Η Φιλίτσα Καλογεράκου μιλάει αποκλειστικά στον Κυριάκο Τσικορδάνο για το νέο της ρόλο στο “Είσαι παιδί μου πειρασμός”.

filitsa-parastasi-

Τι ακριβώς είναι η παράσταση «Είμαι παιδί μου πειρασμός» που ξεκινάτε μαζί με την Ελένη Φιλίνη, το Σπύρο Θεοδόση και άλλους  στο Θέατρο Εlliart;

Είναι μια βόλτα στη ζωή και τα τραγούδια μιας από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές περσόνες που πέρασαν από αυτή τη χώρα μετά τον πόλεμο. Είμαι πολύ τυχερή που είχα την ευτυχία να γνωρίσω την ιστορία και το έργο του Γιώργου Οικονομίδη.

Όταν σου έγινε η πρόταση από την Ρένα Ρίγγα για να αναλάβεις ένα ιδιαίτερο ρόλο στην παράσταση “Είμαι παιδί  μου πειρασμός” την σκέφτηκες πριν απαντήσεις το ναι;

Φυσικά! Μου πήρε 2 ολόκληρα δευτερόλεπτα!

filitsa-

Θα ήθελες να μας πεις ποιος είναι ο ρόλος που υποδύεσαι στην παράσταση “Είμαι παιδί μου πειρασμός”. Σε δυσκόλεψε;

Παίζω και σηματοδοτώ τις εποχές της ζωής του. Με δυσκόλεψε και δεν με δυσκόλεψε ταυτόχρονα. Από τη μια ήταν η πρόκληση μεγάλη από την άλλη όμως η γοητεία ήταν ακαταμάχητη.

Θεωρείς ότι είναι μια επιστροφή στα χρόνια της αθωότητας, η παράσταση;

Για εμάς σίγουρα. Ελπίζω να παρασύρουμε και το κοινό!

Με την Ελένη Φιλίνη, τι σας ενώνει καλλιτεχνικά; Συνεργάζεσαι πρώτη φορά μαζί της;

Αυτό που μας ενώνει με την Ελένη είναι η αγάπη για το τραγούδι, τον χορό και το θέατρο. Αυτό που έξω ονομάζουν μιούζικαλ και εδώ προσπαθεί να βρει τη θέση που του αξίζει στο κοινό και στα πράγματα. Ναι, συνεργαζόμαστε πρώτη φορά και ελπίζω όχι τελευταία. Σε αυτό το σημείο όμως δεν θα ήθελα να ξεχάσω και τους υπόλοιπους ηθοποιούς της παράστασης: Τον Σπύρο Θεοδόση που κάνει μια καλλιτεχνική υπέρβαση στον ρόλο του Γιώργου Οικονομίδη, τον Νίκο Χρηστίδη επίσης σε έναν ιδιαίτερο ρόλο και φυσικά την εγγονή του Γιώργου Οικονομίδη την Λιάνα Καριέρε-Οικονομίδη που υποδύεται την ίδια της τη μητέρα.

Ποια είναι η αγαπημένη σας από τις πρωταγωνίστριες του κλασικού ελληνικού κινηματογράφου;

Αλίκη, Τζένη, Έλλη και φυσικά Μαίρη Αρώνη!

Τι είναι αυτό που λείπει περισσότερο από της ζωή σου αυτό το καιρό;

Η τηλεόραση. Για κάποια χρόνια μετά το τέλος της “Μαρίας της άσχημης” δεν μπορούσα να κάνω τηλεόραση. Ήμουν συναισθηματικά δεμένη με τη σειρά επειδή ήταν η πρώτη μου. Όταν τελείωσε ήταν σαν ένα αναγκαστικό διαζύγιο που μου στοίχησε. Ήθελα χρόνο για να το ξεπεράσω.

Με αφορμή την παράσταση, “Είμαι παιδί μου πειρασμός ” μπήκες στη διαδικασία να νοσταλγήσεις την εποχή εκείνη που δεν έχεις ζήσει, τότε που υπήρχαν προβλήματα και πληθωρικές προσωπικότητες;

Είμαι παιδί της εποχής μου. Σαφώς και θα ήθελα να έχω ζήσει κάποια πράγματα όπως μου περιγράφονται για την εποχή του 50 και του  60 αλλά είναι λάθος να αδικούμε το παρόν προς χάριν ενός παρελθόντος που δεν ζήσαμε.

Υπάρχει κάτι που σε έχει ξαφνιάσει πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα;

Με έχει ξαφνιάσει και έχω και συγκεκριμένες περιπτώσεις στο μυαλό μου, η έλλειψη σεβασμού που δείχνουν κάποιοι απέναντι στις διαχρονικές αξίες.

Ποια παράσταση παρακολούθησες τώρα τελευταία και έμεινες με τις καλύτερες εντυπώσεις;

Είδα 2! Να τις πω; Το “ελεύθερο ζευγάρι” στο Τσάι στη Σαχάρα με τους  φίλους Γιώργο Κοντοπόδη και Χριστίνα Βογιατζή και στο Γυάλινο Μουσικό θέατρο τους ‘Ακροβάτες της τύχης” της Κέλλυς  Σταμουλάκη.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα στα επαγγελματικά σου σχέδια;

Μόλις συμφώνησα για μία κινηματογραφική ταινία και είμαι πολύ-πολύ χαρούμενη για αυτό!

 

Συνέντευξη Κυριάκος Τσικορδάνος

greekaffair.gr