Ο Ερωτόκριτος, το σημαντικότερο έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου, είναι ένα έμμετρο επικό ερωτικό δράμα, θεωρείται από τα κορυφαία έργα της εποχής του και αποτελεί κλασικό λυρικό έργο εξαιρετικής ομορφιάς περιλαμβάνοντας πλήθος κρητικών ιδιωματισμών.

Η έμμετρη ιστορία του Ερωτόκριτου γράφτηκε στην Κρήτη τον 17ο αιώνα και αποτελείται από 10.012 ιαμβικούς δεκαπεντασύλλαβους ομοιοκατάληκτους στίχους στην Κρητική διάλεκτο από τους οποίους οι 12 τελευταίοι αναφέρονται στον ίδιο τον ποιητή. Θέμα του ο έρωτας ανάμεσα σε δύο νέους, τον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα ενώ θίγει θέματα τιμής, φιλίας, γενναιότητας, κουράγιου, πίστης…
Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Κρητικής λογοτεχνίας που πέρασε στην λαϊκή παράδοση και παραμένει επίκαιρο και δημοφιλές χάρη στο περιεχόμενό του και στις μουσικές μελοποιήσεις του.
27ff0f57-31e5-4ce3-9ee1-3f326e929171
Για τη θεατρική προσαρμογή της παράστασης του Μενέλαου Τζαβέλλα, οι στίχοι του Κορνάρου επιλέχθηκαν από το πρωτογενές κείμενο του Κορνάρου χωρίς καμιά αλλαγή στο κείμενο ώστε να δημιουργηθεί μία παράσταση μιάμισης ώρας, επικεντρωμένη στην ερωτική ιστορία του έργου το επικό στοιχείο που συμπυκνώθηκε στα απολύτως απαραίτητα για την εξέλιξη της ιστορίας.
Το έργο διαδραματίζεται στην αρχαία Αθήνα, ο κόσμος όμως που απεικονίζει είναι ένα σύνθετο κατασκεύασμα που δεν ανταποκρίνεται σε κάποια συγκεκριμένη ιστορική πραγματικότητα: παράλληλα με τις αρχαιοελληνικές αναφορές, εμφανίζονται αναχρονισμοί και πολλά στοιχεία του δυτικού κόσμου, όπως η κονταρομαχία.

Η υπόθεση χωρίζεται σε πέντε τμήματα και είναι συνοπτικά η εξής:

Ο βασιλιάς της Αθήνας Ηράκλης και η σύζυγός του αποκτούν μετά από πολλά χρόνια γάμου μια κόρη, την Αρετούσα. Τη βασιλοπούλα ερωτεύεται ο γιος του πιστού συμβούλου του βασιλιά, Ερωτόκριτος. Επειδή δεν μπορεί να φανερώσει τον έρωτά του, πηγαίνει κάτω από το παράθυρό της τα βράδια και της τραγουδά. Η κοπέλα σταδιακά ερωτεύεται τον άγνωστο τραγουδιστή. Ο Ηράκλης, όταν μαθαίνει για τον τραγουδιστή, του στήνει ενέδρα για να τον συλλάβει, ο Ερωτόκριτος όμως μαζί με τον καλύτερό του φίλο σκοτώνει τους στρατιώτες του βασιλιά. Ο Ερωτόκριτος, καταλαβαίνοντας ότι ο έρωτάς του δεν μπορεί να έχει αίσια έκβαση, ταξιδεύει στη Χαλκίδα για να ξεχάσει. Στο διάστημα αυτό ο πατέρας του αρρωσταίνει και όταν η Αρετούσα τον επισκέπτεται, βρίσκει στο δωμάτιο του Ερωτόκριτου μια ζωγραφιά που την απεικονίζει και τους στίχους που της τραγουδούσε. Όταν εκείνος επιστρέφει, ανακαλύπτει την απουσία της ζωγραφιάς και των τραγουδιών και μαθαίνει ότι μόνο η Αρετούσα τους είχε επισκεφτεί. Επειδή καταλαβαίνει ότι αποκαλύφθηκε η ταυτότητά του και ότι μπορεί να κινδυνεύει, μένει στο σπίτι προσποιούμενος ασθένεια και η Αρετούσα του στέλνει για περαστικά ένα καλάθι με μήλα, ως ένδειξη ότι ανταποκρίνεται στα συναισθήματά του…….

Οι Συντελεστές της παράστασης

Σκηνοθέτης: Μενέλαος Τζαβέλλας
Θεατρική προσαρμογή στο πρωτότυπο κείμενο
Έφη Τζαβέλλα-Μενελαος Τζαβέλλας
Κοστούμια: Μάκης Καρράς
Σκηνικά: Νεοκλής Αράπογλου
Σύμβουλος παράστασης
Όλγα Μουργελά
Δραματουργία
Μαίρη Γκαζιάνη
Β σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Σερεπίσος
Φωτογραφίες
Γιάννης Μοσχάκης -Peter Tamas
Κομμώσεις
Ελευθέριος Γιγουρτάκης
Β. Παραγωγής Ιουλία Βαστάκη Παραγωγή-we24.gr

Οι ηθοποιοί της παράστασης

Ερωτόκριτος
Στάθης Γκάτσης
Αρετούσα
Χριστίνα Γκιντώνη
Παραμάνα
Καίτη Φίνου
Πολύδωροs
Σταύρος Κανελλίδης
Βασιλιάς
Κωνσταντίνος Τζέμος
Β.ΚΟΡΝΑΡΟΣ
Κωνσταντίνος Τσιομίδης
Κρητική Λίρα
Γιάννης Παναγακόπουλος
.858b3ed6-2d2b-40d3-b324-93bc5b7904f5

Για τα χιλιάδες παιδιά που έχουν την ανάγκη μας! Στηρίζουμε Φέτος, «ΤοΧαμόγελο του Παιδιού» προσκαλεί τους φίλους του να στηρίξουν τον οργανισμό, Studio Μαυρομιχάλη Μαυρομιχάλη 134, Αθήνα 114 72- Τηλέφωνο 210.645 3330 Από 23 Δεκεμβρίου και κάθε Τετάρτη στις 21.00 ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ – AΠΟ 12 -8- ΚΑΙ 5 ΚΑΡΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ευρω