Αφιέρωμα… ΙΟΝ για ΠΑΝΤΑ: Η γλυκιά πορεία της ελληνικής σοκολατοποιίας.

Ποιος μπορεί να αρνηθεί τη γλυκιά απόλαυση μιας σοκολάτας;  Η απάντηση είναι σχεδόν κανείς !!

Με προέλευση που χάνεται κάπου στη Κεντρική Αμερική μέσα στους αιώνες, η σοκολάτα και τα προιόντα που παράγονται απο αυτή αποτελούν σήμα κατατεθέν για τους λάτρεις των γλυκισμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.  Η μεταφορά καρπών κακαόδενδρου στην Ευρώπη απο Ευρωπαίους εξευρευνητές, οι οποιοι είχαν δοκιμάσει το ρόφημα «σοκλάτλ» των Αζτέκων, πυροδότησε την ταχύτατη εξάπλωση του νέου αυτού προιόντος σε ολόκληρη την ήπειρο, ενω ταυτόχρονα συνέβαλε στη δημιουργία της πρώτης πλάκας σοκολάτας στο κόσμο.  Λίγο αργότερα, η «τροφή των θεών» όπως χαρακτηρίστηκε, καταφθάνει στην Ελλάδα και το όνομα ΙΟΝ γίνεται συνώνυμο της σοκολάτας  για παραπάνω απο 80 χρόνια, χάριν στην προσήλωση της εταιρείας στην ποιότητα, την καινοτομία και τη ξεχωριστή γεύση των προϊόντων της.

ION ga 1Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πως αυτοί είναι οι καρποί του κακαόδενδρου, απο όπου προέρχεται η αγαπημένη μας σοκολάτα;

Το έτος 1930 μια ομάδα μετόχων ιδρύει ένα εργοστάσιο παραγωγής σοκολάτας κάπου στην οδό Πειραιώς, κοντά στο Νέο Φάληρο,  όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα.  Ως συνέχεια της ΙΟΝ Α.Ε. που πήρε το όνομά της απο το «ίον το εύοσμο», δηλαδή τον μενεξέ, δημιουργείται και η εταιρεία NASKO Α.Ε. με σκοπό τη παραγωγή ζαχαρωδών προϊόντων.  Ωστόσο, τα θεμέλια του σημερινού μεγέθους της ΙΟΝ, που την καθιστούν μια απο τις μεγαλύτερες βιομηχανίες σοκολατοειδών και ζαχαροειδών προϊόντων στην Ελλάδα, τοποθετούνται μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.  Το 1956 ιδρύεται η εμπορική εταιρεία ΄Αδελφοί Ι. Κωτσιόπουλοι΄, η οποία αναλαμβάνει την αποκλειστική διάθεση τόσο των προϊόντων της ΙΟΝ, όσο και των προϊόντων της ΝΑSΚΟ.  Με έδρα στον Πειραιά και το πρώτο της κατάστημα στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, η νεοσύστατη αυτή εταιρεία θέτει τις βάσεις του σημερινού δικτύου  πωλήσεων και διανομής της εταιρείας ΙΟΝ.  Λίγο αργότερα, η ΙΟΝ αφομοιώνει την εταιρεία ΝΑSΚΟ Α.Ε.και αποκτά πλέον την σημερινή της μορφή με παραγωγή ευρείας γκάμας ζαχαρωδών και σοκολατοειδών προϊόντων.

ion ergostasio

Το εργοστάσιο σοκολατοποιίας ΙΟΝ, εκεί που το ταξίδι της ελληνικής σοκολάτας ξεκινά.

Η ΙΟΝ αποτελεί τη πρώτη εταιρεία που λανσάρισε σοκολάτα γάλακτος με αμύγδαλα στην ελληνική αγορά, μια σοκολάτα που μέχρι σήμερα αποτελεί είδος ιδιαίτερα αγαπητό και ευρέως καταναλώσιμο.  Το κλαδί της ανθισμένης μυγδαλιάς  που χαρακτηρίζει τη συσκευασία της έγινε απόλυτο συνώνυμο στη συνείδηση των καταναλωτών με τη σοκολάτα αμυγδάλου.  Η ΙΟΝ αμυγδάλου παραμένει ο ηγέτης της αγοράς για περισσότερο απο πέντε δεκαετίες. 

ION ga 2Η σοκολάτα αμυγδάλου ΙΟΝ παραμένει γνωστή τόσο για τη μοναδική της γεύση, όσο και για τις πρωτότυπες και διαχρονικές τεχνικές προώθησής της.

Το 1976 η ΙΟΝ δημιουργεί και λανσάρει για πρώτη φορά στην Ελλάδα σοκολατάκι που μέσα περιέχει ένα ολόκληρο φουντούκι.  Γεννιέται έτσι η NOISETTA, το πιο πετυχημένο σοκολατάκι της αγοράς.  Σταθμό στην εξέλιξη της ΙΟΝ αποτελούν οι σημαντικές επενδύσεις στην Άρτα, με τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής γκοφρέτας.  Η σοκοφρέτα της ΙΟΝ γίνεται σταδιακά το πρώτο σε προτίμηση σνακ στην ελληνική αγορά και διατίθεται σε διάφορες γεύσεις (απλή η με φουντούκι), καθώς και σε διάφορα μεγέθη (mini σοκοφρέτα).  Στο ίδιο πλαίσιο, η σειρά σοκολατών Break αποτελεί μια ακόμα καινοτομία ως η πρώτη τετράγωνη σοκολάτα ελληνικής παραγωγής, σε συσκευασία με εύκολο άνοιγμα καθώς και μια πλούσια γκάμα νέων γεύσεων, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί το πρώτο προιόν που αποκτά ολοκληρωμένη διαδικτυακή περιουσία στο www.break.gr.

sokofreta ion

Η σοκοφρέτα ΙΟΝ, το γλυκό σνακ που συνοδεύει ολόκληρες γενιές σε ένα ταξίδι μοναδικής γεύσης.

Κατα καιρούς, η απόκτηση κι άλλων εταιρειών, όπως αυτή της εταιρείας ΙΝΤΕΡΙΑ Α.Ε. που παράγει το προιόν με το εμπορικό σήμα Nucrema ή αυτή της σοκολατοποιίας Mabel το 1999 που εξειδικεύεται στη παραγωγή εποχιακών-εορταστικών προϊόντων (Πασχαλινά και Χριστουγεννιάτικα), προσφέρει ένα ακόμα μεγάλο βήμα εξάπλωσης και ανάπτυξης της εταιρείας ΙΟΝ στον κλάδο της. 

ION ga 3Η Nucrema αλειμμένη σε μια φέτα ψωμί αποτελεί ανέκαθεν το πιο απολαυστικό πρωινό ή απογευματινό σνακ.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως πλήθος προιόντων της εταιρείας ΙΟΝ παρουσιάζουν ενδιαφέρον είτε λόγω της σύνθεσης τους, είτε λόγω της συσκευασίας τους ή ακόμα και λόγω της μορφής επικοινωνίας,  προώθησης και τοποθέτησης τους στην αγορά.  Στις δεκαετίες του 60 και 70 η ΙΟΝ ήταν από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που χρησιμοποίησαν ενεργά την  διαφήμιση, πρώτα την έντυπη και αργότερα, με την εξάπλωση της τηλεόρασης, τα διαφημιστικά σποτ.  Ποιος δεν θυμάται την γνωστή καραμέλα ΙΟΝ Υγείας, από τις πρώτες καραμέλες λαιμού στην Ελλάδα, ή τις παιδικές γκοφρέτες Σαφάρι με συλλογή καρτών με εικόνες αγρίων ζώων και πολλούς ακόμη διαγωνισμούς καταναλωτών; 

SAFARI (1)Οι δημοφιλείς σοκοφρέτες «Σαφάρι» θυμίζουν στιγμές απο τα παιδικά χρόνια πολλών Ελλήνων.

Η ΙΟΝ είναι η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα που ακολουθεί ολοκληρωμένη διαδικασία παραγωγής σοκολάτας και κακάο, από τον καρπό του κακαόδενδρου έως το τελικό προϊόν.  Εισάγει, κατόπιν αυστηρής διαδικασίας επιλογής, καρπούς υψηλής ποιότητας από τις διάφορες χώρες παραγωγής κακάο (Γκάνα, Ακτή Ελεφαντοστού, Εκουαδόρ, Μαδαγασκάρη, Τζαμάικα κλπ.), τους αναμειγνύει, ώστε να επιτευχτεί το καλύτερο μίγμα για κάθε κατηγορία προϊόντων, τους καβουρντίζει και τους αλέθει παράγοντας την μάζα κακάο.  Στην συνέχεια, ολοκληρώνει την παραγωγή σοκολάτας και κακάο σε σκόνη.  Το σύνολο των εισαγωγών καρπών κακάο στην Ελλάδα πραγματοποιείται αποκλειστικά από την ΙΟΝ Α.Ε., ώστε η εταιρεία είναι σε θέση να ελέγχει πλήρως την ποιότητα και την ιδιαίτερη γεύση των προϊόντων της.
Η ΙΟΝ σήμερα διαθέτει τρεις σύγχρονες μονάδες παραγωγής (Ν. Φάληρο, Άρτα και Μαρκόπουλο Αττικής), με υψηλή παραγωγική δυνατότητα, εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου και εξέλιξης νέων προϊόντων.  Διαθέτει Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρησης, αφού στοχεύει στην ανάπτυξη και υιοθέτηση περιβαλλοντικά ανεκτών παραγωγικών διαδικασιών, ενώ ταυτόχρονα η εξαγωγική της δραστηριότητα εξαπλώνεται στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, του Αραβικού Κόσμου, της Δυτικής Αμερικής και της Απω Ανατολής (Ιαπωνία).  Με σύνολο εργαζομένων που ξεπερνάει τους 970 και κύκλο εργασιών κοντά στα 105 εκατομμύρια ΕΥΡΩ, δίκαια κατατάσσεται μεταξύ των 60 μεγαλυτέρων βιομηχανιών στην Ελλάδα και  είναι εξ ολοκλήρου ελληνικών συμφερόντων.

 

Σύνταξη: Μαρία Παραρά

greekaffair.gr