Καστοριά πόλη μαγική, ερωτική, καρδιοκλέφτρα.

Ο χειμώνας μας χτυπά την πόρτα άγρια και απειλητικά.

Κουβαλάει μαζί τα δικά του τραταμέντα: κρύο, βοριάδες, χαμηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται άψογα με τα Σαββατοκύριακα που έπονται για ένα απόλυτο χαλαρωτικό τετραήμερο! Μακριά από άγχος, καθημερινότητα, υποχρεώσεις! Τι καλύτερο λοιπόν από ένα ταξίδι;

kastoria.ga1F

Καστοριά λοιπόν η σημερινή μας πρόταση. Μια πόλη μαγική, ερωτική, καρδιοκλέφτρα, ρομαντική, φιλόξενη, ανθρώπινη, άμεση. Δεν μπορώ να περιορίσω τα συναισθήματά μου όποτε τη σκέφτομαι! Έχω τις καλύτερες αναμνήσεις από κει κι ελπίζω να σας παροτρύνω σωστά για να αποκτήσετε κι εσείς τις δικές σας! Μια πόλη που σε υποδέχεται με το ομορφότερο δώρο της, την ομώνυμη λίμνη, ένα γαλάζιο πεντακάθαρο σεντόνι που κυματίζει απαλά τις βάρκες των ψαράδων και νανουρίζει γλυκά τους νεοσσούς των πουλιών που φωλιάζουν στις όχθες της.

Η Καστορία βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία και είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού. Το όνομά της πιστεύεται ότι οφείλεται στους κάστορες που ζούσαν στις όχθες της, τουλάχιστον ως τον 18ο αιώνα, δημιουργώντας ευκαιρίες για να αναπτυχθεί η τέχνη της γουναρικής στην περιοχή! Οι κλιματολογικές συνθήκες που άλλαξαν και η ελάττωση των νερών που κατεβαίνουν από το όρος Βίτσι οφείλουν τη σταδιακή εξαφάνιση αυτών των χαριτωμένων ζώων. Η Καστοριά ήταν ο πυρήνας της επαναστατικής δράσης του Μακεδονικού Αγώνα και αποδόθηκε στην Ελλάδα μόλις το 1912! Στην πόλη ελκύουν το βλέμμα του επισκέπτη εβδομήντα δύο εκκλησίες, αδιάψευστοι μάρτυρες της βυζαντινής και μεταβυζαντινής μνήμης.

Αγαπημένη μου βόλτα, εκτός από τις όχθες της λίμνης, είναι και οι δρόμοι της συνοικίας Ντουλτσό, που είναι διάστικτοι από πανέμορφα αρχοντικά, γεμάτα αίγλη και ευμορφία, περίτεχνα ξυλόγλυπτα στο εσωτερικό και στοιχεία μοναδικής τοπικής αρχιτεκτονικής διάχυτα παντού. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το καταπληκτικό λαογραφικό μουσείο της πόλης σε εκείνη την περιοχή και να θαυμάσετε από κοντά την εσωτερική διαρρύθμιση, τις σάλες και τα δώματα. Ειδικά η κεντρική σάλα, λουσμένη στο μακεδονικό φως, θα σας μαγέψει και θα σας θυμίσει τη σκηνή του γάμου της προστατευομένης της Μαρίκας Σουέζ όπως προβλήθηκε στην τηλεοπτική σειρά Και ύστερα ήρθαν οι μέλισσες! Ναι, εκεί γυρίστηκε! Κοντά στο Ντουλτσό είναι και η Σπηλιά του Δράκου, ένα καταπληκτικό σπήλαιο απαράμιλλης ομορφιάς που θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό ως προς τα παιχνιδίσματα που μπορεί να κάνει η φύση με τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες!

kastoria.ga3

Επιλέξτε λοιπόν την Καστοριά για τις φετεινές χειμερινές σας διακοπές, βηματίστε νωχελικά στις όχθες της πλανεύτρας λίμνης, αφεθείτε στο χρόνο να σας γυρίσει στο παρελθόν της πόλης, επιτρέψτε στα αρχοντικά να σας ψιθυρίσουν παλιές ιστορίες και αγνοήστε την καθημερινότητά σας. Εδώ οι άνθρωποι ερωτεύονται!

 

Πάνος Τουρλής

 

greekaffair.gr