Η Διάβα Καλαμπάκας, ένα ημιορεινό χωριό στους πρόποδες των Μετεώρων, είναι γνωστή για την ιστορία της αμπελουργίας της, που χάνεται στις αρχές του περασμένου αιώνα.  Η κατασκευή ενος σύγχρονου οικογενειακού οινοποιείου στην περιοχή, κατα το έτος 2006, ήταν για τον Κωνσταντίνο Λούδα ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα.  Τότε ουσιαστικά ξεκινά η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας.  Ωστόσο, η ενασχόληση της οικογένειας με την αμπελοκαλλιέργεια δεν εμφανίζεται στο προσκήνιο για πρώτη φορά εκείνη τη χρονική περίοδο, αλλά κατα τις αρχές του περασμένου αιώνα, δηλαδή όταν φυτεύτηκαν τα πρώτα ιδιόκτητα στρέμματα για εμπορική και οικογενειακή χρήση.  Στο πλαίσιο συνέχισης της οικογενειακής παράδοσης ιδρύεται το οινοποιείο, με στόχο την ανάδειξη τοπικών ποικιλιών μέσω σύγχρονων τρόπων οινοποίησης.

loudas wines

Τα τριάντα στρέμματα των ιδιόκτητων αμπελώνων απλώνονται σε μια πλαγιά απέναντι απο τα Μετέωρα, σε υψόμετρο 280 μέτρων.  Τα πρώτα δέκα στρέμματα αναμπελώθηκαν το 1967 απο τον οινόφιλο – ιερέα παππού του Κωνσταντίνου Λούδα με τη ποικιλία Μοσχάτο Αμβούργου που έχει συνδέσει άρρηκτα την ύπαρξή της με την αμπελουργική ιστορία της ευρύτρης περιοχής.  Το 2001 δημιουργήθηκαν τα υπόλοιπα 20 στρέμματα κι αναμπελώθηκαν τα παλιά με τις ποικιλίες Ροδίτη, Ξινόμαυρο, Syrah και Merlot που συνιστώνται στην περιοχή για τοπικό οίνο.  Στόχο της οικογένειας αποτελεί η επέκταση των αμπελώνων στα απαραίτητα στρέμματα για την αποκλειστική διαχείρηση των σταφυλιών που χρειάζονται στη δημιουργία των κρασιών τους.  Μέχρι τότε το οινοποιείο συνεργάζεται με συγκεκριμένους παραγωγούς απο τη Χαλκιδική (Sauvignon Blanc) και τη Νάουσα, κατόπιν συνεννοήσης για χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, διατηρώντας πάντα την ποιότητα στην καλλιέργεια των σταφυλιών αλλά και τη φιλοσοφία των κρασιών που θέλει να παράγει η οικογένεια.

zaxaroula1-thumb-large

Σήμερα οι περίφημοι αμπελώνες της οικογένειας Λούδα απλώνονται σε μια έκταση 30 στρεμμάτων, ενώ οι ιδιοκτήτες και προσωπικό φροντίζουν ανελιπώς για την άριστη κατάστασή τους.

Στο χώρο του οινοποιείου, εκτος απο υπερσύχρονα μηχανήματα οινοποίησης, βρίσκονται και εκατοντάδες καινούρια γαλλικά δρύινα βαρέλια, όπου τα κρασιά υφίστανται την ευεργετική επίδραση της δρυός.  Ταυτόχρονα, οι σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας οφείλονται σε ρυθμίσεις που πραγματοποιούνται απο ειδικό σύστημα κλιματισμού.

oinos loudas 1

Οινοποιείο Λούδας, μια σύγχρονη πινελιά στην μακραίωνη παράδοση οινοπαραγωγής της οικογένειας.

Σήμερα, στο κτήμα παράγεται Ερυθρός, Ερυθρωπός και Λευκός οίνος.  Τρια αρωματικά και ευκολόπιοτα κρασιά, τα Ευαής -λευκό, ερυθρωπό και κόκκινο-, ένα λευκό αρωματικό απο Sauvignon Blanc και η παλαιωμένη ετικέτα του κτήματος, το Κόκκινο Αμπέλι, φτάνουν σε συνολική παραγωγή αυτή τη στιγμή τις 53.000 φιάλες.  Συνεπώς, παράγονται 5 διαφορετικά κρασιά που βασίζονται σε χαρακτηριστικές για την περιοχή ελληνικές και ξένες ποικιλίες.  Είναι ο Ευαής Λευκός ξηρός επιτραπέζιος, ο Ευαής Ερυθρωπός ξηρός επιτραπέζιος, ο Ευαής Ερυθρός ξηρός επιτραπέζιος, το Sauvignon Blanc λευκός ξηρός επιτραπέζιος και το Κόκκινο Αμπέλι ερυθρός ξηρός επιτραπέζιος.

Ευαής, λευκός ξηρός επιτραπέζιος

λευκος ξηρος επιτραπεζιοςΕυαής σημαίνει ευάερος, δροσερός και μεταφορικά ευνοικός, ευτυχής.  Αυτός είναι ο λευκός Ευαής, με κιτρινοπράσινο λαμπερό χρώμα.  Στη μύτη κυριαρχεί το sauvignon blanc, δίνοντας νότες απο εξωτικά φρούτα, καθώς και λεμονάτα αρώματα απο εσπεριδοειδή, πράσινο μήλο, κυδώνι αλλά και ακτινίδιο.  Το κρασί έχει ελαφρύ σώμα, αρώματα με διάρκεια, ικανοποιητική οξύτητα και ευχάριστη φρουτώδη επίγευση.  Είναι ευκολόπιοτο και θα το απολαύσετε σαν απεριτιφ ή με κάποια θαλασσινά tapas, tartare ψαριού ή δροσερές σαλάτες.  Δοκιμάστε το επίσης με κύρια χαμηλής λιπαρότητας αλλά και οστρακοειδή και ψάρια ψητά στα κάρβουνα, δροσερό στους 12-14ο C.

Sauvignon Blanc

sauvignon blancΠρόκειται για έναν λευκό οίνο με λαμπερό κιτρινοπράσινο χρώμα με πλούσιο σώμα, φρουτώδης άρωμα, και μακρύ τελείωμα.  Η μύτη με τη παρουσιά τροπικών φρούτων, grape fruit, μάνγκο αλλά και ακτινίδιο, μαζί με τη χαρακτηριστική του οξύτητα συνθέτει ένα κρασί δροσερό, έντονα αρωματικό, με μακρά επίγευση.  Συνοδεύει λευκά κρασιά και η οξύτητά του επιτρέπει να συνοδεύσει λιπαρότερα τυριά και πιάτα.  Σερβίρεται στους 12-14ο C.

Κόκκινο Αμπέλι

κοκκινο αμπελιΚόκκινο αμπέλι ήταν η ονομασία της περιοχής όπου εκτείνεται ο αμπελώνας.  Πρόκειται για ένα παλαιωμένο κρασί απο Ξινόμαυρο, Syrah και Merlot.  Έντονα κόκκινο με μωβ ανταύγειες, αρώματα κόκκινων φρούτων με καπνό και δέρμα, καθώς και το χαρακτηριστικό άρωμα της ντομάτας δίνουν ένα ξεχωριστό αίσθημα.  Στόμα παχύ γεμάτο ισορροπία τανινών και οξύτητας και επίγευση καβουρδισμένων ξηρών καρπών.  Πιείτε το στους 16ο C με λιπαρά μαγειρεμένα κρέατα, ψητά κρέατα σχάρας και παραδοσιακή ελληνική κουζίνα.

Ευαής, ερυθρός ξηρός επιτραπέζιος

ερυθρος ξηρος επιτραπεζιοςΠρόκειται για ένα κρασί με σκούρο κόκκινο πορφυρό χρώμα που παράγεται απο Syrah και Merlot.  Στη μύτη δίνει συμπυκνωμένα αρώματα κερασιού, βύσσινου, βατόμουρου σοκολάτας και νότες βανίλιας.  Στο στόμα είναι πληθωρικό, καλοδομημένες τανίνες και ισορροπημένη οξύτητα φρουτώδη γεύση και μακρά επίγευση.  Δοκιμάστε το με κόκκινα κρέατα, ελληνική κουζίνα, μαγειρευτά όπως στιφάδο κουνέλι ή κοκκινιστό μοσχάρι.  Απολαύστε το στους 16-18ο C ενώ μπορεί να καταναλωθεί και δροσερό σαν απεριτίφ.

Ευαής, ερυθρωπός ξηρός επιτραπέζιος

ερυθρωπος ξηρος επιτραπεζιος

Ένα ευχάριστο ροζέ κρασί απο ξινόμαυρο και μοσχάτο Αμβούργου με ζωηρό χρώμα φράουλας και γλυκιά μύτη στην οποία κυριαρχούν αρώματα απο μαρμελάδα κεράσι και φράουλα αλλά και εκείνα της ντομάτας, που μπλέκονται με το άρωμα του τριαντάφυλλου.  Ένα κρασί με έντονη οξύτητα και πλούσιο σώμα που στο στόμα βγάζει γεύση φράουλας και γλυκών μπαχαρικών.  Συνοδεύσει κόκκινα μαγειρεμένα κρέατα, λευκά κρέατα αλλά και ψάρια, ενώ είναι ιδανικό με κινέζικη κουζίνα και εξωτερικά πιάτα με έντονα αρώματα.  Απολαύστε το στους 14-16ο C.

 

Με σεβασμό προς τη δουλειά του αμπελουργού, τη φύση και την οινοποίηση, είναι φανερό πως η οικογένεια δεν επιδιώκει μια τεράστια απρόσωπη παραγωγή, αλλά τη δημιουργία ενος οινοποιείου που θα γίνει σημείο αναφοράς στη περιοχή, έχοντας δυο χαρακτηριστικά: το σεβασμό στην ελληνικότητα, απο καλλιεργητικής πλευράς, καθώς και την υψηλή ποιότητα των παραγόμενων κρασιών.  Αυτοσκοπός γίνεται η απόλαυση ολόκληρης της διαδικασίας οινοποίησης, αλλά και μια πιο προσωπική σχέση με τον καταναλωτή, ο οποίος θα γνωρίζει ότι το κρασί που πίνει είναι αποτέλεσμα κόπου και μεγάλης φροντίδας.

 

Σύνταξη: Μαρία Παραρά

 

greekaffair.gr