Η Κατερίνα Βρανά φιλοξενείται στο greekaffair.gr και μιλάει στον Κυριάκο Τσικορδάνο.

Κατερίνα θα ήθελα να μας πεις πού γεννήθηκες και πού πέρασες τα εφηβικά σου χρόνια;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στο Μαρούσι.

Το μικρόβιο της υποκριτικής και του stand-up, πότε το απέκτησες;

Νομίζω το μικρόβιο της υποκριτικής το είχα από πολύ μικρή, δεν θυμάμαι να μην θέλω να γίνω ηθοποιός. Και του stand-up ήταν μια πολύ φυσική επέκταση του να θέλω να είμαι πάνω στην σκηνή, να κάνω σόου.

Τι πρέπει να έχει ένας ηθοποιός Κατερίνα για να πετύχει στο stand-up;

Θα έλεγα τα δύο βασικά είναι να έχει χιούμορ και να θέλει πραγματικά να το κάνει. Κι άμα το πάρεις απόφαση να το δοκιμάσεις, πρέπει να χάσεις λίγο την απόσταση που κρατάς από το κοινό ως ηθοποιός. Είναι πολύ πιο άμεση η σχέση σου με το κοινό και θέλουν να δουν εσένα, όχι κάποιο ρόλο που παίζεις.

Έχεις καταφέρει να κάνεις stand-up σε Αμερική , Αυστραλία Αγγλία και Ελλάδα. Ποιες είναι η διαφορές που έχεις εντοπίσει ανάμεσα στο ελληνικό κοινό και το ξένο;

Το ξένο κοινό είναι πολύ πιο εξοικειωμένο με το stand-up comedy. Σε τέτοιο σημείο που μπορείς να παίξεις μαζί τους και με τους ίδιους τους όρους και τα «τροπάρια» του είδους. Στην Ελλάδα από την άλλη, έχουμε πολύ καλά, δυνατά γέλια. Το πώς γελάει το ελληνικό κοινό εγώ το χαίρομαι απίστευτα.

Το “Feta with the Queen” πως ξεκίνησε σαν ιδέα και πόσο διάστημα σου πήρε για να το  ολοκληρώσεις;

Ξεκίνησε από ένα σόου που έκανα στα Ελληνικά που λεγότανε «Μαραζώνω Στην Ξενιτιά» κι έπειτα όταν με την κρίση άρχισε ένα ενδιαφέρον για την Ελλάδα κι όλοι με ρωτούσανε, έ, εκεί γράφτηκε και το υπόλοιπο. Μου πήρε κανα χρόνο να το έχω σε κατάσταση με την οποία ήμουν ευχαριστημένη εγώ. Και νομίζω δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, όλο και κάτι μικροπράγματα αλλάζω.

Ποιο είναι το μήνυμα που προσπαθείς να περάσεις μέσω της παράστασης, “Feta with the Queen”;

Δεν έχω κάποιο μήνυμα, είναι απλώς τα συμπεράσματα στα οποία έχω φτάσει μετά από τα όσα χρόνια ζω έξω και να ταξιδεύω. Το μήνυμα είναι ότι πρέπει να γίνω βασίλισσα.

Ποιο πιστεύεις ότι είναι το μεγαλύτερο σου προσόν ως κωμικός και ποιο είναι το μεγαλύτερο σου μειονέκτημα;

Θα έλεγα ότι ένα από τα ατού μου είναι η άνεσή μου πάνω στην σκηνή και το μεγαλύτερό μου μειονέκτημα είναι που δεν μπορώ να κάτσω να γράψω.

Μίλησε μας όμως λίγο για το Αngel comedy club. Πως αισθάνεσαι που τρέχεις ένα από τα πιο επιτυχημένα club αυτοσχεδιασμού στο Λονδίνο;

Να πω ότι το Angel Comedy επικεντρώνεται στο stand-up comedy κι όχι στον κωμικό αυτοσχεδιασμό γιατί διαφέρουν πολύ το ένα από το άλλο. Το club το αρχίσαμε από μιά βραδιά την εβδομάδα το 2010 και τώρα είναι 7 μέρες την εβδομάδα οπότε νιώθουμε πάρα πολύ ευχαριστημένοι με την ανταπόκριση του κοινού και το πόσο καλά πάει. Πραγματικά το νιώθω σαν παιδί μου που τώρα το έχω αφήσει να το μεγαλώσουν άλλοι…

Κατερίνα υπάρχουν πιστεύεις όρια στο stand-up;

Ναι βέβαια. Άμα κάτι δεν είναι αστείο. Αυτό είναι το όριο.

Με το διαδίκτυο, ποια είναι η σχέση σου και πόσο οργανωμένη είσαι πάνω στο κομμάτι αυτό;

Νομίζω αρκετά έως πολύ. Το πρόβλημά μου είναι το facebook που το χρησιμοποιώ πάρα πολύ για δουλειά αλλά από τη στιγμή που θαι μπεις σε τραβάει να χαζολογήσεις όσο τίποτ’ άλλο. Όπότε πρέπει πρώτα να κάνω όλα αυτά που μπορούν να γίνουν άνευ facebook και μετά να ασχοληθώ με τα ζητήματα που συνδέονται μέσω facebook. Εκεί χάνω την οργάνωση λιγάκι.

Ο μεγαλύτερος φόβος της Κατερίνα Βρανάς, ποιος είναι;

Αυτή τη στιγμή ότι δεν θα έχω ελεύθερο χρόνο μέχρι τον Μάιο. Και χρειάζομαι επειγόντως λίγο μία παύση, έστω και για μια βδομάδα..

Ελεύθερο χρόνο στη ζωή σου έχεις;  Πώς τον περνάς; Ποια είναι τα χόμπι σου;

Όπως έλεγα… Αυτήν την στιγμή δεν έχω ελεύθερο χρόνο. Σχεδόν καθόλου. Αλλά εάν είχα θα έβγαινα με φίλους που έχω να δω καιρό, θα πήγαινα σινεμά, σε καμιά ταβερνούλα με παρέα..

Πόσο καιρό θα βρίσκεσαι στην Ελλάδα; Στο χώρο 104;

Ξεκίνησα τέλη Οκτωβρίου και μόλις πήρα παράταση μέχρι τις 4 Ιανουαρίου οπότε θα είμαι εκεί δύο, δυόμιση μήνες. Στην Ελλάδα θα είμαι μάλλον μέχρι τέλη Ιανουαρίου.

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου βήματα;

Το επόμενο μεγάλο μου βήμα είναι το τρίμηνο στην Αυστραλία για τα φεστιβάλ εκεί, Φεβρουάριο με Απρίλιο. Και θα ήθελα πάρα πολύ να πάω να κάνω παραστάσεις στην Σιγκαπούρη και την Ινδία. Και βέβαια, το Λονδίνο και το Φεστιβάλ του Εδιμβούργου.

Και στην Ελλάδα έχω την προετοιμασία για το καινούριο μου σόου.

katerina vrana

Συνέντευξη

Κυριάκος Τσικορδάνος

greekaffair.gr