«Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε» : Γαλλικός αέρας μυστηρίου στο    Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.

Mantepse-poios-tha-pethanei-apopse-Kritikh-ths-theatrikhs-parastashs-apo-thn-maria-parara-1

Ένα έργο του Ρομπέρ Τομά (Robert Thomas)σε διασκευή των Μ.Ρέππα και Θ.Παπαθανασίου.

Βρισκόμαστε στο Σαμονί, ένα ορεινό θέρετρο της Γαλλίας, κάπου στη δεκαετία του ‘50.  Η Κατρίν Κλεμάν μόλις έχει επιστρέψει απο το ταξίδι του μέλιτος.  Ο κύριος Κλεμάν όμως λείπει…  Ένας συζυγικός καυγάς ήταν αρκετός για να φύγει απο το σπίτι.  Καθώς η τρίτη μέρα της απουσίας του ξημερώνει, ξαφνικά εμφανίζεται απο το πουθενά.  Ωστόσο κάτι πολύ παράξενο συμβαίνει.  Η Κατρίν δεν τον αναγνωρίζει πια. Το ψέμα, η αλήθεια, η υποκρισία και το προσωπικό συμφέρον πλανώνται στην ατμόσφαιρα.   Ένας επιθεωρητής, μια Ρουμάνα νοσοκόμα, ένας δυσαρεστημένος πελάτης καθώς και η γυναίκα του τοπικού εφημέριου μπλέκονται στα αλλεπάλληλα γεγονότα, και περιπλέκουν το κουβάρι της ιστορίας που εκτυλλίσεται με καταιγιστική δράση.


Μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε, διότι θέατρο θα πεί «Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε».  Οι ερμηνείες καθηλώνουν και τέρπουν το θεατή που προσπαθεί μόνος να ξεδιαλύνει την υπόθεση.  Βέβαια αυτό δεν θα το καταφέρει, αφού το σενάριο, τόσο καλοστημένο και ανατρεπτικό, δεν δίνει περιθώρια έγκυρων προβλέψεων για τη κατάληξη του έργου, αλλά αντίθετα ξετυλίγεται αργά και σταθερά, κρατώντας το ενδιαφέρον του αμείωτο μέχρι το τέλος.

Mantepse-poios-tha-pethanei-apopse-Kritikh-ths-theatrikhs-parastashs-apo-thn-maria-parara

Όσον αφορά το κομμάτι των ερμηνειών, ο κάθε ηθοποιός όχι μόνο αποδίδει αποτελεσματικά το ρόλο του, αλλά του χαρίζει μια προσωπική πινελιά που τον απογειώνει.  Η σκηνοθετική επιμέλεια προσδίδει τον απαραίτητο αέρα στη παράσταση.  Οι άμεσες εναλλαγές, η ανατριχίλα που σκόπιμα προκαλούν τα ηχητικά εφέ και ο φωτισμός, καθώς και η άψογη προσαρμογή των διαλόγων στα ελληνικά δεδομένα εγγυόνται τη σίγουρη επιτυχία.  Ως αποτέλεσμα, η παράσταση έρχεται για να θυμίσει στους παλιούς και απαιτητικούς θεατρόφιλους το ¨παλιό καλό θέατρο¨, ενώ ταυτόχρονα παραδίδει μαθήματα ποιότητας και αισθητικής στους νέους.