Δεν είναι υπερβολικός ο ισχυρισμός πως η Ελλάδα παράγει το καλύτερο μέλι στον κόσμο. Η απίστευτα πλούσια χλωρίδα της χώρας προσφέρει στις μέλισσες τεράστια ποικιλία από άγρια ανθοφόρα φυτά, με τα οποία τρέφονται.

Επομένως, το ελληνικό μέλι ξεχωρίζει από την εποχή και από ό,τι τρέφονται οι μέλισσες: ανθισμένα φυτά και άνθη την άνοιξη, ανθισμένο θυμάρι στις αρχές του καλοκαιριού, πεύκο το καλοκαίρι και στις αρχές του φθινοπώρου, ρείκι, μετά από τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές, καστανιές και μερικά ακόμη σπάνια είδη μέσα στο χρόνο.

Οι έλληνες μελισσοκόμοι δεν χρησιμοποιούν τις μέλισσές τους με σκοπό την επίπονη γονιμοποίηση τεράστιων μονοκαλλιεργειών για βιομηχανική εκτροφή, αλλά μεταφέρουν τις κυψέλες τους από τόπο σε τόπο, ανάλογα με το τι ανθίζει εκεί και πότε.

melissi

Με άλλα λόγια υποβοηθούν και υποστηρίζουν τις μέλισσες και μαζεύουν το μέλι στο τέλος κάθε κύκλου της σίτισής τους.

Υπάρχει ελληνικό μέλι ΠΟΠ, δηλαδή με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης: το μέλι ελάτου Βυτίνας στην Πελοπόννησο. Ωστόσο, το πιο περιζήτητο μέλι είναι αναμφισβήτητα το αρωματικό θυμαρίσιο μέλι, με το πιο ονομαστό να προέρχεται μάλλον από την Κρήτη.

Οι γευσιγνώστες ισχυρίζονται ότι το πιο πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία ελληνικό μέλι είναι το μέλι από πεύκα, ενώ το μέλι που παράγεται στις αρχές του φθινοπώρου, αφού ανθίσουν τα ρείκια, είναι επίσης, άκρως ωφέλιμο.

Στην ελληνική κουζίνα, το μέλι είναι το πιο αρχαίο γλυκαντικό και χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα με αυτή την ιδιότητα, σε ευρύ φάσμα παραδοσιακών και μοντέρνων γλυκισμάτων. Χαρίζει επίσης βάθος και ισορροπία σε πολλά αλμυρά πιάτα, ιδίως στα φασόλια φούρνου, σε ορισμένα πιάτα με αρνί και κατσικάκι κ.ά.