“Έλληνες φιλΈλληνες”: Συναυλία το Σάββατο 24 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

“Έλληνες φιλΈλληνες”. Συναυλία το Σάββατο 24 Ιουνίου, ώρα 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα «Α. Τριάντη».

Το Greekaffair.gr βρέθηκε στην συνέντευξη τύπου και παρακολούθησε την παρουσιάση του μουσικού έργου «Έλληνες φιλΈλληνες» στην αίθουσα της Παλιάς Βουλής.

Σε ερώτηση μας προς τον Δήμαρχο του Ν. Σκουφά, Ευστάθιο Γιαννούλη για το πως ξεκίνησε η ιδέα όλου αυτού του μουσικού έργου και αν συνάντησαν δυσκολίες μέχρι την πραγματοποίηση της, μας απάντησε:

Η ιδέα άρχισε από την δημιουργία του Δήμου αυτού, από το 2011, όταν εφαρμόστηκε το πρόγραμμα Καλλικράτης και η ιδέα ξεκίνησε όταν αρχίσαμε να κατανοούμε πραγματικά ποια ειναι η ιστορία μας, με την βοήθεια των ειδικών, το Π.Ν.Ι. και του ιστορικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Αντιμετωπίσαμε κάποιες γραφειοκρατικές δυσκολίες αλλά είχαμε την αιγίδα και την βοήθεια του Υπ. Εσωτερικών, του Υπ. Τουρισμού και του Υπ. Πολιτσμού οπως και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και της Περιφέρειας Ηπειρου. Στόχος είναι αυτό το μουσικό έργο να μπει και στα σχολεία άλλα και να το βγάλουμε και στο εξωτερικό, μέσα απο διάφορες Πρεσβείες ώστε να μάθει η Ομογένεια του εξωτερικού την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Ο Δήμος Νικολάου Σκουφά παρουσιάζει στις  24 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα «Αλεξ. Τριάντη» το μουσικό έργο «Έλληνες φιλΈλληνες».

Ένα πρωτότυπο μουσικό έργο για την Ελλάδα έτσι όπως την είδαν να μεταμορφώνεται Έλληνες και ξένοι λογοτέχνες, ιστορικοί́, συγγραφείς και ποιητές, περιηγητές και φιλέλληνες.

H μουσική συναντά την ποίηση Ελλήνων και Φιλελλήνων ποιητών θυμίζοντάς μας πόσο σημαντική γίνεται η τέχνη όταν μπορεί και εκφράζει το αίσθημα της συμπάθειας, της συμμετοχής  και της αγάπης σε κάθε τι που αγωνίζεται και επιμένει…

Από τον Πούσκιν στον Παλαμά και από τον Βαλαωρίτη στον Λόρδο Βύρωνα, το  μήνυμα της συμμετοχής και της αγάπης στην Ελλάδα  μεταφέρεται ακέραιο και ορμητικό   με την δύναμη  των φωνών σπουδαίων καλλιτεχνών.

Την μουσική υπογράφει ο Σταμάτης Χατζηευσταθίου

Το έργο «Έλληνες φιλΈλληνες» θα ερμηνεύσουν στο Μέγαρο Μουσικής:

Παντελής Θαλασσινός, Γιάννης Κότσιρας, Βασίλης Λέκκας, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Σταμάτης Χατζηευσταθίου.

Ενώ θα διαβάσουν οι: Σταύρος Ζαλμάς, Δημήτρης Καταλειφός, Άρης Λεμπεσόπουλος, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Λίνα Νικολακοπούλου.

Την συναυλία συντονίζει ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου.

Μια μεγάλη παραγωγή του Δήμου Νικολάου Σκουφά σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, την Περιφέρεια Ηπείρου και τα Πανεπιστήμια: Ιωαννίνων, Βαρσοβίας, Λούντ, Βερσαλλιών, Μονάχου, Σάσσαρι Υπό την Αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού, Εσωτερικών, Τουρισμού και του Ε.Ο.Τ.

Παίζουν οι μουσικοί

Θάνος Μιχαηλίδης (τύμπανα)

Μίμης Ντούτσουλης (μπάσο)

Άκης Κατσουπάκης (πιάνο / ενορχήστρωση)

Δημήτρης Μπαρμπαγάλας (κιθάρα)

Ντίνος Χατζηϊορδάνου  (ακορντεόν) 

Βασιλική Μαζαράκη (βιολί)

Mikhail Smirnov (βιόλα)

Πάρης Μαμάς (κλαρίνο)

Βαγγέλης Μαχαίρας (μπουζούκι)

Ενορχήστρωση: Ακης Κατσουπάκης

Υπεύθυνος ήχου: Ηλίας Λάκκας

Διεύθυνση/παραγωγής: Αναστασία Παπαγεωργίου

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στο Μέγαρο Μουσικής (οι προσκλήσεις θα αρχίσουν να δίνονται στο κοινό 24/6 ώρα 19.30 πριν την έναρξη της παράστασης) 

Σημείωμα του Σταμάτη Χατζηευσταθίου 

Τα λόγια των ποιητών σχεδόν «διέταξαν» τις μουσικές για να φτάσει σε μας το πιο ανθρώπινο και παγκόσμιο μήνυμα «δεν είμαστε μόνοι»… Ευχαριστώ τον Δήμο Ν. Σκουφά για το «ταξίδι» και όλους τους φίλους- ερμηνευτές, ηθοποιούς, ποιητές, μουσικούς, τεχνικούς που μπήκαν στο καράβι με την καρδιά τους.

Σημείωμα του Δήμαρχου Ν. Σκουφά Ευστάθιου Γιαννούλη

Ένα έργο με αφορμή τους «ξένους» του Πέτα, τους «ξένους» του Δήμου Ν. Σκουφά για όλους τους Έλληνες και φιλΈλληνες της οικουμένης. Γι’αυτούς που θεωρούν την ιστορία οροδείκτη ζωής, σηματοδότη, προέλαση, προσπέλαση και κατάκτηση. Γι’αυτούς που αισθάνονται ότι ο παρελθόντας και ο παρόντας χρόνος εμπεριέχονται στον μέλλοντα. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους συμμετέχοντες.

Ρεπορτάζ- Κυριάκος Τσικορδάνος