Κριτική Θεάτρου: Είδαμε «Ωνάσης-Τα θέλω Όλα» στο Θέατρο Παλλάς

Η Βασιλική-Βίκυ Τσίγγα παρακολούθησε την Παράσταση «Ωνάσης-Τα θέλω Όλα» στο Θέατρο Παλλάς και γράφει κριτική στο Greekaffair.gr 

 

Για πρώτη φορά παγκοσμίως στο Θέατρο Παλλάς, οι θεατρικές Σκηνές παρουσιάζουν  ένα πρωτότυπο έργο με θέμα τη ζωή του Αριστοτέλη Ωνάση, ενός Έλληνα που σφράγισε με τη διεθνή του πορεία το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. 

Κάτω από τη σκηνοθετική επιμέλεια του Σταμάτη Φασουλή, ο οποίος πρωταγωνιστεί και στο ρόλο του Έλληνα κροίσου με αυτοβιογραφικά στοιχεία. 

Μια παράσταση με στοιχεία ρεαλισμού, με γρήγορους ρυθμούς, με συναισθηματικό  σκαμπανέβασμα, γέλιο, λύπη συγκίνηση και τούμπαλιν. 

Άραγε Πως μπορείς να χωρέσεις ένα μύθο μέσα σε 3 ώρες θεατρικής παράστασης;

Κι όμως ο Σταμάτης Φασουλής κατάφερε μέσα σε αυτό το 3ωρο, να συμπυκνώσει ιστορία χρόνων με τα πιο σημαντικά γεγονότα του Αριστοτέλη Ωνάση.

Ο Έλληνας μεγιστάνας κάνοντας μια πολυτάραχη επαγγελματική και προσωπική ζωή, συγκρούστηκε με τα μεγαλύτερα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα της εποχής του, ενώ ταυτόχρονα σημάδεψε κάποιες από τις σπουδαιότερες γυναίκες εκείνης της εποχής, όπως η Τίνα Λιβανού (Ευγενία Δημητροπούλου), τη σπουδαία σοπράνο Μαρία Κάλλας (Κατερίνα Παπουτσάκη), και την Τζάκι Κένεντι (Δήμητρα Ματσούκα).

Έχει αφηγηματικό χαρακτήρα μέσω του συγγραφέα-δημοσιογράφου Τζεφ (Μέμος Μπεγνής), που ερευνά και καταγράφει τη  ζωή του Αριστοτέλη Ωνάση.

Ο χρόνος μετακινείται άλλοτε μπρος και άλλοτε πίσω, με τα σκηνικά να αλλάζουν συνεχώς. 

Εικόνες και μνήμες από Μικρασιατική καταστροφή, προσφυγιά, μετανάστευση. Η απομάκρυνση από τον πατέρα του και το σιωπηρό στοίχημα με τον εαυτό του να τα καταφέρει μόνος του. Εξάλλου το μότο του ήταν :Τα θέλω Όλα

Ίσως κι αυτό τον οδήγησε να γίνει επιφανειακά σκληρός, κάποιες φορές κυνικός ακόμα και με τα παιδιά του, ο γιος του Αλέξανδρος (Δημήτρης Γκοτσόπουλος) και η κόρη του Χριστίνα (Κοραλία Τσόγκα). 

Ο Σταμάτης Φασουλής εστίασε τη  σκηνοθετική του μαεστρία, βασισμένη σε διεθνή βιβλιογραφία, δημοσιογραφική έρευνα και προσωπικές μαρτυρίες,  στην κατάκτηση του Έλληνα μεγιστάνα στο οικονομιικό-επιχειρηματικό τομέα καθώς και διαρκώς στην  αναζήτηση και κατάκτηση του στις γυναίκες. 

Θα τολμήσω να πω ότι προσέγγισε και φωτογράφισε τον πρωταγωνιστή μέσω ψυχαναλυτικής διάστασης καθώς ήταν εμφανές επί σκηνής, οι εσωτερικές ανασφάλειες του Αριστοτέλη Ωνάση, όπως και η αναζήτηση της αγάπης που ποτέ δεν βρήκε, γεμίζοντάς το κενό της ψυχής του, συνεχώς με εναλλαγές συντρόφων, έναντι συμφερόντων. 

Ο Ωνάσης ξόρκιζε τη μοναξιά του και την εσωτερική του κενότητα, με τα χρήματα και τη ζωή που έκανε, με τα πανάκριβα δώρα και το κοσμοπολίτικο του χαρακτήρα του

Το φανέρωσε και μέσα από το έργο όπου σε ανείπωτο χρόνο ανέφερε ο Αριστοτέλης Ωνάσης στον υιό του Αλέξανδρο,

«Συγχώρησέ με δεν ξέρω άλλο τρόπο να δείχνω την αγάπη μου» 

Μόνο όταν πλέον έφυγε από τη ζωή ο γιος του Αλέξανδρος, και έχοντας νοσηλευτεί με μια σπάνια ασθένεια, τότε  πραγματικά άρχισε να βρίσκει τον Αληθινό του Εαυτό, να μαλακώνει η καρδιά του. Έχοντας μετανιώσει για τη σκληρότητα που έδειξε κυρίως στα παιδιά του, αλλά και στην αγαπημένη του τη Μαρία Κάλλας, για την έλλειψη έκφρασης της αγάπης και των συναισθημάτων του.

Αυτός ο θρύλος που δεν ήξερε τι είχε από υλικό πλούτο, αυτός τώρα στο τέλος, το μόνο που ζητά είναι να ανταμώσει σε άλλες διαστάσεις τον γιο του, έτσι ώστε η καρδιά του να γαληνέψει και να γεμίσει με άυλο θησαυρό. 

Χορταστικό το θέαμα και εξαίσιοι οι ηθοποιοί στους ρόλους τους

Εκτός το Σταμάτη Φασουλή που απέδωσε τον ρόλο με ρεαλισμό με αρκετά κωμικά στοιχεία. 

Ξεχώρισα τον νεαρό Αριστοτέλη, ο οποίος τον υποδύεται ο ταλαντούχος Αγησίλαος Μικελάτος, υπέροχος σε κίνηση, λόγο, γέμιζε τη σκηνή. 

Ο ταλαντούχος Μέμος Μπεγνής, στο ρόλο του Τζεφ (συγγραφέας-δημοσιογράφος) άλλη μια φορά πειστικός και γλυκύτατος .

Η γλυκύτατη Ευγενία Δημητροπούλου ως Τίνας Λιβανού με άνεση και αξιοπρεπή εμφάνιση.

Η πολυτάλαντη Κατερίνα Παπουτσάκη υποδύεται τη Μαρία Κάλλας εκπληκτική. Με ενθουσίασε με τις φωνητικές της ικανότητες. 

Η υπέροχη Δήμητρα Ματσούκα ως Τζάκι Κένεντι, άνετη και πειστική, αποτυπώνει ορθά το ρόλο της.

Ο  ταλαντούχος και γοητευτικός Δημήτρης Γκοτσόπουλος ως γιος Αλέξανδρος, πραγματικά μια έκπληξη για μένα, πολύ καλή ερμηνεία. 

 

 Η  Κοραλία  Τσόγκα ως κόρη Χριστίνα,  σύντομος ο ρόλος της επί σκηνής  μεν, δυναμική ως παρουσία δε. 

Ο Κώστας Φαλελάκης ως Κώστας Γράτσος, ο καρδιακός φίλος του Ωνάση, σταθερά καλός.

Η Τζένη Σκαρλάτου στο ρόλο της αδελφής του Ωνάση απολαυστική, καθώς και ο Μανώλης Γεραπετρίτης με περισσή άνεση και ευκολία σε διάφορους ρόλους. 

Μπορώ να πω ότι όλο το υπόλοιπο επιτελείο κινήθηκε σε μία σταθερή γραμμή, συμπληρωματική, δοσμένη με αξιοπρέπεια.

Τα σκηνικά του Γιώργου Γαβαλά λιτά, αφαιρετικά, ευρηματικά. 

Τα κουστουμιά της Ντένης Βαχλιώτη υπέροχα.

Η χορογραφία του Φωκά Ευαγγελινού άρτια.

Η μουσική του Κωστή Μαραβέγια σε ταξιδεύει. 

Ο φωτισμός του Λευτέρη Παυλόπουλου εναρμονίζεται άψογα με το σύνολο. 

Εν κατακλείδι τελειώνοντάς η παράσταση σου αφήνει αυτή την γλυκόπικρη γεύση συναισθημάτων και τη συγκίνηση, πως όλα είναι μάταια εκτός από την ένωση και την αγάπη των ανθρώπων.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους!

Μέχρι τις 12 Ιανουάριου τελευταίες παραστάσεις στο Θέατρο Παλλάς. 

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:

Σταμάτης Φασουλής

Δήμητρα Ματσούκα

Κατερίνα Παπουτσάκη

Μέμος Μπεγνής

Ευγενία Δημητροπούλου

Αγησίλαος Μικελάτος

 

ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ:
Πένυ Αγοραστού,  Γιάννης Αθητάκης, 

Θοδωρής Ανθόπουλος, Αρτέμης Γαβριλούκ, 

Μανώλης Γεραπετρίτης, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, 

Αριστοτέλης Δελαγραμμάτικας, Δημήτρης Καραμπέτσης, 

Φώτης Κέπελης, Έμιλυ Λούμπα, 

Τατιάνα Μελίδου, Νίκος Ντούπης, 

Βασίλης Πατεμτζής, Δέσποινα Πολυκανδρίτου, 

Ελένη Ρουσσινού, Τζένη Σκαρλάτου, 

Νίκος Σταυρακούδης, Κοραλία Τσόγκα, 

Κώστας Φαλελάκης,  Νίκος Χριστοφυλλάκης

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής

Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς

Χορογραφία: Φωκάς Ευαγγελινός

Μουσική: Κωστής Μαραβέγιας

Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Παύλος Σαχπεκίδης

Φωτογραφίες: Γιώργος Καβαλλιεράκης

Πρόγραμμα παραστάσεων:

Τετάρτη: 19:00

Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο: 20:30

Κυριακή: 19:00

Τιμές εισιτηρίων: 15€ – 100€

Για ομαδικές κρατήσεις επικοινωνήστε στο 210-3639343 (εσωτ. 2)

Προπώληση από την www.viva.gr

με τον ηθοποιό Μανώλη Γεραπετρίτη στη θεατρική παράσταση Ωνάσης- Τα Θέλω Όλα
με τον ηθοποιό Δημήτρη Γκοτσόπουλο από τη θεατρική παράσταση Ωνάσης -Τα θέλω όλα

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο7 συμβουλές ζωής που μου έδωσε η γιαγιά μου όταν ήμουν μικρή
Επόμενο άρθροΜητσοτάκης από Ουάσινγκτον : Κλείνει το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα
Η Βίκυ Τσίγγα είναι Συγγραφέας, Ολιστική Θεραπεύτρια. Δημοσιογράφος -Αρθρογράφος. Σύμβουλος Προσωπικής Ανέλιξης, Συντονίστρια Σεμιναρίων και Ομάδων Πνευματικής Ανάπτυξης. Ασχολείται με Ανώτερη Επικοινωνία, με το Angelic Reiki, το Pranic Healing (ενεργειακές θεραπείες) και το Rejuvance Massage (φυσικό λίφτινγκ προσώπου). Συγγραφέας του βιβλίου: Η Δύναμη του Λόγου . Αναφέρει χαρακτηριστικά πως, « Ο Μοναδικός Προορισμός μας και ο Ανώτερος Σκοπός της ζωής μας είναι η Αγάπη » Το μεγαλύτερο στοίχημα, η πιο σπουδαία και επικερδής εργασία καθημερινά, είναι να μάθουμε ουσιαστικά να Αποδεχόμαστε και να Αγαπάμε τον εαυτό μας. Να ανακαλύψουμε και να αναγνωρίσουμε τη Φωτεινή μας Υπόσταση, καθώς αυτό μας εξελίσσει πνευματικά και δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες να ζούμε με αρμονία και ισορροπία. Η γνώση είναι δύναμη αλλά και μια συνεχής δίψα για ζωή. Η γνώση όμως χωρίς αγάπη και πίστη είναι μικρή» Ως αρθρογράφος επικεντρώνεται σε θέματα πολιτισμού, τέχνης και προσωπικής ανέλιξης. Συνεχής κατάρτιση και επιμόρφωση. Ολιστικές Θεραπείες. Μέθοδος Silva, Μη βίαιη Επικοινωνία Ερυθρός Σταυρός: Πρώτες Βοήθειες Tabula Rasa: Δημοσιογραφία Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο : Διοίκηση και Οργάνωση Υπηρεσιών Υγείας Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Διαχείριση Διαζυγίου Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Συντηρήτρια Έργων Τέχνης και Ζωγραφικής Χρηματιστηριακές Συναλλαγές vickytsigga@gmail.com F: Vicky Tsigga σελίδα F : H Δύναμη Του Λόγου& H Δύναμη της Ένωσης - Βίκυ Τσίγγα youtube: https://www.youtube.com/channel/UCsqCAl5ibDoDO2PdZAi0FMw?view_as=subscriber