Η «Τερεζίν» συνεχίζει στο θέατρο ΑΡΓΩ αλλάζοντας ημέρα – κάθε Παρασκευή στις 9:00 μμ

Με τις τελευταίες της παραστάσεις να είναι sold out, η μουσικοθεατρική Τερεζίν της ομάδας «Δήλος», το συγκλονιστικό φαντασμα-τικό καμπαρέ που σκηνοθέτησε η Δήμητρα Χατούπη, παίρνει άλλη μια παράταση, αλλάζοντας όμως ημέρα λόγω του προγραμματισμού του θεάτρου.  Έτσι θα δώσει άλλες 4 παραστάσεις και θα παίζεται στο θέατρο Αργώ (Ελευσινίων 15, στάση μετρό Μεταξουργείου) κάθε Παρασκευή στις 9:00 μμ (από 19/2 έως 11/3).

Το πρωτότυπο κείμενο της παράστασης είναι της ομάδας θεάτρου «δήλος», εμπνευσμένο από το θεατρικό κείμενο «Ούτε πουλιά πετάνε, ούτε λουλούδια ανθίζουν» της Σοφίας Αδαμίδου.

ΤΕΡΕΖΙΝ, Ένα καλλιτεχνικό διάβημα ως ύστατη προσπάθεια επιβίωσης

Video παράστασης: 

Τερεζίν. Πόλη – γκέτο για χιλιάδες Εβραίους αλλά και τόπος συνάντησης των μεγαλύτερων Εβραίων καλλιτεχνών. Το γκέτο – βιτρίνα του Ναζιστικού κόμματος, συγκέντρωσε κατά την διάρκεια του Β’ΠΠ πολέμου όλων των ειδών τους καλλιτέχνες. Αντιμέτωποι με τον βέβαιο θάνατο, οι άνθρωποί αυτοί καλούνται να δημιουργήσουν για μια τελευταία φορά πριν σταλούν στους θαλάμους αερίων. Μια ομάδα καλλιτεχνών ετοιμάζει ένα καμπαρέ για την επίσκεψη του Ερυθρού σταυρού. Το τέλος της παράστασης θα σημάνει και το τέλος της ζωής τους. Ο καλλιτέχνης πεθαίνει, το έργο του όμως μένει και ταξιδεύει στον χώρο και στον χρόνο αιωνίως. Ένα καλλιτεχνικό διάβημα ως ύστατη προσπάθεια επιβίωσης, μια μουσικoχορευτική παράσταση ως απάντηση στην φρικαλεότητα των βασανιστηρίων.  

Η Τερεζίν ή αλλιώς Theresienstadt χτίστηκε κατά την διάρκεια του 18ου αιώνα και λειτούργησε αρχικά ως στρατιωτικό οχυρό. Κατά την διάρκεια του Β’ΠΠ χρησιμοποιήθηκε από τους Ναζί ως Εβραϊκό γκέτο. Συγκεκριμένα, η Τερεζίν αποτέλεσε ενδιάμεσο στρατόπεδο για πάνω από 150.000 Εβραίους, πριν επιβιβαστούν στα τρένα θανάτου που οδηγούσαν στο Άουσβιτς και την Τρεμπλίνκα. Μέχρι το τέλος του πολέμου, 35.000 Εβραίοι ανάμεσά τους και δεκάδες χιλιάδες παιδιά, άφησαν την τελευταία τους πνοή στο ιδιόμορφο αυτό γκέτο. Ιδιόμορφο γιατί δεν αποτέλεσε στρατόπεδο εξόντωσης αλλά προπαγάνδας. Χιλιάδες Εβραίοι καλλιτέχνες βρέθηκαν στην Τερεζίν και αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν έργα προς τιμήν του Γερμανικού κράτους. Ένα εικονικό πολιτιστικό κέντρο, ικανό να πείσει τους επισκέπτες του Ερυθρού Σταυρού και την παγκόσμια κοινή γνώμη για την ευνοϊκή μεταχείριση της εβραϊκής φυλής.

ea3e8f30-3299-47fb-8fcd-03dd2c508867

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία:  Δήμητρα Χατούπη

Κίνηση:  Νικολέτα Ξεναρίου

Πρωτότυπη σύνθεση μουσικής:  Χρίστος Θεοδώρου

Διδασκαλία τραγουδιών: Οδυσσέας Ι. Κωνσταντίνου

Ρυθμολογία – Διδασκαλία Κρουστών: Νίκος Τουλιάτος

Σκηνικά:  Αντώνης Χαλκιάς

Κοστούμια:  Μάριος Ράμμος

Φωτισμοί:  Βασίλης Καραργύρης

Βοηθός σκηνοθέτη:  Γιώργος Αδαμαντιάδης

Κατασκευή σκηνικού:  Γιάννης Δαμίγος

Παραγωγή:  Ομάδα θεάτρου «δήλος» | Θέατρο ΑΡΓΩ

Φωτογραφίες: Μιχάλης Αβρατόγλου, Μαρία Σωτηροπούλου

TRAILER/TEASER: Μιλτιάδης Χρηστίδης

Οργάνωση παραγωγής:  Art Minds

ΠΑΙΖΟΥΝ: Πάνος Αποστολόπουλος, Κώστας Αλέξης, Γιούλη Αθουσάκη, Δήμητρα Δρακοπούλου, Δήμητρα Ζακάκη, Τρύφωνας Ζάχαρης, Θωμάς Καζάσης, Δήμητρα Μάμαλου, Μελίνα Μαστραντώνη, Ιάκωβος Μηνδρινός, Νώντας Μιχαλόπουλος, Γρηγόρης Μπαλλάς, Λευτέρης Παπακώστας, Κωνσταντίνος Παράσης, Χριστίνα Πετρολέκα, Αιμιλία Σιαφαρίκα, Γιάννης Σίμος, Ιωάννα Σιμάτη, Θεοδόσης Σκαρβέλης, Φωτεινή Τσούλη, Κλειώ Χαβγιέ, Άννα Χανιώτη, Αστέριος Χασάπης, Οδυσσέας Ι. Κωνσταντίνου, Πένυ Χρυσικού.

Στην τρομπέτα ο Γιώργος Βασιλόπουλος.


86c618c3-4afd-4dfc-863c-802ac31827e0

Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή στις 21.00

(από 19/2 έως 11/3)

Θέατρο ΑΡΓΩ, Ελευσινίων 15, στάση μετρό Μεταξουργείου

Κρατήσεις θέσεων στο τηλ: 210-5201684

Διάρκεια: 105 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

buy.tickethour.com

Cosmote | Deals for you

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

15€ Γενική Είσοδος |10€ Ομαδικό (Για group των 10 ατόμων) | 8€ Φοιτητικό | 5€ Ατέλεια – Ανέργων