Κριτική Θεάτρου: Είδαμε Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ στο Θέατρο Μεταξουργείο

 

Ο Γιώργος Επιτροπάκης πήγε θέατρο και γράφει κριτική στο Greekaffair.gr για την θεατρική παράσταση :Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ στο Θέατρο Μεταξουργείο

Ο εκφυλισμός της οικογένειας και του ατόμου, της κοινωνίας και του πολιτισμού, της αγάπης που συντρίβεται από συμβάσεις και αποτυχίες, αλλά και η απόδοση ευθυνών στην κοινή πορεία ενός ζευγαριού όταν αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα, είναι μερικά από τα διαχρονικά μηνύματα του πολυεπίπεδου θεατρικού έργου «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» του εμβληματικού Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα Edward Albee, που παρουσιάζεται με –δικαιολογημένη- επιτυχία για 2η χρονιά στο θέατρο Μεταξουργείο.

 Ο George και η Martha συναντούν ένα νεώτερο ζευγάρι, το Nick και την Honey στο σαλόνι του σπιτιού τους στις 2 η ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Οι ώρες που θα ακολουθήσουν θα είναι αρκετές για να αποδομηθούν πρόσωπα, καταστάσεις, θεσμοί, αλλά και να βγουν στην επιφάνεια κρυμμένα μυστικά, ψέματα και αυταπάτες που συντηρούν τις κοινές πορείες των ζευγαριών, μέσα από ένα παιχνίδι ισχύος και αλληλοεξόντωσης. Το πρώτο φως της ημέρας θα βρει το πρωταγωνιστικό ζευγάρι παραιτημένο και συμβιβασμένο στην πραγματικότητά του. Μια σχέση αγάπης και μίσους, αποδοχής και απόρριψης που καθορίζεται και συνεχίζει με αυτόν τον τρόπο.

Το έργο, γραμμένο το 1962 και ευρύτερα γνωστό από την πολυβραβευμένη κινηματογραφική του εκδοχή με την Elizabeth Taylor και τον Richard Burton to 1966, αποδομεί τον καθωσπρεπισμό και την εικόνα της «αγίας» αμερικανικής οικογένειας (και κατ’ επέκταση ολόκληρης της αμερικανικής κοινωνίας) μέσω δύο ζευγαριών φαινομενικά επιτυχημένων διανοούμενων. Ο συγγραφέας δεν έχει αφήσει τίποτα στην τύχη. Ακόμα και τα ονόματα του πρωταγωνιστικού ζεύγους είναι εμπνευσμένα από τον συμβολικό γάμο του George Washington και της συζύγου του Martha. Η ένταση κορυφώνεται έντεχνα και οι γρήγορες λεκτικές εναλλαγές πυροδοτούν κάθε σκηνή, απογυμνώνοντας περισσότερο χαρακτήρες και καταστάσεις οδηγώντας στον αλληλοσπαραγμό. Τον αλληλοσπαραγμό που πηγάζει από τις τελματωμένες ανθρώπινες σχέσεις, τα ανικανοποίητα όνειρα, την αγάπη που δεν ευδοκίμησε, την απελπισία, την εξάντληση.

Η ανάγκη επικοινωνίας και συντροφικότητας και που οδηγεί η έλλειψή της, η αδυναμία κατανόησης του άλλου, το ανεπιτήδευτο και το σύνθετο, το πως «ντύνουμε» την καθημερινότητα για να πορευθούμε, τα όρια της τρέλας, τραυματικές σχέσεις και αυταπάτες, θύτης και θύμα στο αρχετυπικό σχήμα άνδρα-γυναίκας και στην μάχη επικράτησής του, φωτίζονται στην σκηνή μέσω του κειμένου και της δυναμικής μετάφρασης της Τζένης Μαστοράκη.

Η σκηνοθεσία του Γιώργου Κιμούλη, άρτια και αποτελεσματική, διατήρησε στο επίκεντρο το πρωταγωνιστικό ζευγάρι και την σχέση τους, άλλοτε αντίπαλοι και άλλοτε συμπαίχτες, δίνοντας χώρο να καταθέσουν μεστές, γεμάτες ερμηνείες.

Ο Άκις Βλουτής υπήρξε γοητευτικός και στιβαρός ως George. Βραδυφλεγής, παραιτημένος, ειρωνικός, οργισμένος, κινούνταν ανάμεσα στην ένταση και την απόγνωση με μέτρο και ειλικρίνεια.

Η Δήμητρα Χατούπη χάρισε μια ανθρώπινη και τραγική Martha. Ανεξέλεγκτη, όργωνε την σκηνή, αυξομειώνοντας την ένταση και αλλάζοντας το χρώμα της φωνής της, καθηλωτική σαν αλκοολική και συντετριμμένη σύζυγος, κατέθεσε μια δουλεμένη στη λεπτομέρεια, σπουδαία ερμηνεία.

Ο Σαράντος Γεωγλερής και η Αντωνίνα Βλουτή υπήρξαν δροσεροί, αφελείς και εκρηκτικοί (όπου χρειάζονταν), σαν το νεαρό ζευγάρι που εμπλέκεται στο παιχνίδι του πρωταγωνιστικού ζευγαριού και έρχεται αντιμέτωπο με τα δικά του μυστικά, ενώ το μοντέρνο σκηνικό του Νίκου Αναγνωστόπουλου και οι λειτουργικοί φωτισμοί της Κατερίνας Μαραγκουδάκη υπηρέτησαν άρτια την παράσταση.  

 • Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη
 • Επεξεργασία κειμένου – Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης
 • Σκηνικά – Κοστούμια: Νίκος Αναγνωστόπουλος
 • Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
 • Βοηθός Σκηνοθέτη: Βάσω Στεργίου
 • Φωτογραφίες – Τrailer: Βάσια Αναγνωστοπούλου
 • Παίζουν: 

Άκις Βλουτής,

Δήμητρα Χατούπη,

Σαράντος Γεωγλερής,

Αντωνίνα Βλουτή

Τοποθεσία: Θέατρο Μεταξουργείο

 • Διεύθυνση: Ακαδήμου 14, Μεταξουργείο
 • Τηλέφωνο: 210 52 31 131
 • Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη  21:00, Παρασκευή 21:00, Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00
 • Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 14 ευρώ, Μειωμένο 10 ευρώ (ισχύει για φοιτητές, ανέργους & άνω των 65), Ατέλειες ηθοποιών 5 ευρώ
 • Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά