Κατάμεστη η Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, υποδέχθηκε τους μικρούς συνθέτες του European Junior Original Concert 2015, το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου. Η διοργάνωση έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Ωδείο Φίλιππος Νάκας, τη Yamaha Music Foundation και τη Yamaha Music Europe.

EJOC 2

Ένα πολύχρωμο σε εθνικότητες κοινό 450 ατόμων καταχειροκρότησε τους 12 μικρούς Ευρωπαίους συνθέτες, ηλικίας από 6 έως 15 ετών, που παρουσίασαν τις προσωπικές τους συνθέσεις. Η κάθε σύνθεση ήταν σε διαφορετικό στιλ και ο κάθε μικρός συνθέτης είχε να προσφέρει κάτι διαφορετικό στο κοινό, που με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον άκουσε από κλασική μουσική μέχρι ποπ και τζαζ. Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό το τι μπορεί να καταφέρει ένα μικρό παιδί που έχει διδαχθεί σωστά μουσική, όταν αφήνει τη φαντασία του ελεύθερη! Αυτό μαρτυρούσαν τα συχνά επιφωνήματα θαυμασμού από τις θέσεις των θεατών.

Μια πολύ εντυπωσιακή στιγμή ήταν η στιγμή του αυτοσχεδιασμού στο μέσο της βραδιάς, όταν μία από τις συμμετέχουσες, η Ιταλίδα Letizia Stefanoni, δημιούργησε ένα ολόκληρο μουσικό έργο αυτοσχεδιάζοντας πάνω σε ένα μοτίβο δύο μέτρων που κληρώθηκε τυχαία ανάμεσα σε πολλά μοτίβα.

EJOC 3

EJOC 4

 

Στο European Junior Original Concert έλαβαν μέρος (με τη σειρά που εμφανίστηκαν):

από την Πορτογαλία: Ilona Karst

από την Ελλάδα: Μαρία Αισώπου

από τη Γαλλία: Julia Nguyen

από τη Γερμανία: Paula Lahrs

από τη Μεγάλη Βρετανία: Bethany Thomas

από την Πολωνία: Filip Gasiorowski & Julia Wobalis

από την Ιταλία: Letizia Stefanoni

από την Αυστρία: Anna Isabella Michajlowicz

από τη Γερμανία: Arta Kamyabian

από την Ιταλία: Antonio Yuuichi Lentini

από τη Γαλλία: Lucie Cholley

από την Ελλάδα: Βένια Χουλιάρα

 

To καλωσόρισμα του κοινού έκανε ο Διευθυντής του Ωδείου Φίλιππος Νάκας Λεωνίδας Αρνιακός και την παρουσίαση των παιδιών και των έργων τους έκανε η Αθηνά Κριεκούκη, καθηγήτρια του Ωδείου και υπεύθυνη των συστημάτων βρεφονηπιακής μουσικής αγωγής.

Στη συναυλία παρευρέθησαν Πρέσβεις, Μορφωτικοί Ακόλουθοι των εκπροσωπουμένων χωρών και στελέχη της Yamaha τόσο από την Ευρώπη, όσο και από την Ιαπωνία.  Εκτός από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα σύμβουλο της Yamaha Music Foundation, κ. Mitsuru Umemura, παρόντες ήταν ο κ. Hiroshi Sasaki, Πρόεδρος της Yamaha Music Europe και ο κ. Tomoaki Makino, Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Τομέα της Yamaha Music Foundation.

EJOC 5

Όπως τόνισε ο κ. Umemura κατά την απονομή των επαίνων στους μικρούς συνθέτες, στόχος των Μουσικών Σχολείων Υamaha είναι η ενίσχυση της μουσικότητας με την οποία όλοι μας γεννιόμαστε, η ανάπτυξη της ικανότητάς μας να δημιουργούμε μουσική και να εκφραζόμαστε μέσα από αυτή, αλλά και η ενθάρρυνσή μας να μοιραζόμαστε τη χαρά της μουσικής με άλλους. Ο κ. Umemura ευχαρίστησε προσωπικά όλα τα παιδιά, που άφησαν ελεύθερη τη φαντασία τους και υλοποίησαν τις μουσικές τους ιδέες παρουσιάζοντας ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Από την πλευρά μας ως συνδιοργανωτών, είμαστε πολύ περήφανοι για την πραγματικά μεγάλη επιτυχία της βραδιάς, αλλά και για τις δύο εκπροσώπους της Ελλάδας, μαθήτριες του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, τη Μαρία Αισώπου και τη Βένια Χουλιάρα.

H Μαρία Αισώπου, 9 χρονών, έπαιξε στο πιάνο τη σύνθεσή της ‘The Small Kite’ και η Βένια Χουλιάρα, 10 χρονών, παρουσίασε το κομμάτι της ‘Music Fantasy’, το οποίο τραγούδησε και ερμήνευσε η ίδια στο πιάνο μαζί με τους σπουδαστές του Ωδείου Ιωάννα Κατσικοπούλου – Ειρήνη Μουσταφέλλου – Θανάση Πουλισάκη (αρμόνιο), Γαρυφαλλιά Κερκέζου (ντραμς), με τη σύμπραξη φωνητικού συνόλου αποτελούμενου από όλους τους συμμετέχοντες του Junior Original Concert.

Το Junior Original Concert (JOC) είναι ένα μοναδικό φεστιβάλ που ξεκίνησε το 1972 στην Ιαπωνία και δίνει την ευκαιρία σε παιδιά έως 15 ετών που έχουν παρακολουθήσει τα συστήματα της Yamaha να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους συνθέτοντας τα δικά τους έργα και ερμηνεύοντάς τα μπροστά σε κοινό.

 

 

greekaffair.gr