Εντυπωσιακή είναι η παρουσία διακεκριμένων ομογενών ιατρών στον κατάλογο των Αυστραλιανών επιστημόνων που επιχορηγήθηκαν φέτος από το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Αυστραλίας (National Health and Medical Research Council). Από το συνολικό ποσό των $580 εκατ. που διέθεσε φέτος το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας σε επιστήμονες για την διεξαγωγή ερευνών στον τομέα της Ιατρικής, πάνω από $14 εκατ. διατέθηκαν σε 18 ομογενείς επιστήμονες.

Τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά την κυβερνητική χρηματοδότηση έλαβε, ο ομογενής καθηγητής Τζόναθαν Καραπέτης, ο οποίος ηγείται επιστημονικής ομάδας του πανεπιστημίου University of Western Australia που ερευνά την ρευματική καρδιακή νόσο, μια ασθένεια της καρδιάς που προκαλείται από λοίμωξη με στρεπτόκοκκο. Η έρευνα του κ. Καραπέτη θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των δυο εκατομμυρίων, 496 χιλιάδων δολαρίων για την προσεχή πενταετία.

Και όπως λέει ο ομογενής επιστήμονας πιστεύει τα αποτελέσματα να είναι θετικά και να τον αναγνωρίσει το κοινωνικό σύνολο σαν ένα γιατρό που συνέβαλε στην έρευνα και θα συμβάλει σε έναν καλύτερο κόσμο.

ereynes-1-greekaffair.gr

Αναλυτικά τώρα οι ομογενείς επιστήμονες που έλαβαν επιχορήγηση φέτος είναι:

*Ο καθηγητής Πολ Γκλάζιος από το πανεπιστήμιο Μποντ της Δυτικής Αυστραλίας. Θα λάβει 836.000 δολάρια στην προσεχή πενταετία για να ερευνήσει τρόπους αξιοποιήσεις ιατρικών ερευνών που δεν έχουν ολοκληρωθεί με στόχο την μείωση άσκοπων δαπανών.

*Η καθηγήτρια Σοφία Ζούγκα από το πανεπιστήμιο Μόνας της Μελβούρνης. Επιδοτήθηκε με 611.000 δολάρια για τα επόμενα πέντε χρόνια για να ερευνήσει τον διαβήτη σε ηλικιωμένες ομάδες και να συμβάλει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

*Ο καθηγητής Χρήστος Παντελής από το πανεπιστήμιο Μελβούρνης. Θα λάβει 182.000 δολάρια το 2015 για έρευνες πάνω στις ψυχικές ασθένειες σε έφηβους και παιδιά.

*Ο καθηγητής Νέϊθαν Παύλος από τη Δυτική Αυστραλία. Για τις μελέτες του που σχετίζονται με την οστεοπάθεια θα λάβει 603.000 δολάρια την προσεχή τριετία.

*Ο καθηγητής Ανδρέας Φούρας από το πανεπιστήμιο Μόνας της Μελβούρνης ο οποίος έχει βρει μια νέα επαναστατική μέθοδο για την διάγνωση ασθενειών του πνεύμονα, όπως λέει ο ίδιος παρά το γεγονός ότι για την ώρα οι έρευνες έγιναν σε ποντίκια μόνο.

Για τις έρευνες του στη μέθοδο αυτή ο κ. Φούρας έλαβε επιδότηση 603.000 δολαρίων για τρία χρόνια.

*Ο καθηγητής Σταν Γρόνθος από το πανεπιστήμιο της Αδελαίδα επιχορηγήθηκε με 548.000 για την προσεχή τριετία για έρευνες που σχετίζονται με την οστεοπόρωση.

* Μεγάλο είναι και το ποσό με το οποίο το Συμβούλιο θα ενισχύσει τις έρευνες του ομογενή επιστήμονα καθηγητή του πανεπιστημίου Monash University Τόνι Τηγάνη. Οι έρευνές του αφορούν τη σχέση της νόσου του λιπώδους ήπατος και της παχυσαρκίας και για τα επόμενα πέντε χρόνια θα χρηματοδοτηθούν με το ποσό του $1,040,820.

*Ο καθηγητής Αθα Χριστόπουλος από το πανεπιστήμιο Μόνας της Μελβούρνης που έχει ανακαλύψει νέα αποτελεσματικά και φτηνά φάρμακα για τις καρδιακές παθήσεις και τον οποίο έχουμε φιλοξενήσει παλαιότερα στο πρόγραμμα μας, θα λάβει 584.000 στην προσεχή τριετία για τη συνέχιση των ερευνών του για τις οποίες λέει πως όταν ολοκληρωθούν θα αλλάξουν τον τρόπο πρόληψης των καρδιακών παθήσεων.

*Για τις έρευνες του σε θέματα που σχετίζονται με την φυματίωση ο καθηγητής Τζέϊμς Τρίκας από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ θα λάβει 584.000 στην προσεχή τριετία.

*Οι έρευνες του καθηγητή Ρος Βλάχος του πανεπιστημίου Μελβούρνης σχετίζονται με αιματολογικές παθήσεις. Για την ολοκλήρωσή τους επιχορηγήθηκε με 718.000 για την επόμενη τριετία

*Έρευνες με αντικείμενο τον καρκίνο του συκωτιού κάνει ο καθηγητής Αλεξάντερ Λούκας από το πανεπιστήμιο Τζέϊμς Κουκ του Κουϊνσλαντ. Ενισχύθηκε με 742.000 για μια τετραετία.

*Ο καθηγητής Γεώργιος Παξινός από το πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας για την παρουσίαση του χάρτη του ανθρώπινου εγκεφάλου σε μορφή 3D θα λάβει 352.000 δολάρια για μια τριετία.

* Ο καθηγητής Νικόλας Λιντζέρης από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ θα λάβει 762.000 για τα επόμενα τρία χρόνια για να ολοκληρώσει τις έρευνες του πάνω στις θεραπευτικές ιδιότητες της κανάβεως.

*Ο Δρ. Πίτερ Ψάλτης από το South Australian Health and Medical Research Institute για έρευνες που σχετίζονται με την διατροφή και τα κύταρα θα ενισχυθεί με 451.000 για μια τριετία.

* O καθηγητής Γιάννης Τούμπουρου και η ερευνητική του ομάδα από το Πανεπιστήμιο Deakin στην Μελβούρνη που ερευνούν το κατά πόσο η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ από νέους εφηβικής ηλικίας συμβάλλει στην μείωση και των επιζήμιων συνεπειών σε κοινωνικό επίπεδο θα λάβουν 173.000 για μια πενταετία.

*Και τέλος ο Τζιμ Βαδόλας από το Murdoch Children’s Research Institute της Μελβούρνης για τις έρευνες σχετικά με την θαλασαίμια ενισχύθηκε με 717.000 για μια τριετία.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ