Ιός της γρίπης τι πρέπει να γνωρίζουμε ;

 

Λίγο πριν την περίοδο που η εποχική γρίπη βρίσκεται συνήθως σε έξαρση, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να προστατευτούμε για να μειώσουμε τις πιθανότητες να νοσήσουμε αλλά και να μεταδώσουμε τον ιό αν ήδη έχουμε νοσήσει.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της εποχικής γρίπης; Υψηλός πυρετός, απότομη έναρξη έντονου πονοκεφάλου, έντονοι μυϊκοί πόνοι, έντονη εξάντληση, έντονος και επίμονος βήχας και μερικές φορές, καταρροή και φτάρνισμα.

Για ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως είναι τα άτομα άνω των 60 ετών, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα, έγκυες και θηλάζουσες, άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, καθώς και τα άτομα που βρίσκονται σε φυλακές, ιδρύματα, σχολές και ειδικά σχολεία, είναι απαραίτητο το αντιγριπικό εμβόλιοπου μπορεί να γίνει ακόμα και στο παρά πέντε.

Επειδή ο ιός της γρίπης μεταδίδεται σχεδόν πάντοτε με τις εκκρίσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος που αποβάλλονται με την ομιλία, το βήχα και το φτάρνισμα χρειάζεται προσοχή όταν ερχόμαστε σε επαφή με πολύ κόσμο. Σημαντικό είναι να τηρούμε κάποιους βασικούς κανόνες προσωπικής υγιεινής, όπως:

  • Να πλένουμε πάντα τα χέρια μας όταν επιστρέφουμε σπίτι τουλάχιστον για 15-20 δευτερόλεπτα και με ειδικό αλκοολούχο διάλυμα ή ειδικά αντισηπτικά μαντηλάκια αν είμαστε εκτός σπιτιού.
  • Να σκεπάζουμε το στόμα και τη μύτη κατά το βήχα ή το φτάρνισμα με χαρτομάντιλο, στη συνέχεια να το πετάμε και να πλένουμε τα χέρια μας.
  • Αν δεν έχουμε χαρτομάντιλο, χρησιμοποιούμε το εσωτερικό του αγκώνα μας για να βήξουμε ή να φτερνιστούμε.
  • Αν δεν έχουμε πλύνει τα χέρια μας και κυκλοφορούμε σε χώρους με πολύ κόσμο ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αποφεύγουμε να πιάνουμε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας. Αποφεύγουμε, επίσης, να πιάνουμε πόμολα, αλυσίδες, κορδόνια (π.χ. σε σειρές αναμονής) σε κοινόχρηστους χώρους.
  • Πλένουμε τα χέρια μας συχνά αν βρισκόμαστε σε επαφή με κάποιον που νοσεί.
  • Φροντίζουμε να έχουμε καλή φυσική κατάσταση, να τρώμε υγιεινά και θρεπτικά, όπως λαχανικά και φρούτα, να ασκούμαστε και να κοιμόμαστε επαρκείς ώρες.
  • Αποφεύγουμε τις συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους ειδικά αν έχουμε μαζί μας παιδιά σε περιόδους έξαρσης.
  • Μένουμε στο σπίτι για να μην μεταδώσουμε τον ιό. Οι ενήλικοι μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο μια μέρα πριν αρρωστήσουν και για 5 έως 7 μέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορούν να τη μεταδίδουν για περισσότερο από μια εβδομάδα.