Η ιστορια το χαλβά στα Τρίκαλα ξεκινάει το 1885 όπου ο Αθανάσιος Μάτης, μαζί με συντοπίτες του από τον Αμάραντο Τρικάλων, πηγαίνει στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας σε αναζήτηση καλύτερης τύχης.

Βρίσκει δουλειά σε χαλβαδοποιείο, όπου μαθαίνει τα μυστικά της παραγωγής χαλβά.Το 1898 ο Αθανάσιος Μάτης επιστρέφει στα Τρίκαλα και ανοίγει ένα παντοπωλείο στο κέντρο της πόλης. Παράλληλα, αρχίζει και παρασκευάζει μικρές ποσότητες χαλβά σε ένα υποτυπώδες εργαστήριο σε παρακείμενο χώρο του παντοπωλείου, τον οποίο και πουλάει στο μαγαζί του.

η-ιστορία-του-χαλβά-στα-τρίκαλα

Το 1929 το χαλβαδοποιείο εκσυγχρονίζεται και αγοράζεται ο πρώτος λέβητας ατμού. Η παραγωγή αυξάνεται και το προϊόν αρχίζει και πωλείται και εκτός Τρικάλων. Αρκετά  χρόνια αργότερα και ποιο συγκεκριμένα το 1963  γίνεται η πρώτη εξαγωγική πώληση στην Αυστραλία.Το έτος 1972 η επιχείρηση  παίρνει την απόφαση να μεταφερθεί εκτός κέντρου πόλης σε σύγχρονες εγκαταστάσεις.

η-ιστορία-του-χαλβά-στα-τρίκαλα

Τριάντα χρόνια αργότερα η επιχείρηση ΜΑΤΗΣ κατασκευάζει καινούργια πτέρυγα 3.500 τ.μ. με σύγχρονα ψυγεία και νέους αποθηκευτικούς χώρους.

Σήμερα

Η επιχείρηση έχει φτάσει στην 4η γενιά της οικογένειας. Ο χαλβάς βρίσκεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ και παντοπωλείων όλης της Ελλάδας και εξάγεται σε 11 χώρες: Αυστραλία, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Μ. Βρετανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Μάλτα και Ιορδανία.

 

www.greekaffair.gr