Το πιο γνωστό παγκοσμίως Ελληνικό τυρί, κατοχυρωμένο μάλιστα και ως Π.Ο.Π. (προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης) από την Ευρωπαϊκή επιτροπή.
Η φέτα υπήρχε χιλιάδες χρόνια πριν, στην Αρχαία Ελλάδα, καθώς έχει γίνει γνωστή η παρασκευή παραπλήσιου σκευάσματος με βάση το αιγοπρόβειο γάλα.

ARVANITI-FETA
Έντονη, γεμάτη και ελαφρώς αλμυρή η γεύση της φέτας, συναντάται σχεδόν σε καθημερινή βάση στο Ελληνικό τραπέζι, αλλά και σε πάρα πολλές συνταγές – σε όλα τα μέρη της Ελλάδας – και πιάτα, όπως σαλάτες, πίτες, ψωμιά, ομελέτες, σάλτσες κ.α.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το μεγαλύτερο ποσοστό της ελληνικής παραγωγής τυριών αντιπροσωπεύεται από τη φέτα, σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού οργανισμού γάλακτος, ενώ κάθε Έλληνας καταναλώνει κατά μέσο όρο δέκα κιλά ετησίως !

mac-and-feta-cheese_2-wp

Για να μπορέσει να δοθεί η ονομασία φέτα σε ένα λευκό τυρί τέτοιου τύπου, πρέπει απαραίτητα:

α. να έχει παρασκευαστεί από καλής ποιότητας πρόβειο (ή μείγμα πρόβειου με κατσικίσιο σε μέγιστη ποσότητα κατσικίσιου 30%) γάλα,

β. το γάλα να προέρχεται από τοπικά αιγοπρόβατα, τα οποία τρέφονται με την τοπική χλωρίδα, σε περιοχές στις οποίες δεν χρησιμοποιούνται λιπάσματα και εντομοκτόνα,

γ. η παραγωγή του γάλακτος και του τυριού να έχει γίνει σε περιοχή της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θράκης, της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας ή της Λέσβου. Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να πάρει την ονομασία «φέτα», αλλά προωθείται με το διακριτικό «λευκό ελληνικό τυρί».
Η φέτα ωριμάζει σε διάστημα δύο μηνών και διατηρείται σε άλμη και δεν διαθέτει κόρα, όπως πολλά άλλα τυριά.

Σαν φέτα ορίζουμε στα ελληνικά το ένα κομμάτι. Πιθανολογείται πως ο τεμαχισμός της τυρομάζας σε φέτες είναι και ο λόγος, για την οποία πήρε την ονομασία του το τυρί.

Η παρασκευή της ξεκινάει στο χημείο με τον έλεγχο του γάλακτος και στη συνέχεια την παστερίωσή του στους 68-70°C, για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, το γάλα ψύχεται στους 32°C, προστίθεται οξυγαλακτική καλλιέργεια και, ύστερα από 15 λεπτά, η πυτιά. Μια ώρα αργότερα, το τυρόπηγμα το οποίο έχει προκύψει, αναδεύεται και αφήνεται σε ακινησία με σκοπό την αποβολή του τυρογάλακτος. Κατόπιν, μεταφέρεται στα ανάλογα καλούπια, στα οποία και παραμένει για 6 περίπου ώρες.

Αλατίζεται με χονδρό αλάτι και διατηρείται σε θερμοκρασία 15-18°C, έτσι ώστε να στραγγίξει ακόμη περισσότερο. Μετά από 3-4 ημέρες, το τυρί ξεπλένεται καλά με άφθονο νερό, τοποθετείται στα ανάλογα ξύλινα βαρέλια ή κατάλληλα δοχεία και διατηρούνται σε θερμοκρασία 15°C, αρχικά για 10 ημέρες, και 4-5°C με υψηλή υγρασία για άλλες 50 ημέρες τουλάχιστον.

greekaffair.gr