Η Ελλάδα έχοντας ένα από τα ομορφότερα κλίματα στον κόσμο, έχει δημιουργήσει  μεγάλη παράδοση στο κρασί. Το κρασί που όλοι οι Έλληνες αγαπάνε παραδοσιακά, αναγνωρίστηκε και σε διεθνές επίπεδο μιας και ένα Ελληνικό κρασί βρέθηκε ανάμεσα  στη λίστα των ΤΟΠ 100 καλύτερων κρασιών παγκοσμίως, μετά από μια σχετική λίστα Αμερικανικού περιοδικού.

Ανέκαθεν ο Έλληνας ήταν λάτρης του οίνου. Αλλά με μεγάλη χαρά βλέπουμε ότι το κρασί τα τελευταία χρονιά έχει γίνει πλέον αγαπημένη συνήθεια και των νέων ανθρώπων και βλέποντας τις απαιτήσεις να αυξάνουν, τα μαγαζιά διασκέδασης και φαγητού, μεγαλώνουν τις Wine Lists τους.

 

1. Lenga
Παραγωγός: Κτήμα Αβαντίς
Ποικιλία: Gewurztraminer
Χαρακτηριστικά: Ένα ιδιαίτερο κρασί που αποπνέει κομψότητα από το σταφύλι που χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη ως τη φιάλη που το φιλοξενεί. Είναι αρωματικό και πικάντικο, με όμορφη οξύτητα και εξαιρετική διάρκεια.

2. Ορεινός Ήλιος

Παραγωγός: Σεμέλη Οινοποιητική                                                                                                                                   Ποικιλίες: Μοσχοφίλερο, Ροδίτης                                                                                                               Χαρακτηριστικά: Κιτρινοπράσινο, με νύξεις του γκρι. Μύτη μεγάλης έντασης, που συνδυάζει φρεσκάδα και ωριμότητα, με αρώματα λεμονιού, πεπονιού και τριαντάφυλλου. Στόμα φρουτώδες.

3. Κτήμα Γεροβασιλείου

Ποικιλία: Chardonnay                                                                                                                                             Χαρακτηριστικά: Φανταχτερό κίτρινο χρώμα, αρώματα εσπεριδοειδών στη μύτη και στο στόμα ανακαλύπτεις και ξηρούς καρπούς. Λιπαρό στόμα, κρασί νεοκοσμίτικο και πληθωρικό, που διαρκεί για ώρα, αφήνοντας μια θαυμάσια επίγευση.

4. Sauvignon Blanc

Παραγωγός: Ευάμπελος Γη
Ποικιλία: Sauvignon Blanc
Χαρακτηριστικά: Αχνοκίτρινο στην όψη. Είναι διακριτικό στη μύτη, αλλά έντονο στο στόμα, με αρώματα εξωτικών φρούτων και ιδανική οξύτητα, που του χαρίζει νεύρο και ένταση και στην επίγευση.

5. Καλλίστη Reserve
Παραγωγός: Μπουτάρης Οινοποιητική
Ποικιλία: Ασύρτικο
Χαρακτηριστικά: Χρυσοκίτρινο χρώμα, ώριμα φρουτώδη αρώματα από μήλο, κυδώνι, λευκόσαρκα ροδάκινα και εσπεριδοειδή με φίνες νότες καπνού και ξηρών καρπών, μελιού και βανίλιας. Στόμα λιπαρό, καλοδομημένο και ισορροπημένο, με μια αίσθηση μεταλλικότητας και με μεγάλη επίγευση.

6. Παυλίδης Chardonnay
Παραγωγός: Κτήμα Παυλίδη
Ποικιλία: Chardonnay
Χαρακτηριστικά: Κίτρινο ανοιχτό με πράσινες ανταύγειες. Ιδιαίτερα σύνθετη μύτη, όπου ανακαλύπτεις αχλάδι, μέλι και τη βανίλια του βαρελιού. Στόμα βελούδινο, με μεγάλο όγκο και επίγευση που διαρκεί και αφήνει την αίσθηση του βαρελιού και του φρούτου.

7. Σαντορίνη Σιγάλα
Παραγωγός: Κτήμα Σιγάλα
Ποικιλίες: Ασύρτικο, Αθήρι, Αϊδάνι
Χαρακτηριστικά: Αχνό κίτρινο χρώμα, φινετσάτη μύτη σε μια σύνθεση από λεμόνι, πορτοκάλι και κίτρινα φρούτα αλλά και ορυκτές νότες και βοτανικές νύξεις. Στόμα με εξαιρετική ισορροπία, οξύτητα ζωηρή και ιδιαίτερα αρωματική επίγευση που διαρκεί για ώρα.

8. Traminer 2009
Παραγωγός: Κατώγι Αβέρωφ
Ποικιλία: Traminer
Χαρακτηριστικά: Ανοιχτό κίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες. Εχει πλούσιο ανθώδη αρωματικό χαρακτήρα και νότες από αρώματα τροπικών φρούτων και βοτάνων. Στο στόμα είναι γεμάτο, με ευχάριστη οξύτητα και έντονη επίγευση

9. Σαντορίνη Κτήμα Αργυρού
Παραγωγός: Κτήμα Αργυρού
Ποικιλία: Ασύρτικο
Χαρακτηριστικά: Χρώμα κίτρινο με πράσινες ανταύγειες. Καλής έντασης λεπτά και σχετικά σύνθετα αρώματα που θυμίζουν εσπεριδοειδή.
Γεμάτη γεύση, με τραγανή οξύτητα που του χαρίζει νεύρο και καλή επίγευση. Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η Σαντορίνη Βαρέλι του ίδιου παραγωγού.

10. Τέσσερις Λίμνες
Παραγωγός: Κτήμα Κυρ-Γιάννη
Ποικιλίες: Chardonnay, Gewurztraminer
Χαρακτηριστικά: Λαμπερό λευκοκίτρινο, σχεδόν διάφανο χρώμα. Αρώματα τροπικών φρούτων, λεμονανθών και τριαντάφυλλου. Χαρακτηριστική οξύτητα, καλοδομημένο, με μακρά φρουτώδη επίγευση.

 

greekaffair.gr