Μεγαλοπρεπή τελετή παράδοσης του κέντρου πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος»στο ελληνικό Δημόσιο.

 

Ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος διάβασε και μηνύματα πολιτών που εκφράζουν ενδοιασμούς για την τύχη του έργου στα χέρια του Δημοσίου – Παρόντες οι κκ Προκόπης Παυλόπουλος, Αλέξης Τσίπρας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Με σύνθημα «Δικό σας», παραδόθηκε σήμερα το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Ελληνικό Δημόσιο.

Στην μεγαλοπρεπή αίθουσα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και παρουσία επιφανών μελών της πολιτικής, εκκλησιαστικής και στρατιωτικής ηγεσίας πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το πρόγραμμα της ιστορικής εκδήλωσης ξεκίνησε με βιντεοσκοπημένα μηνύματα από προσωπικότητες που διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στη δημιουργία του μοναδικού αυτού συγκροτήματος. Μάλιστα, ένα από τα μηνύματα αυτά ήταν η υποδοχή της δωρεάς από τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

Ακολούθως, στην οθόνη της ΕΛΣ εμφανίστηκαν οι Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Παπανδρέου, για έναν παρόμοιο χαιρετισμό. Στο δικό του μήνυμα, ο πρωθυπουργός μίλησε για εποχή ανάκαμψης και προσφορά στον πολιτισμό, μια επένδυση σε ό,τι πιο πολύτιμο έχει η Ελλάδα.

Στην πρώτη σειρά των καθισμάτων της ΕΛΣ βρέθηκαν μεταξύ άλλων, οι κκ. Προκόπης Παυλόπουλος, Αλέξης Τσίπρας, Κυριάκος Μητσοτάκης Νίκος Βούτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Τζανακόπουλος κ.α.

Η τελετή περιελάμβανε το τελετουργικό της υπογραφής της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Νιάρχος και του ελληνικού Δημοσίου, καθώς και καλλιτεχνικό πρόγραμμα και θα πλαισιώθηκε  από δρώμενα σε όλους τους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού.

Ανησυχίες πολιτών για την παραχώρηση

Με μία καταπληκτική ομιλία ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέας Δρακόπουλος παρέδωσε το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο ελληνικό Δημόσιο.

Ο κ. Δρακόπουλος ανέφερε πως όταν φοράμε ότι την φανέλα της Εθνικής Ελλάδος μπορούμε να πετύχουμε πολλά εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Έκανε ωστόσο και μία καυστική αλλά αληθινή αναφορά, λέγοντας πως το τελευταίο διάστημα δέχεται πολλά ηλεκτρονικά μηνύματα τα οποία σατιρίζουν και μιλάνε με καυστικό τρόπο για την παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού στο ελληνικό Δημόσιο.
Παρά το γεγονός ότι κάποιοι από το ακροατήριο γέλασαν, η πληθώρα των μηνυμάτων αυτών δεν είναι τίποτε άλλο παρά η απόδειξη του ελληνικού δημοσίου να πείσει τους πολίτες ότι μπορεί να σεβαστεί και να διαχειριστεί τέτοια έργα.

Μερικά από τα μηνύματα των πολιτών που διάβασε ο κ. Δρακόπουλος έλεγαν :
«Η αρχή του τέλους»,
«Ήρθε η ώρα που όλοι φοβόμασταν»,
«Θα θυμάμαι το πριν και το μετά»,
«Και τώρα θα αρχίσει η παρακμή»,
«Γιατί βρε καλοί μου άνθρωποι, πρώτη φορά έρχεστε στην Ελλάδα;»,
«Πραγματικά με θλίβει που γίνεται η παράδοση στο ελληνικό δημόσιο. Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη και καμιάν ελπίδα ότι το κράτος μπορεί να διαχειριστεί σωστά το Κέντρο Πολιτισμού»,
«Αναρωτιέμαι εάν το ΔΣ του Ιδρύματος Νιάρχου έχει αντιληφθεί πως οτιδήποτε περνά στα χέρια του Ελληνικού Δημοσίου καταστρέφεται»,
«Δεν θέλω να καταλήξει ένα απεριποίητο και παρατημένο κτίριο. Λάβετε υπόψη το μήνυμά μου κι ας είμαι 15 χρονών»

Αλέξης Τσίπρας: Ο πολιτισμός δεν μπορεί να είναι πολυτέλεια

Το Ίδρυμα Νιάρχος ήρθε να προσφέρει σε μια εποχή που άλλοι ήρθαν για να πάρουν όχι για να δώσουν. Και οι Έλληνες πολίτες εκτιμούν βαθύτατα αυτή την κίνηση, ανέφερε στην ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος στο Δημόσιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μπορεί να γίνει το καταφύγιο καλλιτεχνικών ονείρων. Δίνει τη δυνατότητα στην κοινωνία να συνδέσει πιο στενά τον πολιτισμό με την καθημερινή ζωή.
Ο πολιτισμός δεν μπορεί να θεωρείται πολυτέλεια είναι πραγματική ανάγκη αν θέλουμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμα και την ελπίδα σε ένα καλύτερο κόσμο», συμπλήρωσε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή έρχεται στο καινούργιο της σπίτι φέρνοντας μια εξαιρετική προίκα ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε πως αν η οικονομική αξία του έργου είναι σημαντική, η πολιτιστική του αξία είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, «το Ίδρυμα Νιάρχος είναι υπερτοπικός πόλος έλξης μοναδικός συνδυασμός του δημόσιου χώρου με τα δρώμενα του πολιτισμού. Πρόκειται για ένα έργο για τους πολλούς και όχι για την ελίτ, ένα έργο για όλους και όχι για τον καθένα ξεχωριστά. Έχει κερδίσει την αναγνώριση και την αγάπη του κόσμου από την αρχή της λειτουργίας του».

Παυλόπουλος: Το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» συνεχίζει την εμβληματική παράδοση των Μεγάλων Ευεργετών του Έθνους μας

Την ανεκτίμητης αξίας, υλικής και κυρίως πολιτισμικής, προσφορά του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», που συνεχίζει επαξίως την εμβληματική παράδοση των Μεγάλων Ευεργετών του Έθνους μας, εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την τελετή παράδοσης στο ελληνικό δημόσιο του Κέντρου Πολιτισμού του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».
«Η προσφορά αυτή είναι τόσο περισσότερο σημαντική για την Ελλάδα, όσο της επιτρέπει σ’ αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία χειμάζονται δεινώς ο τόπος και ο λαός μας, ν΄ αποδείξει την εξής, ιστορικώς τεκμηριωμένη υπό όρους αδιατάρακτης διαχρονίας, πραγματικότητα», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσέθεσε: «Η Ελλάδα πορεύεται μέσα στους αιώνες, δίνοντας τα φώτα της σ’ όλη την ανθρωπότητα, ανεξαρτήτως από τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που βιώνει. Γιατί η Ελλάδα είναι και θα είναι, πριν απ’ όλα, Πνεύμα και Πολιτισμός. Κι αυτό την καθιστά κοιτίδα και λίκνο του σύγχρονου Δυτικού Πολιτισμού. Δίχως την έμπνευση και τους συμβολισμούς της Ελλάδας, αυτός ο Πολιτισμός θα αλλοιωθεί, με όλες τις εντεύθεν, κυριολεκτικώς ανεπανόρθωτες για την Ανθρωπότητα, συνέπειες».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος επισήμανε ότι η προαναφερόμενη μεγάλη εθνική κληρονομιά μας προκαθορίζει και τις διαστάσεις του χρέους μας ως προς την εφεξής διαχείριση του Κέντρου Πολιτισμού του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».

«Το χρέος τούτο συνίσταται στο ότι το ελληνικό Δημόσιο, ακριβώς λόγω της μεγάλης πολιτισμικής ακτινοβολίας του Κέντρου αυτού, οφείλει να αναδειχθεί αντάξιο και αξιόπιστο ως προς την πλήρη αξιοποίηση της προσφοράς του “Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος” κατά τον προορισμό της. Κάθε παράλειψη εκπλήρωσης του ως άνω χρέους συνιστά αθέτηση χρέους όχι μόνον έναντι των δωρητών, αλλά και έναντι του Πολιτισμού γενικότερα», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και κατέληξε με τη διαβεβαίωση ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του δεσμεύεται να πράξει ό,τι του αναλογεί προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Πηγη