Τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες, όπως και τα υπόλοιπα παραδοσιακά προϊόντα, είναι στενά συνδεδεμένα με την παράδοση, τα ήθη και έθιμα του τόπου μας και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Γι’ αυτό έχουμε υποχρέωση να τα διατηρήσουμε και να τα μεταφέρουμε και στις επόμενες γενιές.

gk sikalaki

Η διατήρηση των φρούτων και των λαχανικών με ζάχαρη και η μεταποίησή τους σε γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες είνα ένας πολύ καλός τρόπος να τα αξιοποίσουμε από κάθε νοικοκυρά. Ιδιαίτερα όταν τα φρούτα και τα λαχανικά είναι από τα πλεονάσματα της παραγωγής ή όταν η τιμή τους είναι χαμηλή.

Παρόλο που σήμερα η Παρασκευή γλυκών κουταλιού και μαρμελάδων έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, πολλές γυναίκες της υπαίθρου με πολύ μεράκι συνεχίζου την παράδοση και ασχολούνται με την παρασκευή αυτών. Ιδιάιτερα σήμερα με την ένταξη στην Ευρωπαική Ένωση τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες μπορούν να αποτελέσουν πηγή απασχόλησης και εισοδήματος στην αγροτική οικογένεια.

gk kydoni

Μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του Τμήματος Γεωργίας αν ενδιαφέρεστε να ασχοληθείτε με την Παρασκευή των γλυκών του κουταλιού και των μαρμελάδων τόσο για οικιακή όσο και για επαγγελματική χρήση.

gk byssino
ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

Η παρασκευή γλυκών του κουταλιού βασίζεται στην ευρεία παραγωγή φρούτων και λαχανικών που συλλέγονται στην περιοχή. Οι τοπικές βιοτεχνίες παρασκευάζουν τα γλυκά σύμφωνα με παραδοσιακές συνταγές, διατηρώντας έτσι τη γεύση και το άρωμά τους.

gk stafyli

 

Τα γλυκά του κουταλιού είναι το πιο χαρακτηριστικό παραδοσιακό ελληνικό κέρασμα, και ξεχωρίζουν για τη μοναδική, φίνα γεύση και ποιότητά τους. Αυτά τα επιδόρπια κλείνουν το γεύμα κάποιου με τον πιο απολαυστικό τρόπο ή συνοδεύουν ποτά. Φρούτα καλυμμένα με σοκολάτα γίνονται νόστιμα κεράσματα, και σερβίρονται σε παραδοσιακές και επίσημες περιστάσεις. Επιπλέον, αφεψήματα με φρουτώδη γεύση και άρωμα αποτελούν ένα προϊόν ευχάριστο προς κατανάλωση.

ΠΗΓΗ:ΦΟΡΕΑΣ