Το φρούριο των Τρικάλων αποτελεί το σημείο σταθμό στην ιστορία της πόλης και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως λόγω της σπουδαιότητάς του, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός προέβη στη ριζική ανακαίνισή του τον 6ο μ.Χ αιώνα.
Το φρούριο  βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πόλης, σε θέση στρατηγικής σημασίας και η χρήση ογκόλιθων στην κατασκευή του επιβεβαιώνει ότι κτίστηκε στη θέση της αρχαίας ακρόπολης που περιβαλλόταν από τείχος της κλασικής εποχής.
Το τείχος του αποτελείται από πέντε πύργους και πολλές μικρές πολεμίστρες, η δε δομή του διαιρείται σε τρία διαζώματα, καθένα εκ των οποίων έχει τη δική του σπουδαιότητα.

Πρώτο διάζωμα
Στο πρώτο διάζωμα και ειδικότερα στη δυτική πλευρά ανοίγεται η κύρια είσοδος με ημικυκλικό λίθινο περιθύρωμα, ενώ στην ανατολική, για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην πόλη, κατασκευάστηκε το 1960 πέτρινη κλίμακα.
Στο εσωτερικό του πρώτου διαζώματος λειτουργεί τουριστικό περίπτερο για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το κάστρο και την ιστορία του.

Δεύτερο διάζωμα
Στην ανατολική πλευρά του δεύτερου διαζώματος κατασκευάσθηκε από τους Οθωμανούς ρολόι μεγάλων διαστάσεων, η καμπάνα του οποίου ζύγιζε περίπου 650 κιλά και έφερε την επιγραφή στα τούρκικα «έργο του Γιουσούφ Σενάι, κατοίκου φρουρίου, Τιρχάλα» και με χρονολογία 1648. Το ρολόι αυτό γκρεμίστηκε και στη θέση του κατασκευάσθηκε το 1936 νέο, ύψους 33 μέτρων.
Δεξιά της πύλης του δεύτερου διαζώματος κτίστηκε στα βυζαντινά χρόνια ο ναός των Ταξιαρχών, ναός ο οποίος ωστόσο δε σώζεται, καθώς σύμφωνα με τις πηγές κάηκε μεταξύ 1330 με 1332.
Τέλος, αξίζει να πούμε πως στο ίδιο διάζωμα κατασκευάσθηκε το 1988 ανοικτό θέατρο, στο χώρο του οποίου πραγματοποιούνται κάθε χρόνο ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τρίτο διάζωμα
Το τρίτο διάζωμα είναι και το σπουδαιότερο του όλου συγκροτήματος καθώς έχει περίοπτη θέση και οπτική επαφή με όλη τη γύρω περιοχή.
Καταλαμβάνει το βορειοανατολικό άκρο της ακρόπολης ακολουθώντας ακανόνιστο τεταρτοκύκλιο σχήμα με έκταση 1.200 τ.μ. περίπου και στα δυτικά του εσωτερικού του διαζώματος σώζεται καμαροσκέπαστο, μονόχωρο κτίριο που χρησίμευε ως πυριτιδαποθήκη.
Η τοπική παράδοση αναφέρει στο διάζωμα αυτό την ύπαρξη ανοίγματος που λειτουργούσε ως έξοδος από το κάστρο σε εποχές εχθροπραξιών. Το άνοιγμα αυτό αποτελούσε είσοδο τούνελ που περνούσε κάτω από το τείχος και ακολουθώντας βορειοανατολική κατέυθυνση, διέσχιζε τη νότια πλαγιά του λόφου του Προφήτη Ηλία και κατέληγε στην Καλαμπάκα, στο ύψος του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

 

greekaffair.gr