«Η ζωή είναι ένας καθρέφτης, αν της χαμογελάσεις θα σ’ το ανταποδώσει» είναι το μότο της ταινίας «Χαμόγελο στον καθρέφτη» του Γιάννη Θεοδωρακόπουλου. Θέμα της ο έρωτας, εστιάζοντας στην προσπάθεια δύο ανθρώπων να αναζητήσουν την ευτυχία. Μόνο που η ευτυχία δεν είναι ταυτόσημη και για τους δύο. Τα δύο πρόσωπα είναι ο Αγγελος (Αγγελος Μπούρας) και η Αλεξάνδρα (Εφη Αναστοπούλου). Η σχέση που αναπτύσσουν μεταξύ τους θα τους δέσει περισσότερο από όσο φαντάζονταν. Εκείνος αναζητεί την ευτυχία στα απλά, καθημερινά πράγματα, εκείνη αφήνει τους φόβους της να την οδηγούν. Η σχέση τους θα δοκιμαστεί εξαιτίας ενός μεγάλου μυστικού και μοιραία οι δύο άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν τα αδιέξοδά τους και η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη.

Βασισμένη σε ένα σενάριο της Μαρίας Χατζηδάκη που έχει επίσης κάνει την παραγωγή, η ανεξάρτητη-επαγγελματική ταινία «Χαμόγελο στον καθρέφτη» έχει όλα τα χαρακτηριστικά της «χειροποίητης» δημιουργίας. Οπως άλλωστε ανέφερε στο «Βήμα» ο σκηνοθέτης της, «γυρίστηκε στη φιλοσοφία του DIY». Τα αρχικά παραπέμπουν στο Do It Yourself. Με άλλα λόγια, κάν’ το μόνος σου.

«Είναι πολύ δύσκολο στις μέρες μας να κάνεις ταινία και με την προσπάθεια αυτή θέλουμε να δηλώσουμε ότι εμείς, η T&J Films, είμαστε επίσης εδώ» συνέχισε ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος. Σύμφωνα με τον 28χρονο σκηνοθέτη, υπό κανονικές συνθήκες μια ταινία σαν το «Χαμόγελο στον καθρέφτη» θα κόστιζε περί τις 60.000 ευρώ. Το κόστος της όμως ήταν μόλις 4.000. «Μόνον οι ηθοποιοί πληρώθηκαν» είπε (στην ταινία που διαρκεί 45 λεπτά παίζουν επίσης οι Δημήτρης Καραμπέτσης και Ερρικα Μπίγιου). «Ολα τα υπόλοιπα έγιναν αμισθί, με την καλή θέληση των συνεργατών μου. Είμαστε μια καλά δεμένη παρέα» συμπλήρωσε αναφερόμενος στους τεχνικούς της ταινίας που έχουν την εμπειρία της τηλεόρασης, την οποία διοχετεύουν σε κάτι που σχετίζεται περισσότερο με το μεράκι: οι βασικοί συντελεστές είναι οι Γιώργος Μενδρινός και Κατερίνα Θάνου στη διεύθυνση φωτογραφίας, Νίκος Χαντζούδης στους φωτισμούς, Γιώργος Παπαγιώργοςστην ηχοληψία, Σαπφώ Σαράντου στα κοστούμια και Αμαλία Κονταρίνη στο μακιγιάζ.

Ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος άρχισε να ασχολείται με το πάθος του, το θέατρο, παράλληλα με τις σπουδές του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή «Ιάκωβος Καμπανέλλης», παίζει δέκα χρόνια πάνω στο σανίδι, έξι εκ των οποίων στο πλευρό του Χρήστου Φουστέρη. Το «Χαμόγελο στον καθρέφτη» δεν είναι η πρώτη ταινία του. Στο ενεργητικό του βρίσκονται αρκετές πειραματικές κυρίως, ανάμεσα στις οποίες το «Dead road» και το διάρκειας 70 λεπτών «Ενα τσιγάρο βάρδια» που συν-σκηνοθέτησε με την Αναΐδα Κώνστα. Με τη βοήθεια του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού το «Ενα τσιγάρο βάρδια» κατάφερε να προβληθεί σε 34 πόλεις του εξωτερικού.

Αυτή την εποχή το «Χαμόγελο στον καθρέφτη» βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή του. Ο Λουκάς Θάνου προσθέτει τη μουσική (τα τραγούδια είναι των Γιώργου Κοντογιώργου – Αλέξανδρου Μαράκη), θα ακολουθήσει το μοντάζ (το οποίο θα κάνει ο ίδιος ο σκηνοθέτης) και η επεξεργασία στα χρώματα (color correction). Και όταν θα γίνει και αυτό, ένας άλλος αγώνας πρόκειται να αρχίσει, εκείνος της επικοινωνίας της ταινίας σε φεστιβάλ του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού. Αν όλα πάνε καλά, η ταινία θα διανεμηθεί στις αίθουσες τον Μάρτιο του 2015.

 

Πηγη : www.tovima.gr

 

greekaffair.gr