«Η Όπερα της Πεντάρας» του Μπ. Μπρεχτ – Θέατρο Παλλάς

Ομολογώ ότι με τόση αρνητική κριτική που είχα διαβάσει για την συγκεκριμένη παράσταση της “Όπερα της Πεντάρας” στο Παλλάς πριν δω την παράσταση, ήμουν λίγο-πολύ αρνητικά προκατειλημμένος. Άδικα όμως. Όπως ο Τζακ το Μαχαίρι, η κεντρική φυσιογνωμία της παράστασης, είναι καταδικασμένος σε απαγχονισμό αλλά θεατρική αδεία σώζεται από την αγχόνη, έτσι κι η παράστασή μας που ήταν τόσο άδικα «καταδικασμένη» στο μυαλό μου πριν τη δω, «σώζεται» πανηγυρικά λόγω της εξαιρετικής δουλειάς των συντελεστών της.

Όπερα-της-Πεντάρας

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τι είναι «Η όπερα της πεντάρας»;  Ένα έργο για τους ανθρώπους της πεντάρας, θα λέγαμε, τους ανθρώπους των μη προνομιούχων κοινωνικών τάξεων, που έτυχε να γεννηθούν στα λάθος κοινωνικά στρώματα, για όλους τους φτωχούς, κατατρεγμένους, απλούς ανθρώπους, τελικά για όλους εμάς.

Πρόκειται για ένα έργο που δεν ανήκει σε καμία γνωστή κατηγορία θεατρικού έργου αλλά ανήκει σε μια δική του κατηγορία, είναι sui generis, όπως λέμε. Μοιάζει με μιούζικαλ, πολιτική σάτιρα και κωμωδία ταυτόχρονα. Γράφτηκε το 1928, από το Μπ. Μπρεχτ και επενδύθηκε με την υπέροχη μουσική του Κ. Βάιλ, επίσης sui generis. Αποτελεί μια παγκόσμια θεατρική επιτυχία κι ένα από τα πιο πολυπαιγμένα έργα παγκοσμίως με μετάφραση σε 18 γλώσσες. Είναι γεμάτο με κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα και πάντα επίκαιρο. Δίνει άφθονη τροφή για σκέψη σε κάθε εποχή.

Αναφέρεται σε μια φυσιογνωμία της εποχής του Λονδίνου του 18ου αιώνα, τον Τζακ το Μαχαίρι. Ο χαρακτήρας αυτός είναι βασισμένος στην πραγματική ιστορία του ληστή και λαϊκού ήρωα Τζακ Σέπαρντ και στην συγκεκριμένη παράσταση αποδίδεται αριστοτεχνικά από τον Χρήστο Λούλη. Ο ήρωάς μας είναι φτωχής καταγωγής και κάνει καριέρα στο έγκλημα. Τον διακρίνει η ικανότητα του να επιβιώνει σε μια εποχή και σε μια κοινωνία που όλα λειτουργούν ενάντια στα συμφέροντα του απλού ανθρώπου και οι τραπεζίτες και γενικότερα η ελίτ επιβάλουν τους νόμους της αγοράς αδιαφορώντας για την ζωή των απλών ανθρώπων. Ο Τζακ είναι έξυπνος, όμορφος, καρδιοκατακτητής με ένα ιδιαίτερο ταλέντο να δραπετεύει. Φυσικά σε έναν κόσμο λυκοφιλίας, όπως είναι ο κόσμος του Τζακ, όπου οι λίγοι και πλούσιοι καθορίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού, η μοίρα του είναι σφραγισμένη. Όμως δεν είναι όλα χαμένα. Μπορεί αυτός να οδηγείται στην αγχόνη αλλά εμείς έχουμε ακόμα χρόνο να δούμε τι συμβαίνει και να αντιδράσουμε, όπως αριστοτεχνικά τον βάζει ο συγγραφέας του να μας φωνάξει από σκηνής.

Θεατρική αδεία ο ήρωας μας σώζεται τελευταία στιγμή. Το αν θα σωθούμε κι εμείς όμως στην πραγματική ζωή από την οικονομική, ηθική, πολιτική, πολιτιστική κρίση που βιώνουμε, εξαρτάται τελείως από εμάς. Το τέλος του έργου της ζωής μας δεν γράφτηκε ακόμα. Εμείς είμαστε ο συγγραφέας του κι ο Μπρεχτ μας καλεί να αναλάβουμε την ευθύνη του καθορισμού του.

Η συγκεκριμένη παράσταση βρίθει εξαιρετικών ερμηνειών: Χρήστος Λούλης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Άγγελος Παπαδημητρίου, Νάντια Κοντογιώργη, Λυδία Φωτοπούλου, Νίκος Καραθάνος, Κίκα Γεωργίου. Μια εξαιρετική ομάδα καλλιτεχνών που στέκονται στο ύψος του μύθου αυτού του έργου.

Ακριβή παραγωγή πράγμα που δεν αναμένει κάποιος στις εποχές που ζούμε, άρα ένα επίτευγμα κι από αυτήν την άποψη. Το έργο είναι ανεβασμένο στο Παλλάς, που αποτελεί τον ιδανικό χώρο για ένα τέτοιο εγχείρημα και επιτείνει την απόλαυση της παράστασης.

Εξαιρετική εκτέλεση της υπέροχης μουσικής τους Κ. Βάιλ υπό την διεύθυνση του Θοδωρή Οικονόμου, που κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο σε όλο το έργο και σε ταξιδεύει σε μια άχρονη εποχή προσφέροντας μια δυνατή εμπειρία τέχνης και πραγματική ψυχαγωγία.

Ξεκάθαρα αξίζει κάθε λεπτό του εισιτήριου αλλά και του χρόνου που θα αφιερώσετε για να την απολαύσετε.

Ηλίας Γρατσίας