Στο θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ παίζεται μόνο μέχρι τις 27 Μαϊου η παράσταση “Imperator Caligula” του Χριστόφορου Αντωνιάδη σε σκηνοθεσία Σοφίας Κακαρελίδου.

Η ερμηνεία ενός ρόλου ψυχωτικής προσωπικότητας ανέκαθεν ήταν ένας άθλος. Μια τέτοια ερμηνεία είναι εξόχως απαιτητική τόσο για τον ηθοποιό όσο και για τον θεατή. Οι ξαφνικές συναισθηματικές μεταπτώσεις της ψύχωσης, η ασυνάρτητη , ανακόλουθη λογική και η έντονη και απρόσμενη κινησιολογία αλλά και η σοκαριστική περιφρόνηση όχι μόνο της κοινωνικής ηθικής αλλά και της αξίας της ίδιας της ζωής τόσο του υποκειμένου όσο και όλων των άλλων απαιτεί για μεν τον ηθοποιό να ξεδιπλώσει το υποκριτικό του ταλέντο επί σκηνής, αφού μοιάζει να ερμηνεύει πολλούς ρόλους ταυτόχρονα, αλλά και μια ικανότητα αντιμετώπισης του παράλογου από μέρους τους θεατή. Κι αυτά δεν είναι καθόλου αυτονόητες καταστάσεις.

Σε αυτόν τον πολύ απαιτητικό ρόλο ο Χριστόφορος Αντωνιάδης ανταποκρίνεται με περισσή άνεση. Παρότι πρόκειται για μονόλογο και παίζει μόνος του στη σκηνή, πραγματικά την γεμίζει με την έντονη παρουσία του και την καθηλωτική του ερμηνεία. Θα του δώσουμε τα εύσημα και για την συγγραφή του κειμένου και την αξιόλογη προσπάθεια του να προσεγγίσει αυτήν την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που ερμηνεύει.

Τελικά πρόκειται πράγματι για μια ψυχωτική, σχιζοφρενή προσωπικότητα στην περίπτωση του Καλιγούλα (Caligula); Είναι πράγματι τρομακτικό να εκδηλώνεις όλα τα χαρακτηριστικά της ψύχωσης και ταυτόχρονα να έχεις την δύναμη και εξουσία να επιβάλεις στους γύρω σου τους παραλογισμούς σου. Ανατέμνοντας όμως την κατάσταση του Καλιγούλα μπορείς να δεις καθαρά τον ψυχικό πόνο της απώλειας της αγάπης που βρίσκεται στη ρίζα όλης αυτής της συμπεριφοράς.

Μήπως όμως πρόκειται για μια φαινομενικότητα παραφροσύνης; Μήπως δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προσπάθεια ενός ανθρώπου να φτάσει το απρόσιτο, «να αγγίξει το φεγγάρι», όπως χαρακτηριστικά λέει, εν πλήρη επιγνώσει αυτού που κάνει; Μήπως πρόκειται απλά για ένα παιδί που αρνείται να δεχτεί ότι αυτό που ονειρεύεται είναι ανέφικτο και εξωπραγματικό; Μήπως πρόκειται για έναν άνθρωπο ελεύθερο από το συμβατικό και το πεπερασμένο; Και πώς αλλιώς θα εκδηλώνονταν όλα αυτά παρά με μια φαινομενικότητα τρέλας;

Μουσική και φωτισμός προσφέρουν μέγιστη βοήθεια στην ερμηνεία της παράστασης, δίνοντας τον κατάλληλο τόνο και χρώμα στις σκέψεις, τα συναισθήματα και την ερμηνεία εν γένει.

Η κινησιολογία του Θανάση Γιαννακόπουλου αλλά και η σκηνοθεσία της Σοφίας Κακαρελίδου αξίζουν πολλά μπράβο. Πραγματικά καταφέρνουν να αναδείξουν την ερμηνεία, να ζωντανέψουν το κείμενο, να καθηλώσουν την προσοχή, να συμπαρασύρουν τον θεατή, σε μια παράσταση που είναι σχεδόν διαδραστική.

Σε μια εποχή που ο πολιτισμός αποτελεί το σημαντικότερο καταφύγιο του απλού ανθρώπου σε έναν κόσμο που καταρρέει, οι συντελεστές της παράστασης ανταποκρίνονται επάξια στην κοινωνική τους αποστολή από το μετερίζι που έχουν βρεθεί.

Ηλίας Γρατσίας

Info

Από 5 ΜΑΙΟΥ έως 27 ΜΑΙΟΥ 2016
κάθε ΠΕΜΠΤΗ & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ

Ώρα παράστασης : 21:30
Διάρκεια παράστασης : 70’
Χώρος: ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ (Αλκμήνης 8, Γκάζι – Μετρό Κεραμεικός)

Τιμές Εισιτηρίων: 10e Κανονικό , 8e Μειωμένο
Τηλέφωνο Κρατήσεων: 210 3428650 ΔΕΥΤΕΡΑ – ΣΑΒΒΑΤΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 18:00 ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 17:00