Η ορκωμοσία σε λίγη ώρα  και ποια θα είναι τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης

Με γρήγορους ρυθμούς αναμένεται να κινηθεί τα επόμενα 24ωρα ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το αποτέλεσμα της κάλπης των εθνικών εκλογών 2019, που διαμορφώνει ένα ριζικά διαφορετικό τοπίο.

Η μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και η κατάκτηση της αυτοδυναμίας με 158 έδρες επιτρέπει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να κινηθεί χωρίς προσκόμματα και να δείξει τις προθέσεις του για την επανεκκίνηση της Οικονομίας μέσα στις πρώτες εβδομάδες της νέας διακυβέρνησης.

Ετοιμο το νέο υπουργικό Συμβούλιο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει δεκτός σήμερα το μεσημέρι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και στην 1 το μεσημέρι θα ορκιστεί πρωθυπουργός της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες στην ορκωμοσία αναμένεται να είναι μόνο η οικογένεια του νέου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τον υποδεχθεί ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την παράδοση-παραλαβή.

Τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου ανακοίνωσε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Αύριο, η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση, μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, ανακοίνωσε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Συγκεκριμένα, η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου είναι η εξής:

Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Πικραμμένος.

Όσον αφορά στα υπουργεία, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε τα παρακάτω:

Υπουργείο Οικονομικών

Νέος υπουργός Οικονομικών είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Το υπουργείο Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος

Στη θέση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος τοποθετείται ο Κωστής Χατζηδάκης.

Υπουργείο Εξωτερικών

Στο υπουργείο Εξωτερικών τοποθετείται ο Νίκος Δένδιας ως υπουργός. 

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. 

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Τα «ηνία» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.

Υπουργείο Εργασίας

Υπουργός Εργασίας αναλαμβάνει ο Γιάννης Βρούτσης.

Υπουργείο Δικαιοσύνης

Υπουργός Δικαιοσύνης αναλαμβάνει ο Κώστας Τσιάρας.

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Νέος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Υπουργείο Παιδείας

Υπουργός Παιδείας ανακοινώθηκε ότι αναλαμβάνει η Νίκη Κεραμέως. 

Υπουργείο Υγείας

Στο υπουργείο Υγείας αναλμβάνει υπουργός ο Βασίλης Κικίλιας. 

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναλαμβάνει ο Κώστας Καραμανλής.

Υπουργείο Επικρατείας

Νέος υπουργός Επικρατείας είναι ο Γεώργιος Γεραπετρίτης.

Υπουργείο Τουρισμού

Στο υπουργείο Τουρισμού τοποθετείται ο Χάρης Θεοχάρης.

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής 

Υπουργός Ναυτιλίας αναλαμβάνει ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο Μάκης Βορίδης.

Υπουργείο Πολιτισμού

Στο υπουργείο Πολιτισμού τοποθετείται Λίνα Μενδώνη. 

Υφυπουργός αμρόδιος για θέματα Αθλητισμού αναλαμβάνει ο Λευτέρης Αυγενάκης. 

Νωρίτερα σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορκίστηκε πρωθυπουργός στο Προεδρικό Μέγαρο και ακολουθεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Μέγαρο Μαξίμου. Αύριο, αναμένεται και η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. μ

Το νέο υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την Τετάρτη στη Βουλή. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα είναι και η μοναδική φορά που το υπουργικό συμβούλιο της ΝΔ θα συνεδριάσει στη Βουλή, καθώς όλα τα επόμενα θα πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Τα πρώτα νομοσχέδια
Οπως δήλωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Βουλή θα μείνει ανοιχτή όλο το καλοκαίρι προκειμένου η νέα κυβέρνηση να μπορέσει να προωθήσει γρήγορα το κυβερνητικό της έργο και τα πρώτα κρίσιμα νομοσχέδια να κατατεθούν και να ψηφισθούν άμεσα.

Το πρώτο νομοσχέδιο θα έχει τον τίτλο «Οργάνωση και λειτουργία της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων» και θα προβλέπει την άμεση θέσπιση μιας Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας με ισχυρό ρόλο, στην οποία θα συνενώνονται σημαντικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το δεύτερο νομοσχέδιο που σκοπεύει η ΝΔ να καταθέσει προς ψήφιση είναι το φορολογικό. Θα περιλαμβάνει την μείωση των φορολογικών συντελεστών όπως έχει δεσμευθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το τρίτο νομοσχέδιο που σχεδιάζεται να κατατεθεί αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στη διοίκηση δήμων και περιφερειών από την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Δήμοι και Περιφέρειες που κρίθηκαν στον δεύτερο γύρο κινδυνεύουν με παράλυση καθώς η έλλειψη πλειοψηφίας των δημάρχων και περιφερειαρχών, εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων και οδηγεί σε ακυβερνησία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Θεσσαλονίκη όπου ο Κωνσταντίνος Ζέρβας που εκλέχθηκε δήμαρχος έχει επτά συμβούλους σε σύνολο 42. Σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται αυξημένες αρμοδιότητες για δημάρχους και περιφερειάρχες προκειμένου να μπορούν να διοικήσουν τους δήμους.

Νέο πολιτικό σκηνικό
Με τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν θα φανούν και οι προθέσεις του ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα συγκρατεί ενα μεγάλο μέρος των δυνάμεών του, έκανε τον πρωθυπουργό να δηλώσει οτι δεν πρόκειται για στρατηγική ήττα, ότι το κόμμα του συνιστά την μεγάλη δύναμη στον προοδευτικό χώρο και πρόσθεσε ότι θα ασκήσει δυναμική αντιπολίτευση. Πρσθέτοντας: «Εύχομαι και ελπίζω η επάνοδος της ΝΔ στη διακυβέρνηση του τόπου να μη γίνει αφορμή ρεβανσισμού και εκδικητικότητας ιδίως απέναντι σε σημαντικές κατακτήσεις υπέρ της κοινωνίας και των εργαζομένων. Θα ασκήσουμε υπεύθυνη και δυναμική αντιπολίτευση, υπεράσπισης της φωνής των αδυνάμων, των αξιών μας και θα προετοιμαστούμε ώστε πιο ώριμοι, με μεγαλύτερη εμπειρία και δύναμη να επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου».

Σε πρώτη φάση πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί αναμφιβολα σε συνέδριο, με στόχο όπως δήλωσε ο κ. Τσίπρας, την διαμόρφωση της νέας του φυσιογνωμίας.

Η άνοδος πάντως του ΚΙΝΑΛ δίνει νέα δυναμική στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα της Φώφης Γεννηματά, και αναμένεται να υπάρξει διαγκωνισμός στην αντιπολίτευση, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις δυνατότητες συναίνεσης.