Μεταξωτές γυναίκες

Της Βάνας Πεφάνη

Στο UNDERGROUND  ΚΟΡΑΗ 4 Τηλ. κρατήσεων 2130370342  ,viva.gr

 

ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ  ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΤΙ-TRAFFIKING  ΣΤΟ ΓΚΑΖΙ 25/10/2015

 

 

Μια πόλη μες την πόλη. Μια πόλη υπόγεια, κρυμμένη κάπου στο κέντρο της Αθήνας. Οι κάτοικοι της ,απλοί ,καθημερινοί άνθρωποι. Ένοικοι μιας πολυκατοικίας. Κι ένα κορίτσι. Από μακριά. Το φέρανε με τη βία εδώ. Ξεπερνά το φόβο της και το σκάει. Αυτοκτονεί. Λυτρώνεται. Αυτή είναι η αφορμή. Για να διαπραγματευτούν οι κάτοικοι ,ξανά τη ζωή τους, τους φόβους, το ρατσισμό, την ξενοφοβία ,την αδιαφορία. Σε μια πόλη που νοσεί ,στα χρόνια της κρίσης. Σήμερα. Ένα κορίτσι πεθαίνει. Μια είδηση στις τελευταίες σελίδες ; μια ευκαιρία για κανιβαλισμό στα κανάλια; ένα θέμα για μικρό διήγημα; ένα σωσίβιο  ψυχής πριν χαθούμε στα νερά της αδικίας; Όπως το πάρει κανείς.

 

Η συγγραφέας και σκηνοθέτις βρίσκει το θάνατο της Ωρόρ μιας κοπέλας από την Νιγηρία, ως μια αφορμή για να φωτίσει μέσα από το έργο, τη συμπεριφορά του κοινωνικού περίγυρου σε περιστατικά στέρησης ελευθερίας, αναδεικνύοντας έναν ολόκληρο μηχανισμό συγκάλυψης και αποσιώπησης.

 

Μια εγκαταλειμμένη υπόγεια εμπορική στοά στην καρδιά της πόλης, την οποία προσπερνούμε καθημερινά για να διασχίσουμε το κέντρο, αγνοώντας την ύπαρξή της, γίνεται το φυσικό σκηνικό στο οποίο ζωντανεύει το έργο που διαπραγματεύεται με την ίδια δυναμική το ζήτημα ενός φαινομένου που προσπαθούμε ενοχικά να προσπεράσουμε.  

 

 

Συντελεστές:

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Βάνα Πεφάνη

Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης

Μουσική: Orestis

Επιμέλεια κίνησης: Ελευθερία Κόμη

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Βοηθοί σκηνοθέτη: Νάντια Δεληγιάννη, Μυρσίνη Γιαννακοπούλου

Φωτογραφίες Παράστασης: Νικήτας Καραγιάννης

Σχεδιασμός έντυπου υλικού: Γιάννης Καρδάσης

Παίζουν: Βασίλης Αφεντούλης, Σιμόνη Γιαννάτου, Μαρία Καβουκίδου, Αγγελική Καρυστινού, Σοφία Μανωλάκου, Aurora Marion, Νικολίνα Μουαίμη, Ιάκωβος Μυλωνάς

 

Με την υποστήριξη:  BREAK THE CHAIN, Διεθνής Αμνηστία, Ε.Κ.Κ.Α,  (IOM) Athens

Παραγωγή: Σωματείο ΠΕΤΡΑ

 

“Ευχαριστούμε

To φεστιβάλ BREAK THE CHAIN και τον Ηρακλή Μοσκώφ, την ΔΟΜ και τον Δανιήλ Εσδρά, την διεθνή Αμνηστία και την Δήμητρα Σπαθαρίδου  

και τέλος  τα στελέχη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μπαρμακέλλη Μαργαρίτα και Σκαφιδά Ευαγγελία που μοιράστηκαν μαζί μας τις εμπειρίες τους από τη συνεργασία τους με γυναίκες που έχουν επιβιώσει από το βάναυσο καθεστώς δουλείας και εκμετάλλευσης και βρήκαν προστασία στα Καταφύγια του Κέντρου.”

Επίσης ευχαριστούμε για την βοήθεια τον Κώστα Αρζόγλου και την Δέσποινα Σωτηροπούλου.

Σωματείο ΠΕΤΡΑ/ Βάνα Πεφάνη

Πληροφορίες:

UNDERGROUND

Υπόγεια Στοά Πλατείας Κοραή (Είσοδος από ΑΣΤΥ)