Η διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Όλγα Γουλανδρή παρουσιάζει την Art Installation “PRINCIPIVM”. 

Η διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Όλγα Γουλανδρή παρουσίασε στο κοινό την σημαντική ατομική της έκθεση με τον τίτλο: Principium = Αφόρμηση. Οι σφαίρες της καλλιτέχνιδος φιλοτεχνημένες με την τεχνική της ψηφοθέτησης εντυπωσίασαν στον ατμοσφαιρικό κήπο του νεοκλασικού κτιρίου της Ιταλικής Πρεσβείας από τις 21 Ιουνίου μέχρι τις 2 Ιουλίου 2017. Οι δημιουργίες της καλλιτέχνιδος  υποστηρίχτηκαν από την εταιρεία Mapei, η οποία ήταν χορηγός.

Η Όλγα Γουλανδρή με τον Γενικό Διευθυντή της εταιρείας Mapei Δρ. Σπύρο Παπαγιαννάκη.

Το κτίριο της Ιταλικής Πρεσβείας, στην διαδρομή του στον χρόνο, υπήρξε, μεταξύ άλλων, ως ονομαστό ξενοδοχείο το Petit Palais, έργο του αρχιτέκτονα Ernst Ziller, 1837-1923. Στην είσοδο το νεοκλασικό προστώο διαθέτει κίονες ιωνικού ρυθμού στο ισόγειο και κορινθιακού ρυθμού στον πρώτο όροφο. Λειτούργησε ως ξενοδοχείο το χρονικό διάστημα από το 1923 έως το 1933, ενοικιασμένο  ως παράρτημα του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία». Διαμορφώθηκε σε ένα μικρό πολυτελές ξενοδοχείο 60 κλινών, με 32 δωμάτια αλλά με μόνο 1 μπάνιο, ενώ στον κήπο υπήρχε γήπεδο τένις.

Ιταλική Πρεσβεία

Στην έκθεση παρατηρώντας τα έργα της Όλγας Γουλανδρή αντιλαμβανόμαστε την εξέλιξη της παραδοσιακής τεχνικής του ψηφιδωτού. Αποδίδει τρεις διαστάσεις στα έργα της, τα οποία, μέσα από την αντανάκλαση του φωτός και των πτυχώσεων, εκπέμπουν δυναμισμό. Παράλληλα επιτυγχάνει την ψευδαίσθηση της κίνησης και της ροής, αξίες οι οποίες ενυπάρχουν στο ίδιο το κυκλικό σχήμα των έργων. Η δεινή χρήση του υλικού αποτελεί κατάκτηση της καλλιτέχνιδος, μέσα από την οποία εκφράζει το ενδιαφέρον και την αγωνία της για καίρια και διαχρονικά ζητήματα. Επτά αρχετυπικές σφαιρικές φόρμες, αντικατοπτρίζουν, εν δυνάμει, την αέναη κίνηση, ενώ  σηματοδοτούν το εννοιολογικό πλαίσιο και ενεργοποιούν την διαδικασία της βαθύτερης σκέψης.

Η Δρ. Μαράη Γεωργούση, Ιστορικός Τέχνης, επιμελήτρια εκθέσεων-εκδόσεων

Ο ίδιος ο τίτλος της έκθεσης μας παραπέμπει σε ένα ξεκίνημα, μια αρχή.  Οι τίτλοι των έργων είναι ενδεικτικοί των νευραλγικής σημασίας εννοιών και συνειρμών, που μπορούμε να κάνουμε έχοντας ως αφετηρία τα έργα: Lux ex tenebris – Από το σκοτάδι στο φώς. Αισιόδοξο μήνυμα μιας διαρκούς πολυεπίπεδης πάλης ανάμεσα στο σκοτάδι και το φως, που μαίνεται είτε εντός, είτε εκτός της αβάστακτης ελαφρότητας της ανθρώπινης ύπαρξης. Enim est Creator – Είναι ο Δημιουργός. Μια ανώτερη υπερβατική δύναμη, είτε το πρώτο κινούν ακίνητο κατά τον Αριστοτέλη, είτε ο Θεός, ο δημιουργός των πάντων. Σε αυτή την σφαίρα η εικαστικός περιλαμβάνει όλους τους ημιπολύτιμους λίθους. Ydor – Ύδωρ. Νερό, το υγρό ζωογόνο αυτό στοιχείο είναι απαραίτητο για την ύπαρξη οποιασδήποτε μορφής ζωής. «Ύδωρ αρχή της φύσης» κατά τον Θαλή. Σε όλες τις θρησκευτικές παραδόσεις έχει ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα. Ενέχει την δυνατότητα της κάθαρσης. Ο Απόστολος Παύλος αναφερόμενος στο βάπτισμα δηλώνει πως, στο ύδωρ θαβόμαστε εκουσίως μαζί με τις αμαρτίες μας, εικονίζοντας τον θάνατο του Χριστού. Pangaea – Παγγαία. Ο Γερμανός μετεωρολόγος Άλφρεντ Βέγκενερ εμπνευστής της θεωρίας της μετατόπισης των ηπείρων, συγκέντρωσε στοιχεία υποστηρίζοντας πως πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια όλες οι ήπειροι ήταν ενωμένες σε μία υπερήπειρο, την Παγγαία, η οποία περιβαλλόταν από έναν τεράστιο ωκεανό, την Πανθάλασσα. Naturaea – Φύση.

Σφαίρα: Από το σκοτάδι στο φώς

Η φύση αποτελεί το σπίτι μας, τις πρώτες εικόνες ομορφιάς. Είναι επιβεβλημένη η αναγκαιότητα της αειφόρου, βιώσιμης ανάπτυξης. Ego Alpha et Omega – Είμαι το Άλφα και το Ωμέγα. Η κυριαρχία του ανθρώπου επισφαλής ή όχι, είναι ενδεικτική των κατορθωμάτων του και της ενδεχόμενης αλαζονείας του. Σε αυτή την σφαίρα η καλλιτέχνης έχει αποτυπώσει το πρόσωπο ενός ανθρώπου που ξεπροβάλει μέσα από τον πυρήνα της σφαίρας, ενώ επάνω σε αυτήν υπάρχουν φιλοτεχνημένα τα ιδεογράμματα της Μυκηναϊκής περιόδου, δηλαδή η Γραμμική Β. Τέλος η μικρότερου μεγέθους σφαίρα, Evolutio – Εξέλιξη. Η εξέλιξη εμπεριέχει την αλλαγή ως κυρίαρχο συστατικό της. Το σύνολο διαδοχικών αλληλουχιών και θετικών αλλαγών συνθέτουν την πολυδιάστατη έννοια της εξέλιξης.

Το ταξίδι των σφαιρών της Όλγας Γουλανδρή συνεχίζεται μέσα μας, 7 οι κύκλοι στο Καθαρτήριο της Θείας Κωμωδίας του Δάντη, αφού εξαγνιστεί η ψυχή φτάνει στην κορυφή.

Η Ρίτα Πικρού – Μωραϊτάκη, πρώην Υποψήφια Ευρωβουλευτής με την εικαστικό Όλγα Γουλανδρή
Art Installation “PRINCIPIVM” της καλλιτέχνιδος Όλγας Γουλανδρή
Η Δρ. Μαράη Γεωργούση, Ιστορικός Τέχνης, μαζί με την διεθνούς φήμης καλλιτέχνιδα Όλγα Γουλανδρή.

Γράφει: Η Δρ. Μαράη Γεωργούση, Ιστορικός Τέχνης, επιμελήτρια εκθέσεων