Ελληνική τεκίλα από φραγκόσυκα έτοιμη για να βγει στην αγορά !

 

«Ρακή» από φραγκόσυκα βρίσκεται έτοιμη… επί του αποστακτηρίου και περιμένει την πιστοποίηση για να βγει στην αγορά

Μετά από πολλή προσπάθεια και κόπο, οι παραγωγοί από τον Συνεταιρισμό Καλλιεργητών Φραγκόσυκου και Εναλλακτικών Καλλιεργειών Κρύας Βρύσης Ρεθύμνου κατάφεραν, όπως επισημαίνει ο πρόεδρός του, Νίκος Βαβουράκης, να παρασκευάσουν ένα εύγευστο ποτό, τύπου τεκίλα, που μοιάζει με ρακή. «Το επόμενο στάδιο είναι να το πιστοποιήσουμε, ώστε να κυκλοφορήσει στην αγορά», σημειώνει ο ίδιος.

Ο συνεταιρισμός, ο οποίος ξεκίνησε τις δραστηριότητές του το 2014, προχωρά με αργά και σταθερά βήματα. «Η ιδέα της δημιουργίας μιας ισχυρής ομάδας παραγωγών άρχισε να σχηματίζεται πριν από έξι χρόνια, το 2011, όταν μια καταστροφική πυρκαγιά κατέστρεψε περισσότερα από 25.000 στρέμματα.

Τότε αναζητήσαμε μια διέξοδο και ζητήσαμε βοήθεια από επιστήμονες στο Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών στα Χανιά για την καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς, η οποία αντέχει περισσότερο από άλλες στη φωτιά, σε μια περιοχή σαν τη δική μας που πλήττεται συχνά από πυρκαγιές.

«Κέδρος»
Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον, κυρίως από νέους ανθρώπους και το 2013 άρχισε να οργανώνεται ένας συνεταιρισμός, υπό την επωνυμία «Κέδρος», όνομα που το πήραμε από το όρος που βρίσκεται νοτιοδυτικά του Ψηλορείτη, στους πρόποδες του οποίου είναι χτισμένη η Κρύα Βρύση», αναφέρει ο κ. Βαβουράκης.

Ακολούθησε η σύνταξη του καταστατικού και η λειτουργία του συνεταιρισμού στις αρχές του 2014. Εκείνη τη χρονιά φυτεύτηκαν περίπου 240 στρέμματα με φραγκοσυκιές.

Η καλλιέργεια, η οποία είναι βιολογική, προχώρησε, υπό τις οδηγίες των ειδικών γεωπόνων, ωστόσο με πολλές δυσκολίες, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως απαιτητικό φυτό.

Η πρώτη παραγωγή ήρθε πέρυσι, αλλά δεν ξεπέρασε συνολικά τους τρεις τόνους. «Στόχος είναι σε τρία με τέσσερα χρόνια, να έχουμε φτάσει σε μια καλή παραγωγή -80 με 100 τόνους- ώστε να εξασφαλίσουμε μια αξιοπρεπή παρουσία αρχικά στην τοπική αγορά, σε ξενοδοχειακές μονάδες της Κρήτης και σε εξειδικευμένα παντοπωλεία στην Αθήνα. Θα πρέπει βέβαια και τα μέλη του συνεταιρισμού να εργαστούν, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των γεωπόνων», σημειώνει ο κ. Βαβουράκης.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέλη του συνεταιρισμού συζητούν τη δυνατότητα συνεργασίας με τον παγκρήτιο συνεταιρισμό «Μινωική Γη» (με έδρα το Ηράκλειο), ο οποίος «συσπειρώνει» παραγωγούς που εκτός από φραγκόσυκα καλλιεργούν αλόη και αρωματικά φυτά.

«Η ισχύς εν τη ενώσει», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του «Κέδρου», ο οποίος υπογραμμίζει ότι μια σύμπραξη με τη «Μινωική Γη» θα βοηθούσε στην παραγωγή, στη μεταφορά γνώσης και τεχνογνωσίας αλλά και στην προώθηση των τελικών προϊόντων.

Τα σχέδια

Πάντως, ήδη έχει γίνει η έρευνα αγοράς καθώς τα φραγκόσυκα είναι ακόμη άγνωστα στους Ελληνες καταναλωτές.

Παράλληλα, προωθείται ο σχεδιασμός για τη διάθεση καθαρισμένων και τυποποιημένων φρούτων σε ειδικές συσκευασίες, καθώς και η αξιοποίηση των υποπροϊόντων του φραγκόσυκου για την παρασκευή μαρμελάδας, γλυκών χυμού, παγωτού, αποσταγμάτων, λαδιού (από τα κουκούτσια), αλευριού (χωρίς γλουτένη), ακόμη και καλλυντικών.

Στα σχέδια των παραγωγών του συνεταιρισμού είναι και η δημιουργία μιας μονάδας τυποποίησης, όπως και η λειτουργία δικών της καταστημάτων πώλησης και e-shop. «Για την ώρα όμως, τα δίνουμε… φασόν, σε μεταποιητικές μονάδες που γνωρίζουμε ότι κάνουν καλή δουλειά. Παράλληλα, διερευνούμε τη δυνατότητα ένταξης του συνεταιρισμού σε αναπτυξιακά προγράμματα», τονίζει ο κ. Βαβουράκης. Σήμερα, υπό την ομπρέλα του «Κέδρου», δραστηριοποιούνται περί τους εξήντα παραγωγούς.

Το φραγκόσυκο θεωρείται ότι ανήκει στις υπερτροφές. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, βοηθά στην καλή πέψη, είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και σε αντιοξειδωτικές ουσίες, σε βιταμίνη Β6, περιέχει ασβέστιο, κάλιο, νιασίνη, θειαμίνη και φυτικές ίνες.

Επίσης, η κατανάλωσή του δημιουργεί την αίσθηση του κορεσμού, άρα μειώνει την πείνα και κατ’ επέκταση βοηθά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Χριστίνα Χατζηγεωργίου