O Μενέλαος Τζαβέλας δηλώνει στον Κυριάκο Τσικορδάνο ότι “σε κάθε παράσταση θέλω να κάνω κάτι νέο”.

Μενέλαε να σε καλωσορίσουμε στο greekaffair και ξεκινώντας τη συνέντευξη θέλω να σε ρωτήσω φέτος σε τι διαφέρει η χρόνια που ξεκινάει από τις άλλες;

Η χρονιά που ξεκινά είναι μια χρονιά για εμένα πιο οργανωμένη, πιο ώριμη. Μου αρέσει να ψάχνομαι και να ανακαλύπτω πράγματα για μένα. Κάποια είναι όμορφα, κάποια άβολα, όμως όλα είναι δικά μου στα 37 κατάλαβα πως το πιο όμορφο πράγμα τελικά στη ζωή είναι το χαμόγελο. Η χρονιά αυτή με κάνει να χαμογελώ, ετοιμάζω στο θέατρο Φούρνος τον ερωτόκριτο του Β. Κορνάρου με πολύ καλούς συνεργάτες. Μια παράσταση που με κάνει να νιώθω πολλά πράγματα ..μέσα από αυτή την παράσταση βλέπω  πως έχω  ωριμάσει σαν άνθρωπος, αλλά και σαν δημιουργός νιώθω πολύ τυχερός που συνεργάζομαι με μια μεγάλη κυρία του θεάτρου την Νέλλυ Γκίνη. Είναι τόσο όμορφα να δουλεύεις μαζί της, είναι τόσο καλή υποκριτικά που την θαυμάζω πολύ …με την Σίσυ Καπετάνου την αρετούσα, μια πολύ καλή νέα ηθοποιό…τον Ιούλιο Τσιάτα τον ερωτόκριτο, ένας νέος ηθοποιός με πολύ μέλλον ο Κωνσταντίνος Τράφαλης …πολύ καλός υποκιρτικά ως Πολύδωρος και ο αφηγητής μας ο  Κωνσταντίνος  Τσιομήδης με τόσο δυνατό υποκριτικό ταλέντο, ο Γιώργος  Σαμπαριώτης ένας συμαντικός κρητικός δημιουργός που αγκαλιάζει την παράσταση ζωντανά με την λύρα του και το λαούτο’…ο Μάκης Καρράς, μοναδικά κουστούμια, μοναδικός στην δουλειά του.

menelaos2

Με το βιογραφικό που έχεις δημιουργήσει μέχρι σήμερα θεωρείς τον εαυτό σου υπερβολικά εργασιομανή;

Είναι σαν μια κυριακάτικη εκδρομή. Σε όλες τις φάσεις. Ήμουν τυχερός για όσα κατάφερα και για όσα έζησα σε αυτή τη δουλειά. Οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκα ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωροι μαζί μου κι εγώ προσπάθησα να είμαι εντάξει και να μην τους προδώσω. Aγωνίστηκα πολύ σε αυτή τη δουλειά. Τίποτα δεν μου δόθηκε με εύκολο τρόπο. Ναι, θεωρώ τον εαυτό μου πολύ εργασιομανή αλλά πάντα η επιλογές μου ήτανε τόσο σωστές που άξιζε τον κόπο. Το καλό είναι ότι από το 1998 που ξεκίνησα είχα την επιλογή για ότι θέλω να κάνω οπότε αυτό με έκανε να δημιουργήσω  ότι  αγαπώ.

Με τα media τι ήταν αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς τόσο πολύ έντονα;

Ήθελα να κάνω ταινίες, συνεντεύξεις. Όλα τα υπόλοιπα προέκυψαν…η αγάπη μου για την τηλεόραση, αυτό το μαγικό κουτί, που τότε καθόμαστε και βλέπαμε όλα αυτά τα μεγάλα γεγονότα με έκανε να θέλω από τα 10 να είμαι ένα κομμάτι σε όλο αυτό. Με έκανε να θέλω να είμαι εκεί που γράφετε ή όχι η ιστορία ….αυτός είναι ο λόγος που μπήκα στο μαγικό τότε όμορφο κόσμο τον ΜΜΕ

Πόσο καλό θέατρο η τηλεόραση νομίζεις ότι υπάρχει σήμερα; Και ποια στοιχειά πιστεύεις ότι λείπουν από τον κόσμο του θεάματος για να γίνει ακόμα καλύτερο;

Έχουμε πολύ καλές παραστάσεις και πολύ καλό θέατρο, όμως δεν έχουμε αυτό που λέμε  όραμα πια…όταν βλέπουμε στο θέατρο να υπάρχουν 1.000 παραστάσεις  φέτος πώς θα υπάρχει  αυτό που λέμε καλό θέατρο; Λίγες είναι οι παραστάσεις που αξίζουν να υπάρχουν. Το μεγάλο πάντως πρόβλημα για το σύγχρονο ελληνικό θέατρο είναι η οικονομική δυσπραγία. Με την τρέχουσα κατάσταση στον τομέα των επιχορηγήσεων, παρατηρείται το φαινόμενο θέατρα ποιότητας να βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενα.

Η τηλεόραση όπου από εκεί ξεκίνησα, δεν θέλω να πω τίποτε, απλά ότι είμαστε πολύ πίσω και δυστυχώς φέτος  βλέπω ότι ξεχωρίζουν λίγες καλές τηλεοπτικές παραγωγές.

Είμαστε μια μικρή χώρα, υποτελής…κι οι ίδιοι οι “εγκέφαλοι” μας έχουν βυθιστεί στις πολυθρόνες τους και σιωπούν. Αυτό είναι το πρόβλημα. Βλέπετε, οι εποχές φτιάχνουν τους καλλιτέχνες και όχι οι καλλιτέχνες τις εποχές.  Σήμερα δεν υπάρχει ο ίδιος προβληματισμός, ούτε καμιά αγωνία για έκφραση. Τώρα η ζωή είναι τζάμπα, δωρεάν.

menelaos3

Με τον Ερωτόκριτο, πως ασχολήθηκες; Τι ήταν αυτό που σε άγγιξε τόσο πολύ ώστε να πάρεις αυτή την απόφαση να το ανεβάσεις και να αναλάβεις επίσης και τη σκηνοθεσία του;

«Ερωτόκριτος»….η καταγωγή μου, το άρωμα της πατρίδας μου της κρήτης, η ζωή μου στην όμορφη πατρίδα μου, με έκανε να κάνω φέτος αυτό το παγκόσμιο κείμενο τον… ερωτόκριτο

Ενα μοναδικό έργο του μεγάλου μας Β. Κορνάρου γραμμένο τον 17 αιώνα μα τόσο σημερινό! Ήτανε στόχος ζωής ..όχι όνειρο δεν έχω όνειρα μόνο στόχους ..το κείμενο είναι αυτό που με έκανε να θέλω να σκηνοθετήσω  φέτος. Ο «Ερωτόκριτος»… είναι ένα αγαπημένο έργο.

Η επιλογή του casting για τη συγκεκριμένη παράσταση, σε ποια στοιχειά βασίστηκε;

Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στα 420 άτομα που ήρθαν στην ακρόαση του ερωτόκριτου …η επιλογή πολύ δύσκολη ….το υποκριτικό ταλέντο σε ένα τόσο δύσκολο υποκριτικά κείμενο .η φωνητικές δυνατότητες που χρειάζονται στην παράσταση αυτή…

πολύ δύσκολη επιλογή μέσα σε τόσα ταλέντα, αλλά  έπρεπε να υπάρχει μια αρμονία στα υποκριτικά φωνητικά για το έργο που κάνουμε.

Τι ξεχωρίζεις συνήθως από κάθε παράσταση που σκηνοθετείς;

Σε κάθε παράσταση θέλω να κάνω κάτι νέο, να μην κάνω αυτά που έκανα σε κάποια  παλιά μου παράσταση ..κρατάω κάποια παλιά στοιχεία από άλλες παραστάσεις μου αλλά πάντα θέλω να κάνω κάτι νέο μέσα σε μια νέα μου δουλειά …δεν ξεχωρίζω κάτι από τις παραστάσεις μου ….δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάτι είναι σαν να ξεχωρίζω κάποια από τα παιδιά που δημιούργησα.

 Αν ξεκινούσες σήμερα την επαγγελματική σου καριέρα τι θα ήταν αυτό που δεν θα έκανες;

Θα έκανα τα ίδια πράγματα δεν θα άλλαζα τίποτα από την 18χρονη καριέρα μου. Αγάπησα ότι έκανα, ήτανε δική μου επιλογή …απλά θα άλλαζα τα άτομα που συνεργάστηκα σε κάποιες δουλειές …αλλά αγάπησα και αγαπώ ότι και να έχω κάνει και νιώθω πολύ όμορφα…δεν έχω όνειρα έχω στόχους και αυτό που θέλω να κάνω είναι αρχαία τραγωδία,την αγαπώ πολύ και κάποια στιγμή μέσα στα όμορφα χρόνια που έρχονται θέλω να το κάνω με πολύ σεβασμό και αγάπη. αι τι αυτό που θα ήθελες να κάνεις και δεν έχεις καταφέρει μέχρι σήμερα;

Ποια παράσταση είναι το μεγάλο όνειρο σου που θα ήθελες να σκηνοθετήσεις και ποιο το casting που θα συμμετέχει;

Θέλω να κάνω ΑΝΤΙΓΟΝH αγαπώ πολύ αυτό το κείμενο, είναι πολύ σημαντικό για μένα ..θα ήθελα να συνεργαστώ με την Καριοφυλία Καραμπέτη με την Νένα Μέντη με τον Κωνσταντίνο Καζάκο την Μαρία Σγούτζου και πολλούς  άλλους.

Θα ήθελα Μενέλαε να μου περιγράψεις ξεχωριστά τι αντιπροσωπεύουν για σένα τα ονόματα αυτά: η  Κέλλυ Σταμουλάκη, ο Κωσταντίνος Μενούνος, ο Kωνσταντίνος Σερεπίσος, η Ολγα Μουργελά, ο Μάκης Καρράς και η Τζένη Κουκίδου;

Kωνσταντίνος Σερεπίσος  β’ σκηνοθέτης ….Ο Κώστας  είναι ο άνθρωπος που με κάνει να χαμογελώ, να είμαι ήρεμος. Είμαι πολύ τυχερός που συνεργάζομαι μαζί με ένα τόσο δημιουργικό άτομο. Ο Κώστας είναι συνεργάτης μου και είναι αυτός που είναι πάντα δίπλα μου και ακούω με πολύ σεβασμό ότι μου λέει.

 -Όλγα Μουργελά….αγαπημένη φίλη …με έχει στηρίξει πολύ, την ευχαριστώ.

-Κωνσταντίνος Μενούνος ..ένας μαγικός χορογράφος, ένας καλός φίλος που εκτιμώ πολύ.

-Τζένη Κουκίδου… ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς, η Τζένη ασχολήθηκε με το κείμενο του ερωτόκριτου με πολύ σεβασμό, είναι συνεργάτης και φίλη μου, είναι παντα κοντά μου, την ευχαριστώ.

-Μάκης Καρράς… ένας μοναδικός φίλος που μας κάνει τα φοβερά κουστούμια της παράστασης.  Ο Μάκης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σχεδιαστές  θεατρικών κουστουμιών στην χώρα μας, με καριέρα και στο εξωτερικό.

-Κέλλυ Σταμουλάκη …..αγαπημένη …η Κέλλυ είναι ο άνθρωπος που με ξέρει πολύ καλά,  είναι πάντα εκεί όταν την θέλω …είναι πολύ δοτική και την ακούω με σεβασμό …είναι χαρά μου που είναι φίλη μου και στην Κέλλυ οφείλω πολλά. Οφείλω την θεατρική μου παιδεία, οφείλω το χαμόγελο σε σκωτινούς μου καιρούς …ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς.

 

Συνέντευξη – Κυριάκος Τσικορδάνος