Ο Γιώργος Μακρής μιλάει στον Κυριάκο Τσικορδάνο, “Η σημερινή γενιά έχει πολλά να δώσει, δύσκολα να πάρει”

Συνέντευξη: Ο Ηθοποιός-θιασάρχης-θεατρικός συγγραφέας, Γιώργος Μακρής μιλάει στον Κυριάκο Τσικορδάνο- “Η σημερινή γενιά έχει πολλά να δώσει, δύσκολα να πάρει.”

Γιώργο είσαι ένα παιδί της ομογένειας θα έλεγε κανείς αφού γεννήθηκες και μεγάλωσες στην Γερμανία από Έλληνες γονείς. Πώς ήταν τα παιδικά σου χρόνια, έχεις όμορφες ή άσχημες αναμνήσεις;

Ναι μεγάλωσα και γεννήθηκα Γερμανία. Στη Γερμανία έζησα και τις δυσκολίες του μετανάστη μέσα από τις ζωές των γονιών μου. Οι γονείς μου, μου πρόσφεραν τα πάντα – δε στερήθηκα τίποτε. Μου έμαθαν ότι χρειάζεται κάποιος για να γίνει σωστός άνθρωπος. Μου έμαθαν τι σημαίνει Οικογένεια – Γονείς –Αδέρφια – Φιλότιμο –Φιλία –Μπέσα- Ήθος. Στη Γερμανία έμαθα τι σημαίνει Ελλάδα. Στη Γερμανία έμαθα την Ιστορία μας. Η ίδια η Γερμανία σε βοηθάει να έχεις σαν παιδί –σαν νέος –σα γονιός παροχές ΔΩΡΕΑΝ… που εδώ στη Ελλάδα ή καλύτερα πρώην Ελλάδα μιας και έχουν πουλήσει τα πάντα τα αρπαχτικά της Βουλής τα θεωρούν είδος πολυτελείας. Στη Γερμανία ήμουν Ελληνάρας… εδώ στη Ελλάδα δε ξέρω. Αλλιώς μεγάλωσα, έμαθα υπηρέτησα την πατρίδα μου. Εδώ μου ξεφτιλίζουν την αξιοπρέπεια ( τη δική μου και της οικογενείας μου) άρα το μόνο που πρέπει να κάνω είναι να πάρω τα κεφάλια από τα παχύδερμα και γεμάτα λίπος πολιτικά @@@@@ της Βουλής) Δε φταίει καμία Γερμανία ή άλλη χώρα για την ανικανότητα την δική σου, για την Βουλιμία με την οποία έχουν γεννηθεί όλοι οι πολιτικοί της χώρας που δε θα πω έφτασαν, αλλά κατάντησαν έτσι την πατρίδα μου. Η Κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη – μας πέθαναν. Γι’αυτό θα μείνουν μόνοι τους με τις οικογένειές τους να σαπίζουν στην Ελλάδα του 2017 και όχι στην Ελλάδα για την οποία μεγαλώσαμε. Θα υπάρχουν σε αυτή τη χώρα δυο ειδών HotSpot το ένα με τα πολιτικά τομάρια και το άλλο με τους μετανάστες – πρόσφυγες που δε έχουν καμία απολύτως σχέση με τον μετανάστη Έλληνα. Μας θέλουν με μισθούς –συντάξεις πείνας ή καλύτερα Βουλγαρίας; Τότε γιατί να ζω εδώ; Ας πάω Βουλγαρία – Γερμανία – Αμερική και να περιμένω να πεθάνουν όλοι αυτοί από φυσικά αίτια και να γυρίσω να ξαναζήσω με αξιοπρέπεια.

Από μικρός, τι έλεγες στους γονείς σου, στους φίλους σου, ότι θα ήθελες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;

Έλεγα στους ΓΟΝΕΙΣ μου , θα γίνω ηθοποιός στην Ελλάδα, στην Ελλάδα θέλω να γίνω γνωστός . Που να ήξερα το τι είναι το επάγγελμά μου στην Ελλάδα. Ήξερα ότι θα γίνω ηθοποιός από μικρός. Ήξερα τα θέλω μου. Δε ήξερα το τι θα αντιμετωπίσω ή θα ζήσω σε αυτή την δουλειά.

Το θέατρο υπήρχε πάντα μέσα στην οικογένεια σου; Γιώργο οι γονείς σου πως δέχτηκαν την απόφαση σου να ακολουθούσης καριέρα ηθοποιού;

Όχι δε υπήρχε το θέατρο . Εγώ το τοποθέτησα στην οικογένειά μου. Εγώ ξεκίνησα μια τέτοιου είδους κληρονομιά. Οι γονείς μου δύσκολα το αποδέχτηκαν , ειδικά ο Πατέρας μου. Μάλλον κάτι ήξερε για την Ελλάδα και δε το έλεγε.

Πριν γίνεις ηθοποιός, είχες στο μυαλό σου κάποιον άλλον επαγγελματικό προσανατολισμό;

Όχι δε θυμάμαι κάτι άλλο να ήθελα να γίνω. Τώρα έχω και άλλα όνειρα. Να γίνω το Νο1 στη λίστα Lagar και με τα χρήματα αυτά να κλείσω στη φυλακή ώσπου να μάθει να ζητά συγνώμη σε όλες τις γλώσσες του πλανήτη όποιον Έλληνα Πολιτικό μας έφερε σε αυτό το χάλι.

Πότε θυμάσαι να κάνεις τα πρώτα σου παρθενικά βήματα στην κωμωδία και στο θέατρο και ποιο ήταν το πρώτο έργο που πρωταγωνίστησες;

Μεγάλη συζήτηση και δε θα μπορούσα να απαντήσω μόνο με 4-5 γραμμές. Να ξεκαθαρίσω το θέατρο είναι ένα. Τα έργα διαφορετικά. Κάθε βήμα μου είναι και παρθενικό. Κάθε τι καινούργιο –νέο είναι παρθένο. Διάλεξα την κωμωδία γιατί εγώ ξέρω να την υπηρετώ –την γνωρίζω. Η κωμωδία είναι ότι πιο δύσκολο. Τα άλλα είδη έργων μπορούν να τα παίξουν όλοι οι ηθοποιοί . Την κωμωδία πολύ λίγοι. Respect σε όποιον ασχολείται με το να χαρίζει αβίαστα και απλόχερα το γέλιο.

Γιώργο αφού γεννήθηκες και μεγάλωσες στην γερμάνια γιατί επέστρεψες στην Ελλάδα και δεν έμεινες στην Γερμανία; Τι όταν αυτό που τράβηξε πίσω στην Ελλάδα;

Άκου. Γύρισα να υπηρετήσω την Πατρίδα μου , αν δε το είχα κάνει θα με έλεγαν λιποτάκτη και θα με τιμωρούσαν τα δικαστήρια της Ελλάδας. Εμένα να με τιμωρήσουν που δε θα υπηρετούσα. Αυτούς που μας πηδάνε καθημερινά και μας κλέβουν και δήθεν υπηρετούν τα συμφέροντά μας – για τα λαμόγια μιλάω τα πολιτικά γιατί δε τους έχετε τιμωρήσει ακόμα; Όταν ζούσα στη Γερμανία έλεγα μαζί με τους γονείς μου Αχ Ελλάδα, αχ Παππού και γιαγιά μας. Τώρα που ζω στην Ελλάδα ξέρεις τι λέω; Όπου φύγει φύγει, φωνάζω σε όλο τον κόσμο HELP HELP SILVER ALERT και πολλά άλλα…

Εκτός από ηθοποιός στο παρελθόν είχες εξάσκηση και κάποια αλλά επαγγέλματα μήπως;

Ναι έχω κάνει πάνω από 30 δουλειές στη ζωή μου όπως ( Σιδεράς, κλωστοϋφαντουργείο, αποθηκάριος, μανάβης, ασφάλεια καταστημάτων, διερμηνέας Γερμανικών στην Πλάκα, ταπητοκαθαριστής, Πωλητής σε αυτοκίνητα, Ασφάλειες ζωής, Πωλητής σε τηγάνια –κατσαρόλες, Πωλητής Ελλάδα–εξωτερικό σε κουζίνες, πλυντήρια, θερμοσίφωνες, πωλητής σε ηλιακά συστήματα, σερβιτόρος, πάνω από 20 χρόνια barman και πολλές ακόμα). Έμεινες άφωνος μήπως; Εγώ ξέρω τι σημαίνει δουλειά.

Γιώργο το 2001 που η Ελληνική τηλεόραση άρχιζε να είναι σε έπαρση ξεκινάς και εσύ την συνεργασία σου με το Χάρυ Κλυν ενώ μέσα από της επιθεωρήσεις που κανείς με το Χαρυ σε μαθαίνει ο κόσμος, με το ταλέντο σου. Μίλησε μας λίγο για αυτήν την συνεργασία.

Ο Χάρυ, ο αρχηγός έτσι τον λέμε. Και εμένα με φωνάζει Ο Γάρας, από το Γιωργάρας. Με ανακάλυψε στο θέατρο, μου έμαθε πολλά, μου έμαθε να αποφεύγω και συναδέλφους (αν μπορεί κάποιος να τους λέει έτσι) οι οποίοι συνεργαζόντουσαν για χρόνια μαζί του. Δάσκαλος στο θέατρο. Γιατί ο Χάρυ ξέρει. Ταλέντο μεγάλο ο Χάρυ, νομίζω από τους κορυφαίους.

Γιώργο ας γυρίσουμε στο σήμερα και στην παράσταση «Μπριζον Break no3» πως γράφτηκε το σενάριο της παράστασης αυτής;

Σίγουρα δε γράφτηκε στο πόδι. Τα ο ήθελα και θα συνεχίζω να γράφω γιαυτό. Είχα κάνει το Νο1 και το Νο2 ήταν εύκολο για εμένα να γράψω το Νο3. Μια κωμωδία με γέλιο. Μια κωμωδία για όλη την Οικογένεια. Νεανική – σύγχρονη – φρέσκια – πρωτότυπη.

Ο  ρόλος που υποδύεσαι στην παράσταση «Μπριζον Break no3» ποιος είναι;

Ο Πάνος Φούντας Λιβάνης. Μοναδικός –απίστευτός ήρωας , δύσκολος ρόλος αλλά με πολύ δουλειά δείχνει τόσο απλός.

Η παράσταση «Μπριζον Break no3» από ποιους άλλους ηθοποιούς πλαισιώνεται;

Ελένη Φιλίνη ( σε ρόλο έκπληξη) απ’ότι ξέρω είναι και φίλη σου γι’αυτό θα γράψω καλά πράγματα. (αστειεύομαι)

Βασίλης Καμίτσης –Σπύρος θεοδόσης- Γιώργος Μαυράς –Κώστας Γόνης και άλλοι έρχονται…

Η επιλογή του casting με ποια κριτήρια την έκανες;

Στη δουλειά η επιλογή έγινε με τα εξής κριτήρια 1) Όποιος είχε γνωριμίες και με πλησίασαν 2) Ρουσφέτια 3) Γλείψιμο 4) Όποιος είχε άκρες 5) Όποιος ήθελε να έρθει να δουλέψει τζάμπα.

Αξιοκρατικά βρε φίλε, όπως γίνετε πάντα και παντού στην Ελλάδα – βλέπε Ελληνική τηλεόραση, βλέπε Ελληνικό Θέατρο.

Γιατί επέλεξες το θέατρο Ελυζε για να ανεβάσεις την παράσταση αυτή;

Δε επέλεξα. Μου έγινε πρόταση με οικονομική δοσοληψία, είπα Ναι για 6 παραστάσεις και αυτό ήταν.

Ποια είναι τα προτερήματα της συγκεκριμένης παράστασης, «Μπριζον Break no3» ώστε να έρθει κάποιος να την παρακολουθήσει;

Γέλιο –γέλιο –γέλιο –γέλιο………………..γ…έ…λ….ι…ο!!!

Μια κωμωδία –ένα έργο –μια παράσταση που δε κοροϊδεύει το θεατή , προσφέρει ότι υπόσχετε. ΠΟΙΟΤΗΤΑ.

Γιώργο, πόσο δύσκολο ήταν για σένα να παίζεις και συγχρόνως να σκηνοθετείς μια παράσταση που είναι άκρως κωμωδία;

Πλέον έχει γίνει αίμα μου, κυλάει στις φλέβες μου, ’άρα μέσα από αυτό ζω. Αναπνέω, υπάρχω. Στα ακούσματα αυτών των λέξεων δε υπάρχει δυσκολία – υπάρχει μόνο ΜΠΟΡΩ.

Γιώργο, είχα την τύχη να σε γνωρίσω εδώ και πολλά χρόνια  απο τοτε που ξεκίνησες να είσαι  θιασάρχης, ποια ήταν τα προβλήματα που αντιμετώπιζες – εις ακόμα και σήμερα;

Πραγματικά γνωριζόμαστε χρόνια, από τότε που ξεκίνησα να είμαι θιασάρχης και θα συνεχίσω ώσπου να σταματήσει και το τελευταίο δάκρυ μου. Τα προβλήματα που αντιμετώπιζα τότε είναι τα ίδια με το σήμερα. Συκοφαντίες, κακοήθειες συναδέλφων, έχω μαλακομαγνήτη, τα πισωμαχαιρώματα, ΑΧΑΡΙΣΤΕΙΑ και το ψέμα που ανήκει στον ΈΛΛΗΝΑ.

Γιώργο, σήμερα που ο κόσμος στην Ελλάδα ζει μέσα σε μια οικονομική δίνη φτώχειας εξαθλίωσης και πολλών προβλημάτων, πόσο δύσκολο έργο έχεις απέναντι τους ως ηθοποιός ώστε να τους κάνεις να χαμογελάσουν;

Για εμένα και τους συνεργάτες μου είναι εύκολο. Δε κοροϊδεύουμε, έχουμε καλό κείμενο, σπουδαίο έργο και συνολική καταπληκτική δουλειά.

Τι είναι αυτό που σε ξεκουράζει και σε κάνει να ανανεώνεσαι σαν άνθρωπος; Έχεις κάποιο προσωπικό καταφύγιο;

Περνάω πολύ δύσκολη φάση στη ζωή μου. Έχασα τον ήρωά μου ξαφνικά τον Πατέρα μου. Με ξεκουράζει η ιδέα ότι πρέπει να πετύχω τους στόχους μου και να τον κάνω περήφανο – όχι στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, εκείνος ξέρει και εγώ θα το παλέψω. Με ξεκουράζει να βλέπω την Μητέρα μου ήρεμη, με ξεκουράζει να βλέπω τη Αδερφή μου να χαμογελάει. Με ξεκουράζει να βλέπω να παθαίνουν διάφορα κακά οι Έλληνες Βουλευτές.

Η γλώσσα του μέσου της τηλεόρασης πόσο διαφορετική πιστεύεις ότι είναι από αυτή του θεάτρου;

Τηλεόραση παίζει και ένας τυχαίος. Θέατρο αξίζει να παίζουν λίγοι. Υπάρχει μεγάλη διαφορά σε όλα. Διαφορά στο να λέω ΜΠΟΡΩ και τελικά ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ.

Πως θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου μετά από τόσα χρόνια πορείας σε τηλεόραση, σινεμά και θέατρο;

ΑΔΙΚΗΜΕΝΟ… Αλλά ποτέ δε είναι αργά έχω πολλά χρόνια πορείας και προσφοράς ακόμα. Ας βρω την αξιοκρατία, την αγκαλιά και σε άλλη χώρα, πλέον δε με ενδιαφέρει το που αλλά το πότε.

Γιώργο στην σημερινή γενιά υπάρχουν πράγματα που σε γοητεύουν ή που σε απογοητεύουν;

Η σημερινή γενιά έχει πολλά να δώσει, δύσκολα να πάρει. ΑΞΙΖΕΙ η γενιά η σημερινή. Αξίζει γιατί μεγαλώνει μέσα σε σαπίλα, αξίζει να ονειρεύεται, να διεκδικεί. Φυσικά έχει και αυτή τα στραβά της. Το κακό όμως αυτών δε θα φτάσει ποτέ το κακό που έκαναν σε εμάς άλλες γενιές.

Υπάρχουν πράγματα σήμερα που σε απασχολούν και σε προβληματίζουν; Αν ναι, ποια είναι αυτά;

Είναι πολλά, έχω ανησυχίες σαν άνθρωπος, σαν καλλιτέχνης. Μαζί με το σύνολο και εγώ λοιπόν. Δουλειά –επιβίωση – καριέρα -ΥΓΕΙΑ.

Αν σε ρωτούσε κάποιος να περιγράψεις το προφίλ του Γιώργου Μάκρη τι θα απαντούσες;

ΝΤΟΜΠΡΟΣ – ΦΙΛΟΣ – ΜΑΧΗΤΗΣ – ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ

Υπάρχουν δραστηριότητες που σου αρέσουν να ασχολείσαι όταν δεν έχεις θεατρικές υποχρεώσεις;

Ποδόσφαιρο, σινεμά, γυμναστήριο αλλά η δυσκολίες της ζωής μου στερούν και αυτά σε μεγάλο βαθμό.

Ποιά είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;

Δε θα στα πω. Γιατί υπάρχουν κάποιοι που μπορεί να μου κλέψουν τις ιδέες. Το έχουν ξανακάνει άλλωστε αρκετές φορές. ΛΑΜΟΓΙΑ!! Σίγουρα στα σχέδιά μου είναι να φύγω εξωτερικό.

Γιώργο σε ευχαριστώ για αυτήν την υπέροχη συνέντευξη και σου εύχομαι καλή επιτυχία και αυτή τη σεζόν με την παράσταση και τα σχέδιά σου!

Εγώ ευχαριστώ και το εννοώ. Εύχομαι Υγεία και δημιουργικότητα σε εσένα στην ομάδα σου και καλές συνεντεύξεις.

Συνέντευξη Κυριάκος Τσικορδάνος

Φωτογραφία Αδαμαντία Λαουμτζή