“Ομερτά – Η σιωπή των ανδρών” – Θέατρο ΗΒΗ

Αν θέλετε ή χρειάζεστε να περάσετε ένα πραγματικά ψυχαγωγικό δίωρο τότε πρέπει να δείτε αυτή την παράσταση.

Το σκηνικό: το σαλόνι ενός σπιτιού στην Άρτα. Λίγο κιτς, άλλωστε είναι το σαλόνι ενός πρώην πετυχημένου ποδοσφαιριστή στην επαρχία. Μαζί με τον δεύτερο της παρέας, γιατρό, περιμένουν τον τρίτο για να περάσουν μια ανδρική βραδιά, ως συνήθως. Όταν όμως αυτός εμφανίζεται τους φορτώνει ένα τεράστιο πρόβλημα για το οποίο ζητά την βοήθεια των φίλων του και επικαλείται τον όρκο σιωπής μεταξύ τους.

Ο Κ. Σπυρόπουλος είναι εξαιρετικός στην σκηνή και με την βλάχικη προφορά του σε όλη την παράσταση χαρίζει άφθονο γέλιο. Θα πρέπει να του δώσουμε τα εύσημα και για την πετυχημένη σκηνοθεσία. Πράγματι έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην θεατρική του καριέρα.

Ο Ευθυμιάδης εξαιρετικός ειδικά όταν στον δεύτερο μέρος έχει έναν μονόλογο που καθηλώνει. Κινείται άνετα στη σκηνή και καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον του κοινού πάνω του σε όλο το έργο.

Ο Γαλίτης με κάπως μικρότερο ρόλο από τους άλλους αλλά εξαιρετικά φυσικός, εξαιρετικά κωμικός και εξαιρετικά απολαυστικός.

Και οι τρεις διαμορφώνουν μια πολύ δεμένη ομάδα επί σκηνής που δεν αφήνει χώρο για άλλον ηθοποιό. Πραγματικά δεν σου λείπει ούτε η παρουσία γυναίκας ηθοποιού, ούτε τέταρτου άνδρα. Αυτοί οι τρεις ΕΙΝΑΙ το έργο.

Ο φωτισμός υποστηρίζει τους ηθοποιούς πολύ καλά και δίνει την απαραίτητη έμφαση στην υπόθεση εκεί που χρειάζεται.

Παρότι λοιπόν το έργο είναι γεμάτο πετυχημένες ατάκες και έξυπνα λογοπαίγνια, δεν είναι καθόλου ανούσιο και απλώς διασκεδαστικό. Θίγει σύγχρονα και διαχρονικά θέματα, προβληματίζει για την ανδρική φιλία του σήμερα και τα όρια της, τον συζυγικό βίο, τις σχέσεις γονέων με παιδιά, τον επαγγελματικό βίο, το κοινωνικό φαίνεσθαι και την ματαιοδοξία του μέσου ανθρώπου, την συμμόρφωση στο νόμο αλλά πάνω από όλα για αυτά τα πράγματα που δίνουν νόημα στη ζωή του μέσου ανθρώπου και τα ανεκπλήρωτα όνειρα του.

Το πώς όλο αυτό ντύνεται με άφθονο γέλιο είναι το αποτέλεσμα της μαεστρίας του συγγραφέα και του σκηνοθέτη. Και στους δυο αξίζει ένα μεγάλο μπράβο. Θαύμασα την απόδοση στα ελληνικά ενός ξενόγλωσσου έργου. Σίγουρα χρειάστηκε αρκετή έμπνευση.

Και για την υπόθεση του έργου;

Ως άνδρας δεσμεύομαι σε σιωπή…. Ομερτά!!

 

Ηλίας Γρατσίας