Ο Γιώργος Νταλάρας  και η Μαρία Φαραντούρη θα συναντηθούν, για πρώτη φορά ύστερα από τόσα χρόνια παράλληλης διαδρομής, στη σκηνή του «Παλλάς», την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, προκειμένου να δώσουν δύο συναυλίες με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

«Η σύμπραξη αυτή ήταν μια ιδέα του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο της σημαντικής πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει να πραγματοποιεί συναυλίες για την υποστήριξη προσφύγων και αστέγων.

Ο Δήμος μέσω του Κέντρου Υποδοχής & Αλληλεγγύης που έχει δημιουργήσει, στο οποίο θα διατεθεί και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων των συναυλιών, κάνει εξαιρετική δουλειά και πραγματικά αξίζει θαυμασμού και συγχαρητηρίων» λέει η Μαρία Φαραντούρη και προσθέτει: «Στόχος όλων μας είναι να αναδειχτεί το προσφυγικό θέμα και να ευαισθητοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος σχετικά μ’ αυτό. Το προσφυγικό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν έχει βρει τη λύση του, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλη ανασφάλεια και αβεβαιότητα».

Η ερμηνεύτρια νιώθει υπερήφανη για τον εξαιρετικό τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες οι Ελληνες, ενώ επισημαίνει πως το ίδιο συμβαίνει και με τη μεγάλη πλειοψηφία των άλλων ευρωπαϊκών λαών: «Μέσα από το προσφυγικό πρόβλημα έχει αναδειχτεί η ανθρωπιά των Ελλήνων. Είναι αξιοθαύμαστοι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που σώζουν ζωές, οι διασώστες, οι γιατροί, οι εθελοντές, οι απλοί κάτοικοι των νησιών μας. Και ανάλογη στάση ανθρωπιάς συναντώ και στους περισσότερους κατοίκους κι άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπου δίνω συναυλίες. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι ακραίοι που δημιουργούν προβλήματα, αυτοί όμως είναι η μειοψηφία, κάποιοι φανατικοί που εκμεταλλεύονται μεμονωμένα περιστατικά για δημιουργήσουν αρνητικές εντυπώσεις εναντίον των προσφύγων».

Παρ’ όλα αυτά νιώθει την ανάγκη να εξομολογηθεί την έντονη ανησυχία που νιώθει βλέποντας την απάθεια που καλλιεργείται σιγά σιγά απέναντι σε εικόνες φρίκης οι οποίες έχουν γίνει πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας: «Αυτό που με απασχολεί ιδιαίτερα τον τελευταία καιρό είναι ότι, μετά το αρχικό παγκόσμιο σοκ του πρώτου μικρού αγοριού που πνίγηκε στο Αιγαίο, βλέπουμε να συμβαίνουν καθημερινά ανάλογα περιστατικά και δεν αντιδρούμε. Εχουν χαθεί κι άλλα πολλά παιδιά, αλλά εισπράττω μια συμπεριφορά που δείχνει πως έχουμε αρχίσει να συνηθίζουμε την όψη του τέρατος. Σαν να έχουμε εθιστεί στην ανθρώπινη τραγωδία και δεν μας συγκλονίζει πια. Κι αυτό είναι πραγματικά τρομακτικό και οφείλουμε να το παλέψουμε. Πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε τους κομπάρσους και να εστιάσουμε στους κύριους υπαίτιους αυτού του δράματος» υπογραμμίζει με νόημα.

Εκείνη, από την πλευρά της, το παλεύει μέσα από την τέχνη της, τη μουσική, που τόσα χρόνια υπηρετεί με ήθος και αξιοπρέπεια: «Η μουσική σε κάθε δύσκολη εποχή βρίσκει το νόημά της, τον σκοπό της, την αξία της. Εχει τη δύναμη να στέλνει ηχηρά μηνύματα, να αφυπνίζει, να ευαισθητοποιεί. Και τον τελευταίο καιρό νιώθω ότι ενδυναμώνεται η σχέση της τέχνης με τα προβλήματα της κοινωνίας. Για κάμποσα χρόνια το είχαμε χάσει αυτό» επισημαίνει.

Αυτό θα κάνει λοιπόν τα βράδια της Δευτέρας και της Τρίτης στο «Παλλάς» μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα: μέσα από τα τραγούδια των μεγάλων Ελλήνων συνθετών θα προσκαλέσει το κοινό της να γίνει συμμέτοχος του προβλήματος και να αντιδράσει διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο.

Αναστασία Κουκά
ankouka@pegasus.gr