρσης ιλαράς, συστήνει τη διενέργεια της 1ης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της 2ης δόσης τρεις (3) μήνες μετά την 1η δόση ή –εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό– το ταχύτερο δυνατόν. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η 2η δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων από την 1η. Οι συστάσεις αυτές ισχύουν για όσο διάστημα η επιδημική έξαρση ιλαράς είναι σε εξέλιξη και μέχρι να εκδοθεί νεότερη απόφαση της Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR). Το εμβόλιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές, όπως έχει δείξει η εμπειρία από τον εμβολιασμό πολλών εκατομμυρίων παιδιών παγκοσμίως. Σημειώνεται ότι για να επιτευχθεί πρόληψη των επιδημιών απαιτείται πολύ υψηλό επίπεδο εμβολιασμού στον πληθυσμό.

Όπως τονίζει το υπουργείο Υγείας, οι απαραίτητες προληπτικές παρεμβάσεις και τα μέτρα ετοιμότητας στις μονάδες υγείας συνεχίζονται. Η εξέλιξη της επιδημίας στην Ευρώπη και την Ελλάδα παρακολουθείται συστηματικά από το Υπουργείο και το ΚΕΕΛΠΝΟ, και ανάλογα με την πορεία της θα δίνονται κατευθυντήριες οδηγίες με βάση τα εκάστοτε δεδομένα και τη γνωμάτευση των αρμόδιων επιστημονικών οργάνων.

Επαναλαμβάνεται, τέλος, ότι η σχολαστική τήρηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών αποτελεί τον καλύτερο τρόπο προστασίας παιδιών και ενηλίκων από τα λοιμώδη νοσήματα.

 

Διονυσία Προκόπη