«Καμπανάκι» για εκδήλωση φονικής επιδημίας στην Ελλάδα χτυπά Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (χάρτης)

 

Στην κόκκινη ζώνη των χωρών που κινδυνεύουν με το ξέσπασμα ενός φονικού ιού, όπως αυτός της Ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας, τοποθετεί την Ελλάδα μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (Ντέιβις).

Υστερα από μελέτη που διενήργησαν στους συνήθεις… υπόπτους, τα κουνούπια, αλλά και σε 10.400 είδη πουλιών και 5.400 θηλαστικά, η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Ντέιβις, δημιούργησε έναν παγκόσμιο χάρτη στον οποίο διακρίνονται οι πιθανοί κίνδυνοι.

Σύμφωνα με τον χάρτη, όπως αναφέρει η Daily Mail, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα «έκρηξης» του ιού της Ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας σε πολλές χώρες της -Δυτικής κυρίως- Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Πρόκειται για μια λοίμωξη που μεταδίδεται με το δήγμα κουνουπιών και μπορεί να προκαλέσει πυρετό, πονοκεφάλους, στομαχικές διαταραχές, νευρολογικές διαταραχές (ακόμη και πρόβλημα στην κίνηση), καθώς και σπασμούς.

Το ποσοστό της θνησιμότητας, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων, κυμαίνεται ανάμεσα στο 20% και το 30%.

Η ίδια έρευνα χτυπά «καμπανάκι» για τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ΗΠΑ και Καναδά, για τον ιό Ρίο Μπράβο και του Δάγκειου Πυρετού σε Λατινική Αμερική (κυρίως Βραζιλία), και για Κίτρινο Πυρετό και τον ιό Ζίκα στην Ινδονησία.