Κούπες Κυπριακές συνταγή του Σεφ Γιώργου Τσελεμεντέ

Οι κούπες είναι ένα πολύ νόστιμο Κυπριακό πιάτο που σερβίρονται κυρίως σαν ορεκτικό, αλλά ακόμα και μετά το φαγητό. Από παλιά αλλά μέχρι και σήμερα οι κούπες συνηθίζεται να πωλούνται σε διάφορα πανηγύρια στις κατά τόπους ενορίες και χωριά μαζί με τους κυπριακόυς λοκουμάδες.

 

ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

2 ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ ΠΛΙΓΟΥΡΙ

½ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΛΑΔΙ

½ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΑΛΕΥΡΙ

1 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΜΠΕΙΚΙΝ ΠΑΟΥΝΤΕΡ

ΑΛΑΤΙ

 

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

440 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΚΙΜΑ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ

2 ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΑ

½ ΜΑΤΣΑΚΙ ΜΑΙΝΤΑΝΟ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ

3 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΛΑΔΙ

ΛΑΔΙ ΓΙΑ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ

1 ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΑΛΕΥΡΙ

ΑΛΑΤΙ ΠΙΠΕΡΙ

 

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Σε μια λεκάνη βάζουμε το πλιγούρι με νερό για 2 ώρες να μουλιάσει. Το στραγγίζουμε καλά και το βάζουμε πάλι στη λεκάνη και ρίχνουμε μέσα το αλεύρι , το λάδι, το μπέικιν πάουντερ νερό λίγο – λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι (από τη γέμιση) και σοτάρουμε το κιμά με τα κρεμμύδια, για ½ ώρα περίπου ανακατεύοντας  αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μαϊντανό, αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Παίρνουμε λίγη ζύμη σε μέγεθος καρυδιού στο χέρι μας και την πλάθουμε σε σχήμα κούπας με λεπτό τοίχωμα, αν κολλάει η ζύμη μας αλείφουμε τα χέρια μας με λίγο λάδι, τη γεμίζουμε με λίγο κιμά και δίνουμε σχήμα αυγού,  επαναλαμβάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσει η ζύμη και η φάρσα μας. Σε ένα τηγάνι βάζουμε λάδι να ζεσταθεί και τηγανίζουμε τις κούπες μέχρι να ροδίσουν, τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, τις σερβίρουμε σε πιατέλα