Έκτακτη Επικαιρότητα:«Βόμβα» από πρώην επικεφαλής CIA: «Έρχονται ραγδαίες εξελίξεις με αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια»

 

Της Χριστίνας Φλάσκου

Για ραγδαίες εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε «αστραπιαίες» αλλαγές συνόρων κάνει λόγο ο πρώην υπαρχηγός της CIA, Steven Meyer, προμηνύοντας παράλληλα σοβαρά γεγονότα στην περιοχή μας τα οποία θα επηρεάσουν και την Ελλάδα ως συγκοινωνούντα δοχεια. Όπως ανέφερε «στα Βαλκάνια, αργά ή γρήγορα, θα έχουμε αλλαγή των συνόρων».

Σε συνέντευξή του σε σερβικά ΜΜΕ, ο Steven Mayer υποστηρίζει ότι τα σύνορα πιθανότατα θα αλλάξουν τόσο στα Σκόπια όσο και στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ ταυτόχρονα εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει άλλη επιλογή για τα Βαλκάνια και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενδιαφέρονται για την περιοχή αυτή.

Πιο συγκεκριμένα και αναφερόμενος για την κατάσταση στην περιοχή, ο κ. Meyer υποστήριξε ότι «η Βοσνία Ερζεγοβίνη απέχει πολύ από το να είναι μια ενωμένη χώρα. Το θέμα του Κοσσυφοπεδίου γίνεται όλο και πιο σοβαρό, ενώ υπάρχει αναβρασμός στα Σκόπια εδώ και μήνες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ενδεχόμενες αλλαγές στα σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Σκοπίων θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας, γεγονός όμως που δεν θα έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια τόνισε « πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η Ουάσινγκτον δεν ενδιαφέρεται πλέον για τα Βαλκάνια. Η διοίκηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν θα αντιδράσει ιδιαίτερα εάν αυτές οι αλλαγές επιτευχθούν ειρηνικά, όπως στην περίπτωση της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου».

Σε ερώτηση γαι το ποιες μπορεί να είναι οι εξελίξεις με τα Σκόπια, εκείνος απάντησε : «Αν το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο μπορέσουν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους, τότε και τα Σκόπια είναι πιθανό να το καταφέρουν. Βέβαια, αυτό ίσως να μην είναι και ο καλύτερος τρόπος να βρεθεί λύση για τα Σκόπια. Στην περίπτωση αυτή θα έρθει στο προσκήνιο και το σενάριο για ένωσή τους με τη Σερβία».

Επισήμανε δε ότι η Σερβία πρέπει να ακολουθήσει προσεκτικά τις αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ.

Όταν ρωτήθηκε πώς η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε στην περίπτωση σχηματισμού τακτικού στρατού στο Κοσσυφοπέδιο, είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προς το παρόν δεν είναι υπέρ της κατάρτισης του Στρατού, αλλά αυτή η προσέγγιση μπορεί να αλλάξει εύκολα.

«Αν ο Στρατός του Κοσσυφοπεδίου σχηματιστεί, τότε θα προστεθεί στην περιοχή άλλος ένας παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια». Επακόλουθο αυτού θα είναι ο κίνδυνος ενδεχόμενων συγκρούσεων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της CIA, που ασχολείται με θέματα των Βαλκανίων.

Παράλληλα, κίνδυνο αστάθειας «βλέπει» και για τη Βοσνία μετά την Μιλώντας για την κατάσταση στη Βοσνία, ο Meyer λέει ότι μετά την παραίτηση από το κατηγορητήριο κατά της Σερβίας, γεγονός που έχει εξοργίσει και έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των Βόσνιων, ενώ ικανοποίησε πλήρως τους Σέρβους.

Οι δηλώσεις του πρώην Αμερικανού υπαρχηγού της CIA προειδοποιούν ότι οι ΗΠΑ θα «δεχθούν» τελικά το προηγούμενο σχέδιο που είχε καταρτιστεί επί Ομπάμα, σύμφωνα με το οποίο οι Αλβανία θα ενωθεί με το Κοσσυφοπέδιο , λαμβάνοντας μέρος και των Σκοπίων.

Η απαρχή όμως αυτού του σχεδίου θα συμπαρασύρει «στο χορό του πολέμου», το Μαυροβούνιο, την Σερβία, και ενδεχομένως Βουλγαρία, Ελλάδα και Τουρκία.
Έιναι βέβαιο ότι η πρόσπάθεια δημιουργίας μιας Μεγάλης Αλβανίας και προώθησης μιας νέας «οθωμανικής» αυτοκρατορίας στρέφονται σαφώς κατά των ορθόδοξων χωρών της περιοχής γεγόνος το οποίο θα προκαλέσει την αντίδραση της Μόσχας στην εφαρμογή τέτοιων επιδιώξεων.

Νέες προκλητικές κινήσεις από τα Σκόπια: Ο Ζάεφ επιμένει στη «μακεδονική» εθνική ταυτότητα και μιλά για «μακεδονικές» μειονότητες
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, εξέθεσε χθές βράδυ το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης ( συνεργασία σοσιαλδημοκρατικού SDSM και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας), όπου περιλαμβάνεται κεφάλαιο που αναφέρεται στην προοπτική ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, του οποίου μια πρώτη ανάγνωση δημιουργεί την ισχυρή αίσθηση ότι οι Σκοπιανοί γείτονές μας παραμένουν αμετανόητοι στα φλέγοντα ζητήματα της ονομασίας και της εθνικής τους ταυτότητας. Μάλιστα, επιδιώξη του είναι να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ εντός του 2018

Επισημαίνεται, η αναφορά του ότι στόχος των Σκοπίων είναι «η επιστροφή τους σε ηγετική ηγετική θέση στην περιοχή»

Εάν η εν λόγω διατύπωση αναφέρεται στο αρχαίο ελληνικό βασίλειο της Μακεδονίας, τότε υπάρχει σοβαρό ζήτημα και δεν χρειάζονται περαιτέρω εξηγήσεις.

Παρακάτω στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι η νέα σκοπιανή κυβέρνηση «δεν θα επιτρέψει σε διεθνές επίπεδο να αμφισβητηθεί σε κανέναν πολίτη των Σκοπίων η εθνοτική, πολιτιστική, γλωσσική, θρησκευτική ιδιαιτερότητά του… (…). Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια το ίδιο να υλοποιηθεί και στις σχέσεις με τους γείτονες, για την ευημερία όλων στην περιοχή και ευρύτερα στην Ευρώπη».

Επίσης  αναφέρεται ότι η νέα σκοπιανή κυβέρνηση «θα εργαστεί πραγματικά και δραστήρια για την υπέρβαση της διένεξης που επιβλήθηκε από την μεριά της Ελλάδας, χωρίς όμως να αποδεχτεί οποιαδήποτε συζήτηση για ζητήματα ταυτότητας», δηλαδή επιμένουν ότι είναι «Μακεδόνες» και διαβεβαιώνουν ότι «για τις πιθανές λύσεις [προφανώς για την ονομασία] θα διαβουλευτούμε με τους πολίτες».

Στο ίδιο πνεύμα, το πρόγραμμα της νέας σκοπιανής κυβέρνησης αναφέρει:

«Η κυβέρνηση ποτέ δεν θα επιτρέψει προσπάθειες για την αλλαγή της εθνικής, γλωσσικής και πολιτιστικής ταυτότητας του “μακεδονικού” λαού, καθώς και οποιασδήποτε άλλης εθνοτικής κοινότητας της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”».

Η νέα σκοπιανή κυβέρνηση διακήρυξε ότι «μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, θα μεριμνήσει για την κατάσταση της εθνικής “μακεδονικής” μειονότητας στις γειτονικές χώρες. Θα ανανεώσουμε την υποστήριξη στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τη γλώσσα, με βιβλία, σχολικά εγχειρίδια, παραστάσεις, διαλέξεις, εκδηλώσεις, σε κάθε περίπτωση χωρίς ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτόνων και με πλήρη σεβασμό προς αυτούς».

Θα ζητήσουν δηλαδή, αυτό εννοούν, αναγνώριση ψευδομακεδονικών μειονοτήτων σε Αλβανία, Ελλάδα και Βουλγαρία. Στην Αλβανία υπάρχουν περίπου 100.000 βουλγαρόφωνοι που πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε ως βουλγαρική μειονότητα. Οι Σκοπιανοί λένε ότι αυτοί οι άνθρωποι που μιλάνε βουλγάρικα στην Αλβανία δεν είναι Βούλγαροι αλλά… «Μακεδόνες».

Να σημειωθεί ότι και η υποτιθέμενη «μακεδονική γλώσσα» που μιλάνε οι Σκοπιανοί είναι τα βουλγαρικά. Είναι βέβαιο ότι κάθε προσπάθεια ιδιοποίησης, από την πλευρά των Σκοπίων των ανθρώπων που μιλούν τη «μακεδονική γλώσσα» σε Ελλάδα και Βουλγαρία θα προκαλέσει τόσο τη σκληρή αντίδραση της Ελλάδας όσο και της Βουλγαρίας.

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Rapid developments that will lead to “flashback” border changes are reported by former CIA deputy Steven Meyer, while highlighting serious events in our region that will also affect Greece as communicating vessels. As he said “in the Balkans, sooner or later, we will have a change of borders
  In an interview with Serbian media, Steven Mayer argues that the borders will likely change in both Skopje and Kosovo, while at the same time he believes that the European Union has no other option for the Balkans and that the United States is not interested in this region .

  More specifically, referring to the situation in the region, Mr Meyer argued that “Bosnia and Herzegovina is far from being a united country. The issue of Kosovo is becoming more and more serious, and there has been an uproar in Skopje for months. ”

  According to him, possible changes in the border between Albania and Skopje could lead to the creation of Great Albania, but this fact will not have the support of the United States.
  He then stressed “we must keep in mind that Washington is no longer interested in the Balkans. The administration of US President Donald Trump will not react in particular if these changes are achieved peacefully, as in the case of Montenegro’s independence. ”

  Asked what might be the developments with Skopje, he replied: “If Montenegro and Kosovo can maintain their independence, then Skopje is likely to succeed. Of course, this may not be the best way to find a solution for Skopje. In this case, the scenario for their union with Serbia will come to the fore. ”

  He also pointed out that Serbia must carefully follow the changes in US policy.

  When asked how the US government reacted to the formation of a regular army in Kosovo, he said the US government is currently not in favor of training the Army, but that approach can change easily.

  “If the Kosovo Army is formed, then another factor that can lead to instability will be added to the region.” Consequently, there will be a risk of possible conflicts in northern Kosovo, “said the former CIA chief, who is dealing with Balkan issues.

  At the same time, a risk of instability “sees” also for Bosnia following the Talk of the situation in Bosnia, Meyer says that after resigning from the indictment against Serbia, which has outraged and caused the Bosnian dissatisfaction, Serbs.

  The statements of the former US CIA deputy warned that the US would eventually “accept” the previous plan drawn up for Obama, according to which Albania will join with Kosovo, including Skopje.

  But the beginning of this project will take “war dances”, Montenegro, Serbia, and possibly Bulgaria, Greece and Turkey.
  It is certain that the infighting of the creation of a Great Albania and the promotion of a new “Ottoman” empire is clearly directed against the orthodox countries of the region that will provoke Moscow’s reaction to the pursuit of such aspirations.

  New provocative moves from Skopje: Zafe insists on “Macedonian” ethnic identity and talks about “Macedonian” minorities
  Skopje’s Deputy Prime Minister Zoran Zaev presented the new government’s program (SDSM and Albanian minority parties) yesterday evening, including a chapter on Macedonia’s prospect of joining the European Union and NATO, whose first Reading creates the strong sense that our Skopje neighbors remain unrepentant in the hot issues of naming and national identity. Indeed, its aim is to start accession negotiations with the EU in 2018.

  It is worth mentioning that his objection to Skopje is “returning it to a leading position in the region”

  If this wording refers to the ancient Greek kingdom of Macedonia, then there is a serious issue and no further explanation is needed.

  It is also stated in the same text that the new Skopje Government “will not allow any Skopje citizen to challenge its ethnic, cultural, linguistic, religious peculiarity … at international level. We will make every effort to implement itself in our relations with our neighbors, in the prosperity of everyone in the region and more widely in Europe. ”

  It is also reported that the new Skopje government “… will work really and actively to overcome the conflict imposed by Greece, but without accepting any discussion of identity issues”, ie they insist that they are “Macedonians” and assure that “for The possible solutions [obviously for the name] we will consult with the citizens “.

  In the same vein, the new Scandinavian Government’s program states:

  “The government will never allow efforts to change the ethnic, linguistic and cultural identity of the” Macedonian “people, as well as of any other ethnic community in the” Republic of Macedonia “.
  The new Skopje government proclaimed that “through the Foreign Ministry, it will take care of the situation of the ethnic” Macedonian “minority in the neighboring countries. We will renew support for education, culture and language, with books, school textbooks, performances, lectures, events, in any case without interference in the neighborhood’s internal affairs and with full respect for them. ”

  That is, they mean, recognition of Pseudo-Macedonian minorities in Albania, Greece and Bulgaria. In Albania there are about 100,000 Bulgarian speakers who have recently recognized the European Union as a Bulgarian minority. The Skopje say that these people who speak Bulgarian in Albania are not Bulgarians but … “Macedonians”.

  Please note that the Macedonian language spoken by Skopje is Bulgarian. It is certain that any attempt to appropriate Skopje to the people who speak the “Macedonian language” in Greece and Bulgaria will cause both the tough reaction of Greece and Bulgaria.